Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018
greek english turkish
SUGAR BABY SHOP JOY

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

 Επιβάλλεται να γίνει συνείδηση ότι εμείς οι καταναλωτές είμαστε η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη όταν είμαστε ενωμένοι
Επιβάλλεται να γίνει συνείδηση ότι εμείς οι καταναλωτές είμαστε η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη όταν είμαστε ενωμένοι

15 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

15-03-2017

Ήταν 15 Μαρτίου του 1962 όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντυ δήλωνε "Η έννοια του καταναλωτή, εξ ορισμού, περιλαμβάνει όλους τους πολίτες. Αποτελούν τη μεγαλύτερη οικονομική ομάδα που επηρεάζει και επηρεάζεται από κάθε απόφαση που λαμβάνεται για την οικονομία από δημόσιο και ιδιωτικό φορέα. Αποτελεί τη μόνη σημαντική οικονομική ομάδα της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται", και η ημέρα αυτή καθιερωνόταν σαν Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή.

Πενήντα πέντε χρόνια μετά η διαπίστωση εκείνη, για τη θέση των καταναλωτών στην αγορά παραμένει δυστυχώς επίκαιρη.

Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, οι αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές εκ μέρους των επιχειρήσεων, η αισχροκέρδεια, η αδιαφάνεια, η μη συμμόρφωση των επιχειρήσεων στους κανόνες τους υγιούς εμπορίου, η αδιαλλαξία, η αδυναμία λήψης αποτελεσματικών πολιτικών αποφάσεων παραμένουν ως χαρακτηριστικά του οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού πλαισίου.

Οι καταναλωτές παλεύουμε ακόμη για τα αυτονόητα.
Για:

1. Το Δικαίωμα στην Υγεία και στην Ασφάλεια
2. Το Δικαίωμα Προστασίας των Οικονομικών του Συμφερόντων.
3. Το Δικαίωμα της Επιλογής
4. Το Δικαίωμα της Εκπροσώπησης και Συμμετοχής
5. Το Δικαίωμα της Προσφυγής στην Δικαιοσύνη και της Αποζημίωσης 
6. Το Δικαίωμα της Συνεχούς Εκπαίδευσης
7. Το Δικαίωμα να ζούμε σε Υγιές Περιβάλλον.

Έτσι σε μία εποχή όπου το εισόδημα των καταναλωτών έχει μειωθεί κατά 30 ή 40%, ο ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι άνεργος, τα χαράτσια έχουν «στραγγίσει» τα ελληνικά νοικοκυριά και ο πληθωρισμός «τρέχει» με πάνω από 4%, οι συνηθισμένες συμβουλές μίας οργάνωσης καταναλωτών για «έλεγχο τιμών πριν από κάθε αγορά» είναι όχι απλά άχρηστες, αλλά ηχούν και ως ειρωνεία προς τους πληττόμενους καταναλωτές.

Είναι φανερό ότι η σύγχρονη επίθεση των εξουσιαστών της οικονομίας, γίνεται ακριβώς στην φάση της κατανάλωσης. Μια επίθεση περισσότερο αφανής , ύπουλη και σύνθετη και για αυτό πολύ περισσότερο επικίνδυνη. Είναι γεγονός ότι ζούμε σε ένα κόσμο στον οποίο η βία, η σπατάλη και η προσπάθεια καθιέρωσης ενός lifestyle τρόπου ζωής, έχουν γίνει καθημερινά χαρακτηριστικά, αποφέροντας συγχρόνως κέρδη στους ασύδοτους, τους βιαστές της γης και του περιβάλλοντος και σε αυτούς που διαμορφώνουν την συμπεριφορά, τους φόβους μας και τις επιθυμίες μας.

Είναι επιτακτική ανάγκη η Άμυνα άλλα και η αντίδραση των Καταναλωτών απέναντι στην δύναμη του χρήματος και της εξουσίας.

Επιβάλλεται να γίνει συνείδηση ότι εμείς οι καταναλωτές είμαστε η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη όταν είμαστε ενωμένοι.

Οι επέτειοι διαρκούν μία μέρα, όμως τα προβλήματα είναι καθημερινά. Έτσι η δράση της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Έβρου είναι καθημερινή στην ενημέρωση, στην πρόληψη, στην διεκδίκηση.

ΕΝΩΣΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΣΟΥ!
ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΜΑΣ!