Σήμερα είναι: Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019
greek english turkish
SUGAR ZERO BLD

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Άνθιμος Αλεξ/πολης για τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας: «Δημοψήφισμα με καθαρό ερώτημα!»

Άνθιμος Αλεξ/πολης για τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας: «Δημοψήφισμα με καθαρό ερώτημα!»

09-07-2018

Θέση για τον φημολογούμενο διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας που προωθεί η κυβέρνηση, παίρνει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, φουντώνουν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να διενεργήσει δημοψήφισμα μέσα στο Νοέμβριο για τα ζητήματα διαχωρισμού «Κράτους – Εκκλησίας», με ενδεχόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Υπενθυμίζεται ότι το περίγραμμα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας είχε περιγραφεί σε κείμενο πριν από περίπου έναν χρόνο και προβλέπει:

  1. Πλήρης καθιέρωση της διακριτότητας Κράτους και Εκκλησίας με πλήρη σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ιστορικό της ρόλο.

  2. Ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους με αναγνώριση

  3. Κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού μόνον όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των λοιπών δημοσίων λειτουργών.

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος σε δημόσια επιστολή του, αναφέρει ότι «Οι Έλληνες Ορθόδοξοι Επίσκοποι δεν θα ζητήσουμε ποτέ χωρισμό από το Κράτος μας, επειδή ξέρουμε τί θα ακολουθήσει και δεν τολμούμε κάτι τέτοιο απέναντι στην ελληνική Ιστορία μας. Αν μας επιβληθεί χωρισμός, θα πούμε "δόξα να' χει ο Θεός" και θα συνεχίσουμε την πορεία μας».

Σε ότι αφορά την διενέργεια δημοψηφίσματος, ο Σεβασμιώτατος επισημαίνει «στο επί θύραις πληθωρικό ερωτημάτων δημοψήφισμα, να τεθεί τό θέμα, όμως με καθαρό ερώτημα! Και η απάντηση του λαού "να διαβαστεί σωστά" και κυρίως, να τηρηθεί».

 

Διαβάστε την επιστολή του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης: