Σήμερα είναι: Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019
greek english turkish
AL FARO ZUKERO ΙΚΤΕΟ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Αντιδράσεις γονέων στο ενδεχόμενο δημιουργίας πάρκινγκ στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου

Αντιδράσεις γονέων στο ενδεχόμενο δημιουργίας πάρκινγκ στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου

10-01-2019

Τις ανησυχίες τους εκφράζουν γονείς μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης, αναφορικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας πάρκινγκ στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης.

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων απέστειλε επιστολή στη Δημοτική Αρχή, στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπσίδευσης Έβρου και ΜΜΕ, στην οποία αναφέρεται στην κατασκευή διώροφου πάρκινγκ στο προαύλιο που μοιράζεται το 3ο Δημοτικό με τον Άγιο Νικόλαο, επισημαίνοντας πως σε οποιονδήποτε σχεδιασμό θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για το σχολείο και τους μαθητές.

Οι γονείς εκφράζουν την ανησυχία τους για τη λειτουργία του σχολείου σε περίπτωση που ο προαύλιος χώρος μετατραπεί σε πάρκινγκ.  

Διαβάστε εδώ την επιστολή:

Τις τελευταίες ημέρες πολύς λόγος γίνεται για την κατασκευή διώροφου πάρκινγκ στον προαύλιο χώρο μπροστά από το 3ο Δημοτικό Σχολείο, την Μητρόπολη, το Επισκοπείο και το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Παρακολουθούμε έκπληκτοι τα όσα σχεδιάζονται και ανακοινώνονται και ψάχνουμε να βρούμε έστω κι ένα σημείο που να υπονοεί πρόνοια για το σχολείο και τα παιδιά που φοιτούν σε αυτό. Ακούσαμε για το ασφυκτικό -είναι αλήθεια-πρόβλημα της στάθμευσης αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, ακούσαμε για ένα καταπληκτικό πάρκο που θα δημιουργηθεί για να το χαίρονται οι πολίτες, αλλά δεν ακούσαμε έστω και μία λέξη για την λειτουργία του σχολείου και πώς αυτή θα επηρεαστεί από την κατασκευή και την λειτουργία του πάρκινγκ. Στην παρούσα φάση δεν θα αναφερθούμε εκτενώς στην κατάσταση που επικρατεί στον προαύλιο χώρο του σχολείου που έχει μετατραπεί σε ένα αυτοσχέδιο πάρκινγκ αυτοκινήτων ακόμη και σε ώρες λειτουργίας του σχολείου (!).

Αυτό που μας προβληματίζει είναι αυτά που δεν λέγονται για την όποια μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Ας φανταστούμε πόσο χρόνο χρειάζεται να κατασκευαστεί ένα υπόγειο πάρκινγκ και πόσο χώρο θα καταλαμβάνει το εργοτάξιο για να αντιληφθούμε ότι μάλλον στους σχεδιασμούς δεν χωρά το σχολείο και τα παιδιά! Διότι τα παιδιά εκτός από το κτίριο για τα μαθήματά τους χρειάζονται και έναν προαύλιο χώρο όπου θα κινούνται και θα παίζουν με ασφάλεια. Αν όμως δεν χωρά το σχολείο και τα παιδιά στους σχεδιασμούς, τότε δεν οφείλατε να έχετε εγκαίρως βρει μία λύση για αυτό το σχολείο; Το 3ο Δημοτικό σχολείο Αλεξανδρούπολης είναι ένα ιστορικό σχολείο το οποίο στεγάζεται σε ένα κτίριο αρχιτεκτονικό στολίδι το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης και αποτελεί για τους πολίτες αυτής της πόλης σημείο αναφοράς.

Η λειτουργία του είναι ζωτικής σημασίας για τις 100 και πλέον οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους σε αυτό το σχολείο. Πουθενά δεν ακούσαμε έστω και μία λέξη για το σχολείο. Πώς ακριβώς φαντάζεστε ότι θα γίνει όλη αυτή η διαδικασία; Πώς θα λειτουργεί το σχολείο; Πού θα κινούνται και θα παίζουν τα παιδιά αν ο σκοπός είναι να δοθεί ένα πάρκο στους πολίτες; Όταν μιλάς για πάρκο που θα χαίρονται οι πολίτες κάτι άλλο δεν λες! Κι επειδή όπως λέει το τραγούδι “πίσω από τις λέξεις, κρύβεται ο Αλέξης” προσπαθούμε να καταλάβουμε ποιος είναι ο σκοπός αυτού του σχεδιασμού. Ζητάμε να βρει το σχολείο την θέση που του αρμόζει στους όποιους σχεδιασμούς της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, διότι όλοι είμαστε περαστικοί, πολίτες και Αρχές, αλλά τα έργα μας μένουν και ενεργούν στο μέλλον.

Τα παιδιά μας χρειάζονται ένα σχολείο που θα τους προσφέρει ασφαλείς συνθήκες και προϋποθέσεις προαγωγής της μάθησης, όπου θα μπορούν να συνομιλούν με το παρελθόν και να οραματίζονται το μέλλον. Για αυτό λοιπόν κύριοι και κυρίες που σχεδιάζετε για εμάς, παρακαλούμε πολύ να λάβετε σοβαρά υπόψη σας ότι ημίμετρα στο θέμα της παιδείας και της ασφάλειας των παιδιών δεν χωρούν. Δεν είμαστε αντίθετοι στην πρόοδο και σε όποιο έργο μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα. Όμως πρέπει κάποια στιγμή να αναστραφεί η πορεία εγκατάλειψης του σχολείου μας!

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξ/πολης