Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός κρουσμάτων ιλαράς - Τι γίνεται στη Θράκη

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός κρουσμάτων ιλαράς - Τι γίνεται στη Θράκη

16-12-2017

Συνεχής αύξηση καταγράφεται σε περιστατικά ιλαράς στη χώρα μας, με τους ειδικούς να κάνουν έκκληση για πλήρη εμβολιασμό τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. 

Την τελευταία εβδομάδα έχουν δηλωθεί 90 νέα περιστατικά, ενώ σταθερός παραμένει ο αριθμός των θανατηφόρων περιστατικών. Υπενθυμίζεται οτι εχουν χάσει τη ζωή τους, λόγω επιπλοκών απο την ιλαρά, ενα βρέφος και ενας 17χρονος απο κοινότητες Ρομά. Το βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο 17χρονος Ρομά, ανεμβολίαστος, κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Οι εστίες της επιδημικής έξαρσης της ιλαρας, οπως την προσδιορίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, βρίσκονται κυρίως στη Νότιο Ελλάδα, ιδίως στην Αττική, την Κορινθία, την Αχαία, την Ηλεία. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Ένα κρούσμα της ιλαράς μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί στη Θράκη και συγκεκριμένα στην Ξάνθη σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από τον ιό της ιλαράς στην Ελλάδα. (Δείτε την με ένα κλικ εδώ)
 
Όπως είχε τονίσει παλιότερα ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Έβρου, Αθανάσιος Χατζημιχαήλ, οι κυριότεροι παράγοντες που προκάλεσαν την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του νοσήματος στη χώρα μας όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι οι μετακινήσεις ανθρώπων από άλλες χώρες στις οποίες δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη όπως και το αντιεμβολιαστικό κίνημα. 
 
Όλια Γκαντανίδου