Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

e - υεξία

BOTOX και ενέσιμες θεραπείες ή HIFU; Ποιά είναι η διαφορά;

BOTOX και ενέσιμες θεραπείες ή HIFU; Ποιά είναι η διαφορά;

30-04-2018

Η βουτολινική ή αλλαντική τοξίνη, το ΒΟΤΟΧ, είναι μια μορφή πρωτεΐνης που παράγεται από το μικρόβιο Clostridium botulinum. Εφαρμόζεται σε ρυτίδες έκφρασης με σκοπό την προσωρινή και τοπική αδρανοποίηση των μυών του προσώπου. Αναστέλλει την μετάδοση του νευρικού ερεθίσματος και ο μυς χαλαρώνει και δεν κάνει σύσπαση. Αν εγχυθεί μεγάλη ποσότητα ή σε λάθος σημείο μπορεί να εμφανιστεί πτώση του άνω βλεφάρου (πεσμένα βλέφαρα), ασυμμετρία του προσώπου, ιδιαίτερα στις εκφράσεις (στραβό χαμόγελο, λοξά φρύδια), μαύροι κύκλοι και οίδημα στα κάτω βλέφαρα.

Το Βotox είναι ακριβό φάρμακο και το κόστος της θεραπείας είναι σχετικά υψηλό. Η επιλογή φθηνών λύσεων είναι επικίνδυνη γιατί στις περιπτώσεις αυτές η προέλευση και η ποιότητα του φαρμάκου είναι αμφίβολη και το αποτέλεσμα είναι φτωχό και μικρής διάρκειας.

Οι παρενέργειες είναι το οίδημα, ερύθημα, εκχύμωση, σπανίως κεφαλαλγίες, τάση προς εμετό ή ιλίγγους αλλά κυρίως η αφύσικη "παγωμένη" εικόνα του προσώπου!

Το αποτέλεσμα συνήθως διαρκεί 3-6 μήνες και μετά χρειάζεται επανάληψη. Εάν δεν επαναληφθεί, το δέρμα επανέρχεται στην προηγούμενη του κατάσταση. Στις ρυτίδες γήρανσης όπου υπάρχει συνήθως και χαλάρωση δεν έχει αποτελέσματα.

Τα ενέσιμα εμφυτεύματα, στα οποία περιλαμβάνονται το κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ, εφαρμόζονται με σκοπό να αμβλύνουν τις ρυτίδες ή για να αυξήσουν τον όγκο σε ορισμένες περιοχές του προσώπου (π.χ. στα χείλη).

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποιεί ότι τα δερματικά fillers (ενέσιμα εμφυτεύματα) που χρησιμοποιούνται για αισθητικούς λόγους στο πρόσωπο μπορεί κατά λάθος να εγχυθούν εντός μικρών αγγείων του αίματος και έτσι να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες. Καθημερινά βλέπουμε γύρω μας πρόσωπα "παραγεμισμένα" και παραμορφωμένα με "παγωμένη" έκφραση από τα πρόσθετα ενέσιμα.

Σήμερα υπάρχει ένα μηχάνημα νέας τεχνολογίας, εγκεκριμένο από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ο Εστιασμένος Υπέρηχος Υψηλής Έντασης ή HIFU, ο οποίος ενεργοποιεί τους ινοβλάστες να παράγουν νέο κολλαγόνο και ελαστίνη με έναν ασφαλή και ΜΗ επεμβατικό τρόπο, δεν προκαλεί φωτοευαισθησία, και μπορεί να πραγματοποιηθεί όλες τις εποχές του χρόνου. Ο υπέρηχος στοχεύει στο βάθος και όχι μόνο στην επιφάνεια του δέρματος προκαλώντας θερμική συρρίκνωση. Το μόνο που νιώθει κανείς μετά το τέλος της θεραπείας είναι ένας ήπιος ερεθισμός στο σημείο που έχει γίνει η εφαρμογή ή μια ερυθρότητα του δέρματος, τα οποία όμως υποχωρούν. Το αποτέλεσμα φαίνεται μετά τον μήνα.

Τα ζυγωματικά επανέρχονται στην αρχική τους θέση, το περίγραμμα του προσώπου ανασηκώνεται, το διπλοσάγονο μαζεύει και τα βλέφαρα ανορθώνονται. Οι λεπτές ρυτίδες εξαφανίζονται και οι βαθιές λειαίνονται.

Tο κολλαγόνο είναι μια φυσική πρωτεΐνη του δέρματος η οποία είναι υπεύθυνη για τη σφριγηλότητα, την πλήρωση και την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Όσο μεγαλώνουμε, εκτός του ότι παράγεται ολοένα και σε μικρότερη ποσότητα από τον οργανισμό, το κολλαγόνο χάνει τη δύναμή του και την ιδιότητά του να αντιστέκεται στο νόμο της βαρύτητας που «τραβά» το δέρμα προς τα κάτω.

Εάν έχετε ήπια χαλάρωση μπορείτε να ξεκινήσετε προληπτικά τη θεραπεία ενάντια στη φθορά του χρόνου. Όσο πιο νωρίς βοηθήσετε τον οργανισμό να παράγει νέο κολλαγόνο και να διατηρήσει το υπάρχον, τόσο πιο αργά θα ξεκινήσει η γήρανση του δέρματος.

Το HIFU εφαρμόζεται όχι μόνο στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες από την ηλικία των 30 ετών για προληπτικούς λόγους και μέχρι τα 65-68. Διεγείρει τους φυσικούς μηχανισμούς του δέρματος με την ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου, διορθώνονται οι ατέλειες χωρίς να παραμορφώνεται το πρόσωπο και χωρίς να επιβαρύνεται με τοξίνες ή πρόσθετα. Θα δείτε κάποια μικρή σύσφιξη και τόνωση στην περιοχή την ίδια μέρα της εφαρμογής, αλλά στη συνέχεια, δεδομένου ότι αυξάνεται το νέο κολλαγόνο σταδιακά, θα παρατηρήσετε τα κύρια αποτελέσματα στον 1o μήνα και μέχρι 6 μήνες.

Συμπερασματικά το ΒΟΤΟΧ και τα πρόσθετα ενέσιμα ΔΕΝ βελτιώνουν την ποιότητα του δέρματος, ΔΕΝ διεγείρουν τους φυσικούς μηχανισμούς του δέρματος, ΔΕΝ καθυστερούν την γήρανση του δέρματος παρά μόνον πρόσκαιρα καλύπτουν κάποια αισθητικά προβλήματα του δέρματος, επαναπαύεται κανείς, τα χρόνια περνούν και όταν κάποια στιγμή τα σταματήσει τότε η γήρανση του δέρματος είναι σε μεγαλύτερο βαθμό από εκείνην που θα είχε!

Οι σταδιακές περιποιήσεις και θεραπείες στην πτυχιούχο Αισθητικό βελτιώνουν την ποιότητα του δέρματος, διεγείρουν τις λειτουργίες του και έτσι καθυστερούν την γήρανση του δέρματος!

 

Πηγή: Από το Πρότυπο Κέντρο Αισθητικής προσώπου και σώματος Γιαννούδη Μαρίνα