Σήμερα είναι: Σάββατο, 4 Ιουλίου 2020
greek english turkish
SOHO ΙΚΤΕΟ VAMOS

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Εξώδικο των αλιέων Αλεξανδρούπολης στο Υπουργείο Ναυτιλίας για τις παραβάσεις των Τούρκων

Εξώδικο των αλιέων Αλεξανδρούπολης στο Υπουργείο Ναυτιλίας για τις παραβάσεις των Τούρκων

05-09-2018

Τις δυνάμεις και τις φωνές τους ενώνουν οι αλιείς της Αλεξανδρούπολης, με αφορμή τις τουρκικές παραβάσεις στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα στο Θρακικό Πέλαγος.

«Το συζητούσαμε αρκετό καιρό μεταξύ μας και αποφασίσαμε να το κάνουμε τώρα για τι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο», επισημαίνει ο Γραμματέας του Συλλόγου Αλιέων Αλεξανδρούπολης Παναγιώτης Καραβέτης.

Ο ίδιος δηλώνει ότι η τουρκική παρουσία στο θρακικό πέλαγος είναι καθημερινή και πολύ έντονη, με αποκορύφωμα τους πυροβολισμούς Τούρκων ψαράδων σε Έλληνες στην περιοχή δυτικά της Σαμοθράκης.

«Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι συνάδελφοι δέχθηκαν τουρκικά πυρά, αφού έχει ξαναγίνει και πέρυσι. Στο εξώδικο περιλαμβάνονται όλα τα σκάφη της Αλεξανδρούπολης και 3 από την Κάλυμνο», σημειώνει ο Π.Καραβέτης.

Στο θέμα έχει αναφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν και ο Πρόεδρος των Αλιέων Δημήτρης Σαρίκας, λέγοντας πως «Εντάξει, δεν μιλάμε πια για γκρίζες ζώνες, μιλάμε για γκρίζες βραχονησίδες, (…) ο Τούρκος τράβηξε όπλο μέσα στη βάρκα. Και λέμε τώρα εμείς, τι πρέπει να κάνουμε; Μήπως κι εμείς να αρχίσουμε να οπλοφορούμε;».

Οι αλιείς καταγγέλλουν τη μείωση των αποθεμάτων στη θάλασσα, και καλούν όλους τους αρμόδιους να πάρουν θέση, αφού δεν μπορούν να εγγυηθούν οι ίδιοι την ασφάλειά τους.

«Εμείς δεν κάνουμε ναυαρχίδα. Δεν είναι δική μας αποστολή η τήρηση των κανόνων διεθνούς δικαίου και των νόμων», καταλήγει ο Π.Καραβέτης μιλώντας εκ μέρους του συνόλου των αλιέων που αιτούνται πλέον προστασία και διασφάλιση του ελεύθερου του επαγγέλματός τους, χωρίς το φόβο και τις συνέπειες που επιφέρουν οι τουρκικές παραβιάσεις.

Μ.Κ

Διαβάστε το εξώδικο εδώ