Σήμερα είναι: Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019
greek english turkish
AL FARO SUGAR ΙΚΤΕΟ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Εκδηλώσεις εορτασμού της μνήμης των 5 Νεομαρτύρων Σαμοθράκης

Εκδηλώσεις εορτασμού της μνήμης των 5 Νεομαρτύρων Σαμοθράκης

14-04-2018

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Σαμοθράκη θα τιμήσει τους 5 Νεομάρτυρες. Το πρόγραμμα εορτασμού θα έχει διάρκεια δύο ημερών.

Συγκεκριμένα, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις μνήμης θα ξεκινήσουν 14 Απριλίου 2018 και ώρα 19:00 στη Χώρα Σαμοθράκης με τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ.κ. Ανθίμου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Οι εκδηλώσεις μνήμης θα συνεχιστούν και 15 Απριλίου 2018 με τη Θεία Λειτουργία, λιτάνευση της εικόνας και βραβεία στους μαθητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ:

14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

19.00 ΜΕΓΑΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣΤΑΤΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ κκ ΑΝΘΙΜΟΥ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΤΟΚΟΥ ΧΩΡΑΣ

15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ

08.00 ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΧΩΡΑΣ ΧΟΡΟΣΤΑΤΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ κκ ΑΝΘΙΜΟΥ

09.45 ΠΕΡΑΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΩΝ

10.30 ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΕΝΤΕ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Εκδηλώσεις:

Μετά την Θεία Λειτουργία και τη λιτάνευση της εικόνας θα ακολουθήσουν στην πλατεία Ρηγοπούλου της Χώρας

Α. Βραβείο στη μνήμη Μιχαήλ Γ. Χανού από τον Δήμο Σαμοθράκης στους εισαχθέντες φοιτητές στα ΑΕΙ

Β. Βράβευση αριστευσάντων μαθητών σχολείων Σαμοθράκης κατά το έτος 2016 από την Πανσαμοθρακική Εστία Αθηνών – Απονομή χρηματικών ποσών κοινωνικής μέριμνας από την Πανσαμοθρακική Εστία Αθηνών.

Η μνήμη των Πέντε Νεομαρτύρων εορτάζεται κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά πανδήμως στο νησί της Σαμοθράκης (όπου φυλάσσονται τα λείψανά τους) αλλά και στον τόπο μαρτυρίου τους, την Μάκρη. Αυτοί οι Άγιοι Μάρτυρες του Χριστού που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα και υπήρξαν καλλίνικοι, ο Μανουήλ, ο Θεόδωρος, ο Γεώργιος και ο άλλος, ο νεότερος Γεώργιος, είχαν πατρίδα το νησί Σαμοθράκη, ο Μιχαήλ, όμως, καταγόταν από την μεγαλόνησο Κύπρο, και μαρτύρησαν περήφανα κατά τον 19ο αιώνα.