Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
THE GARDENERS

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Επεκτείνεται το πρόγραμμα χρήσης ιλύος σε Αλεξανδρούπολη

Επεκτείνεται το πρόγραμμα χρήσης ιλύος σε Αλεξανδρούπολη

28-10-2017

Θετικά αποτελέσματα παρουσιάζει η χρήση λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Ορεστιάδας, που πειραματικά δοκιμάστηκε σε αγροτικές εκτάσεις του δήμου από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση.

Μέσα από πειράματα, εξετάστηκε η χρήση της σε καλλιέργειες μαλακού σιταριού, αρδευόμενου αραβόσιτου και ξηρικού ηλίανθου, ενώ φέτος τα πειράματα συνεχίζονται με εφαρμογή στο κριθάρι, εξηγεί ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Σπύρος Κουτρούμπας. «Επίσης, διερευνούμε την επίδραση της εφαρμογής ζεόλιθου μαζί με την ιλύ. Ένα από τα προβλήματα στη χρήση λυματολάσπης είναι η επιμόλυνση με τυχόν βαρέα μέταλλα, καθότι ο ζεόλιθος έχει την ιδιότητα να τα απορροφάει. Βέβαια, η ιλύς από τον βιολογικό της Ορεστιάδας, που έχει κατά κανόνα αστικά απόβλητα, εμφανίζει βαρέα μέταλλα πολύ κάτω του ορίου».

Η χρήση ζεόλιθου παρουσιάζει επιπλέον πλεονεκτήματα όπως η συγκράτηση των θρεπτικών στοιχείων και της υγρασίας. Ειδικά σε περιπτώσεις ξηρικής χρονιάς, τα φυτά μπορούν να αποδώσουν καλύτερα. Η χρήση ιλύος και ζεόλιθου συντελεί στην καλύτερη βλαστική ανάπτυξη των φυτών και σε βελτιωμένες αποδόσεις. Στους στόχους συγκαταλέγεται η μείωση του κόστους παραγωγής.

«Στόχος μας είναι να περάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας στην πράξη για να τη χρησιμοποιούν οι αγρότες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις στα χωράφια τους. Δοκιμάζουμε διάφορα επίπεδα λυματολάσπης, ώστε να διαπιστώσουμε αυτό που ενδείκνυται για κάθε καλλιέργεια», περιγράφει. Επίσης, θα εξετάσουν σε συνεργασία με αγρότες πρακτικά ζητήματα στην εφαρμογή της, για παράδειγμα τον τρόπο διασκορπισμού στο χωράφι. Οι παραγωγοί μπορούν να επισκέπτονται τις πειραματικές εφαρμογές για να διαπιστώσουν τα άριστα αποτελέσματα της ιλύος στη γεωργική χρήση. Το πανεπιστήμιο τους παροτρύνει ν' ακολουθήσουν το παράδειγμα Ευρωπαίων, Αυστραλών και Αμερικάνων συναδέλφων τους. Επίσης, αναπτύσσει συνεργασία και με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και η εφαρμογή θα πραγματοποιηθεί σε βαμβακοκαλλιέργεια στις Φέρες την άνοιξη.

Ο κ. Κουτρούμπας εξηγεί ότι στην πορεία, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, θα επιλέξουν τις καλλιέργειες, ξεκινώντας από μη εδώδιμα είδη, όπως το βαμβάκι.

Πηγή: ypaithros.gr