Σήμερα είναι: Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019
greek english turkish
TIMI MIKRO AL FARO BLD

Κάτι τρέχει στον Έβρο

«Έργο στρατηγικής σημασίας»: ο Υπ.Ενέργειας για την έναρξη του έργου του αγωγού IGB & την Αλεξανδρούπολη

«Έργο στρατηγικής σημασίας»: ο Υπ.Ενέργειας για την έναρξη του έργου του αγωγού IGB & την Αλεξανδρούπολη

09-11-2018

Τα σχέδια για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου «IGB», μήκους182 χιλιομέτρων, μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαιρέτισε την έγκριση που ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη κατασκευής του έργου, αναφερόμενος και στην Αλεξανδρούπολη:

«Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της κατασκευής του IGB. Ο κάθετος αυτός άξονας διαφοροποιεί τις πηγές τροφοδοσίας και μπορεί να διοχετεύει φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP, καθώς και ποσότητες LNG από τους τερματικούς σταθμούς της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας, που αναδεικνύει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής της Νοτιανατολικής Ευρώπης και βασική ενεργειακή πύλη της Γηραιάς Ηπείρου, συμβάλλοντας στην προοπτική ενοποίησης της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς».

Σε ότι αφορά το έργο, ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου είναι σχεδιασμένος για να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα/έτος (δισ. κ.μ./έτος) φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Βουλγαρία έως το 2021. Μια ενδεχόμενη μελλοντική φάση του έργου θα μπορούσε να αυξήσει αυτήν τη δυναμικότητα σε 5 κ.μ./έτος και να επιτρέψει τη ικανότητα αντίστροφης ροής από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα.