Σήμερα είναι: Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019
greek english turkish
ΙΚΤΕΟ TIMI MIKRO AL FARO

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Έρχεται το «ματωμένο φεγγάρι»: Η μεγαλύτερη ολική έκλειψη Σελήνης του 21ου αιώνα

Έρχεται το «ματωμένο φεγγάρι»: Η μεγαλύτερη ολική έκλειψη Σελήνης του 21ου αιώνα

24-07-2018

Ορατή από την Ελλάδα θα είναι η ολική έκλειψη Σελήνης που θα σημειωθεί το βράδυ της Παρασκευής 27 Ιουλίου με ξημερώματα Σαββάτου 28 Ιουλίου, η οποία θα είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες η μεγαλύτερη σε διάρκεια του 21ου αιώνα, ενώ λόγο του κόκκινου χρώματος που παίρνει κατά την διάρκεια του φαινομένου ο δορυφόρος της Γης, ονομάζεται και «ματωμένο φεγγάρι».

Η έκλειψη θα είναι ορατή σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αυστρλία και τμήμα την Νότιας Αμερικής. Αυτή θα είναι η δεύτερη σεληνιακή έκλειψη του 2018, καθώς η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου και διήρκεσε συνολικά 3 ώρες και 23 λεπτά, ωστόσο, η χρονική περίοδος στην οποία υπήρξε ολική έκλειψη ήταν 1 ώρα και 16 λεπτά. Αυτή η νέα ολική σεληνιακή έκλειψη προβλέπεται να διαρκέσει 1 ώρα και 43 λεπτά και συνολικά 4 ώρες σε όλες της τις φάσεις, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη σε διάρκεια έκλειψη αυτού του αιώνα.

Μια ολική έκλειψη είναι μια σπάνια εκδήλωση, που συμβαίνει όταν η Σελήνη, η Γη και ο Ήλιος ευθυγραμμίζονται και η πανσέληνος περνά στη σκοτεινή πλευρά του πλανήτη μας.

Με τη σκια της Γης να πέφτει πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης, αυτή παίρνει ένα κόκκινο χρώμα. 

Όπως όλα δείχνουν πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο.