Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Φοιτήτρια του ΑΠΘ κέρδισε διεθνή διάκριση παρουσιάζοντας τον Έβρο ως γέφυρα

Φοιτήτρια του ΑΠΘ κέρδισε διεθνή διάκριση παρουσιάζοντας τον Έβρο ως γέφυρα

24-04-2017

Το πρώτο βραβείο (Grand Prize) στον διεθνή διαγωνισμό "Unbuilt Visions 2016", που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, κέρδισε η φοιτήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Δανάη Τουρσόγλου-Παπαλεξανδρίδου για τη διπλωματική της εργασία, με τίτλο "Αφηγηματικές Μεταβάσεις", με σημείο εκκίνησης τη μετανάστευση.

Η διπλωματική εργασία εκπονήθηκε το 2016 στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής Μαρίας Βογιατζάκη.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τον Οργανισμό "D3 space" που ιδρύθηκε το 2008, με στόχο να εγείρει αρχιτεκτονικό διάλογο εκτός γεωγραφικών, ιδεολογικών ορίων και εξειδικεύσεων και να προωθεί νέες οπτικές στη σύγχρονη τέχνη, την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό προσφέροντας ευκαιρίες ανάδειξης αλλά και υλικό για ανερχόμενους καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές κ.ά.

Θέτοντας ως σημείο εκκίνησης τη μετανάστευση, σύμφωνα με το pontos-news.gr η εργασία προτείνει ότι "υπάρχοντας σε συμπάθεια (συν-πάθεια) με την ανθρώπινη δραστηριότητα και τις μεταβολές των φυσικών και τεχνητών στοιχείων, θα μπορούσε να προκύψει ένα νέο είδος εδάφους, ατέρμονα μεταλλασσόμενο. Η διαφυγή προς μια γη ικανή να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε κάθε είδους δραστηριότητα είναι ικανή να συμβάλει στην απελευθέρωση από κάθε ορισμένο όριο. Ως περιοχή επιλέχθηκε αυτή μεταξύ της Ορεστιάδας και του ποταμού Έβρου. Ο ποταμός Έβρος αναλύεται ως στοιχείο που είτε διαχωρίζει είτε συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία.

"Η διπλωματική εργασία στηρίχθηκε στο υπόβαθρο που δημιουργήθηκε από τη θεωρητική έρευνα της φοιτήτριας στην ερευνητική της εργασία “ROBO[ECO]LOGY: Συναθροίσεις μιας Αναδυόμενης Οικολογίας”. Στο θεωρητικό αυτό έργο τέθηκαν ερωτήματα και έγιναν φιλοσοφικές αναζητήσεις πάνω στον αντίκτυπο της τεχνολογικής εξέλιξης στην αρχιτεκτονική, απομακρύνοντας τον από τη μοναδική χρήση του στη δημιουργία καινοτόμων μορφών και κατασκευών, προς την επαύξηση της ύλης και υφιστάμενων φυσικών και κοινωνικών δομών.

"Αμφισβητήθηκαν παράλληλα τα τεχνητά όρια μεταξύ ανθρώπινου και μη ανθρώπινου, φυσικού και τεχνητού, σταθερού και νομαδικού".

Η φοιτήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ Δανάη Τουρσόγλου - Παπαλεξανδρίδου αναφέρει ότι "Επικαλούμενοι τη νέα θεώρηση των πραγμάτων, θα παρατηρούσαμε ότι η αρχιτεκτονική καλείται πλέον να υπερβεί και αυτή τα όριά της και να διερευνήσει, να πειραματιστεί και να λάβει ενεργό θέση στο αναδυόμενο αποτέλεσμα των συναθροίσεων.

Οι μεταβολές που προκαλούνται τόσο σε υλικά συστήματα όσο και άυλα όπως ο πολιτισμός, η συνείδηση, οι κοινωνίες, με τη σειρά τους αποτελούν υποκείμενο εξωτερικών σχέσεων. Για να αντιληφθούμε την εποχή μας, καθίσταται αναγκαίο να αντιληφθούμε αυτή την πολυπλοκότητα, και αυτό που διαχωρίζει αυτή τη στιγμή της πολυπλοκότητας, που δεν είναι η αλλαγή αυτή καθεαυτή αλλά η επιτάχυνση και η τάξη της αλλαγής".

Η διακριθείσα εργασία παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας μέσω της πλατφόρμας "Future Architecture" και θα εκτεθεί στο Σαράγεβο στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου "Days of Architecture 2017" που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 13 Μαΐου 2017.