Σήμερα είναι: Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019
greek english turkish
SUGAR TIMI MIKRO BABY SHOP

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Στιγμιότυπο από την 20η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης
Στιγμιότυπο από την 20η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης

«Φωτιές» άναψαν τα Σκόπια στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης – Aπόφαση για Δημοψήφισμα

12-07-2018

Το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ήταν η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, ύστερα από μια συνεδρίαση 2,5 ωρών η οποία σε πολλά σημεία ήταν επεισοδιακή.

Το παρόν έδωσαν ο Μητροπολίτης Άνθιμος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Έβρου και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Θράκης. Οι τρεις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του νομού δεν κατέστη δυνατό να δώσουν το παρόν και απέστειλαν επιστολές, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ διαμέσου εκπροσώπου του δήλωσε ότι οι θέσεις αντικατοπτρίζονται σε αυτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τι δήλωσαν οι θεσμικοί

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Δημάρχου ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε πως «δώσαμε την ιστορία, τη γλώσσα και την εθνότητά μας, χωρίς να πάρουμε τίποτα, η εθνική κυριαρχία δεν συγκρίνεται με τίποτα, υπάρχει εθνική υποχώρηση. Όχι μόνο δεν έπρεπε να το κάνουν αλλά το έκαναν και στρεβλά, οι ρακένδυτοι αυτοί δεν πήραν τίποτα». Ο Βαγγέλης Λαμπάκης χαρακτήρισε τη συμφωνία «κατάπτυστη» διερωτώμενος «γιατί μου απαγορεύεις εμένα, τον Έλληνα, μου στερείς το δικαίωμα να αποφασίσω;».

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης επισήμανε ότι «το έγκλημα αυτό έχει τρεις πράξεις: το όνομα, την ιθαγένεια, και την ταυτότητα. Μας πόνεσε αυτή η συμφωνία, αλλά αλίμονο αν χωρίσουμε τους Έλληνες και οι μισοί λένε τους άλλους μισούς προδότες και φασίστες. Να επανδιαπραγματευτούμε, οι έξυπνοι άνθρωποι αλλάζουν γνώμη». Αμφότεροι ο Δήμαρχος και ο Μητροπολίτης αναφέρθηκαν και στην Θράκη, προβληματιζόμενοι για το τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτή η συμφωνία για σύνορα της Ελλάδας. «Σήμερα είναι η Μακεδονία, αύριο θα είναι η Θράκη μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Λαμπάκης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, ακόμη και σε άτυπη μορφή. «Εμείς συμφωνούμε, κι αν σκεφτούμε και στο παρελθόν κι άλλες νομιμοποιημένες αποφάσεις του λαού άλλαξαν». Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης, δήλωσε πως όλοι οι ομόλογοί του από την ΑΜ-Θ συμφωνούν με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τάχθηκε υπέρ των συλλαλητηρίων και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παύσης της λειτουργίας των καταστημάτων ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΕΘ και του Εμπορικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, τάχθηκε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, επισημαίνοντας πως αυτή έχει και επιχειρηματικές προεκτάσεις δεδομένου του ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί με τα προϊόντα που φέρουν την ονομασία «Μακεδονικό» και τα παράγωγά τους.

Τι δήλωσαν οι αυτοδιοικητικοί

Σε ότι αφορά τους Επικεφαλής των έτερων Δημοτικών Παρατάξεων, ο Απόστολος Φωτιάδης, αφού ανέτρεξε ιστορικά στα γεγονότα που μας οδήγησαν στην εν λόγω Συμφωνία, καταφέρθηκε εναντίον της συγκυβέρνησης και του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» και υπέρ της λύσης του δημοψηφίσματος, καταλήγοντας «φωνή λαού, οργή Θεού».

Ο Σάββας Δευτεραίος υπογράμμισε πως ναι μεν δεν πρόκειται για μια καλή συμφωνία, ωστόσο θα έπρεπε να κοιτάξουμε και τη μεγαλύτερη εικόνα, στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς η συμμετοχή της Ελλάδας επηρεάζει αρνητικά τη θέση της και τους πολίτες.

Στην κατεύθυνση κατά του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» κινήθηκε και ο Παύλος Μιχαηλίδης, δηλώνοντας πως δεν υπάρχει «κανένα περιθώριο για σύνθετη ονομασία». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο συλλαλητήριο που έλαβε χώρα την Κυριακή 8 Ιουλίου, συγκρίνοντας την παρουσία των πολιτών εκεί και την απουσία τους από την συνεδρίαση. «Γιατί δεν έχει έρθει κανείς εδώ; Γιατί ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του απέναντί μας».

Ο Νίκος Τζανίδης από την παράταξη «ΑλλαΖΟΥΜΕ Τώρα!», τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος σημειώνοντας πως «είναι λάθος να αναγνωρίσουμε το όνομα, και να δεχθούμε τετελεσμένα».

Το συλλαλητήριο που «άναψε φωτιές»

«Εγώ έλαβα ένα μέηλ από μια κοπέλα. Ο δήμαρχος δεν μπορεί να πηγαίνει όπου τον καλούν, ούτε να βρίσκεται παντού ταυτόχρονα. Θεσμικός είμαι, δεν είμαι ο τιραμόλας! Έστειλα τα μάτια και τη φωνή μου». Αυτό δήλωσε ο Βαγγέλης Λαμπάκης απαντώντας στον Παύλο Μιχαηλίδη και το Μάριο Γουδουλάκη που αναφέρθηκαν σε έντονο ύφος στην απουσία του Δημάρχου από το συλλαλητήριο.

Ο Βαγγέλης Λαμπάκης ξεκαθάρισε ότι ενώ δεν είναι εναντίον των συλλαλητηρίων, δεν μπορούσε να παραστεί και δεν είχε διαβάσει ακόμη τη Συμφωνία με συνέπεια να μην έχει διαμορφώσει άποψη επ’ αυτής. Ο Δήμαρχος υπεραμύνθηκε της θέσης του, ενώ τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο κ. Γουδουλάκης απαίτησε από το Δήμαρχο να ζητήσει συγγνώμη για την απουσία του.

Η απάντηση ήρθε σε πάρα πολύ έντονο ύφος με το Βαγγέλη Λαμπάκη να δηλώνει υψώνοντας τον τόνο της φωνής του και χτυπώντας το χέρι του στο τραπέζι: «Σε ποια δημοκρατία ανήκει ο Δήμαρχος; Εγώ έφερα το θέμα εδώ προς συζήτηση. Τολμάς και μου λες να ζητήσω συγγνώμη;». 

Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρόκειται να διαβιβαστεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜ-Θ μέσω του Β.Λαμπάκη και από εκεί να παίρνει το δρόμο για τον Πρωθυπουργό.

Μαρίνα Κριτού

 

Παρακολουθήστε όλα όσα συνέβησαν στην ζωντανή αναμετάδοση του e-evros: