Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
VARTAN

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Φωτιστικά επαγγελματικού χώρου και η γενικότερη σημασία του φωτισμού στην εργασία

Φωτιστικά επαγγελματικού χώρου και η γενικότερη σημασία του φωτισμού στην εργασία

22-01-2021

Ο όρος φωτιστικά επαγγελματικού χώρου αναφέρεται σε φωτισμό που χρησιμοποιείται σε διάφορες επιχειρήσεις, όπως πχ γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία, ινστιτούτα, νοσοκομεία και κυβερνητικά κτίρια. Ουσιαστικά, σε όλους αυτούς τους χώρους που δεν είναι κατοικίες ή βιομηχανίες. Σε σύγκριση με άλλου είδους φωτιστικά, αυτά του επαγγελματικού χώρου τείνουν να έχουν υψηλότερο κόστος, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μεγαλύτερη αντοχή, και περισσότερες επιλογές όσον αφορά την οικονομία σε ενέργεια.

Ο κύριος σκοπός της χρήσης μιας επαγγελματικής στέγης είναι η επίτευξη κάποιων στόχων ή η δραστηριοποίηση σε κάποιον συγκεκριμένο επαγγελματικό σκοπό. Ως εκ τούτου, το είδος του φωτισμού, καθώς και η εστίαση και η έντασή του είναι υψίστης σημασίας.

Για παράδειγμα, ενώ ο υπό-φωτισμός παρεμποδίζει συγκεκριμένες δραστηριότητες, ο υπέρ-φωτισμός επίσης δημιουργεί προβλήματα. Επιπλέον, σε ένα γραφείο για παράδειγμα, το αν η πηγή φωτός είναι φυσική ή τεχνητή, έντονη και μπλε ή αχνή και κίτρινη, έχει πολύ μεγάλη επίδραση στην απόδοση των εργαζομένων. Πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδείξει πως το είδος του φωτισμού επηρεάζει την διάθεση, τους κιρκαδιανούς ρυθμούς και την φυσική υγεία, και κατά συνέπεια την παραγωγικότητα και την δημιουργικότητα.

Η ύπαρξη σωστού φωτισμού σε έναν επαγγελματικό χώρο επιτρέπει στους εργαζομένους να είναι πιο δημιουργικοί και αποδοτικοί. Ιδιαίτερα όσον αφορά το πρώτο κομμάτι, έχει αποδειχθεί πως κάθε επαγγελματίας αποδίδει καλύτερα όταν είναι ξεκούραστος και γεμάτος ενέργεια, ενώ ο σωστός φωτισμός μπορεί να επιδράσει θετικά σε όλα αυτά. Για παράδειγμα, ο πολύ έντονος φωτισμός μπορεί να προκαλέσει ενόχληση στα μάτια, να δημιουργήσει προβλήματα στον ύπνο, ακόμα και να καταλήξει σε ημικρανίες. Από την άλλη, το πολύ αχνό φως συχνά ταλαιπωρεί τα μάτια και κάνει όσους δουλεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα υπό την επήρεια του να νιώθουν κούραση και υπνηλία.

Για του λόγου το αληθές, σε μία διεθνή έρευνα που διεξήχθη το 2018 ανάμεσα σε εργαζομένους και υπαλλήλους γραφείου διαφόρων κλάδων, πάνω από το 1/3 δήλωσε πως η διάθεσή τους θα ήταν πολύ καλύτερη αν ο φωτισμός του εργασιακού τους χώρου ήταν καλύτερος. Επιπλέον, το 80% δήλωσε πως ο σωστός φωτισμός είναι πολύ σημαντικός για την απόδοση τους. Για αυτούς τους λόγους, η εύρεση των καλύτερων φωτιστικών χώρου αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας, τόσο για τους σχεδιαστές/αρχιτέκτονες επαγγελματικών χώρων όσο και για τους διευθυντές γραφείων. Αλλά ακόμα και για μη επαγγελματίες, οποιοσδήποτε έχει κάνει μια βόλτα μια ηλιόλουστη μέρα, μπορεί να μιλήσει για το πόσο το φως επηρεάζει την διάθεση και την παραγωγικότητά του.

Στους διάφορους επαγγελματικούς χώρους βέβαια, η επίτευξη στόχων και η γενικότερη εργασιακή δραστηριότητα είναι η πιο σημαντική λειτουργία. Για αυτό το λόγο, οι εταιρείες που ασχολούνται με φωτιστικά επαγγελματικού χώρου έχουν ως βασικό τους στόχο την δημιουργία ενός σχεδίου που θα αντικατοπτρίζει τον τύπο της εργασίας στον συγκεκριμένο χώρο, με σκοπό οι εργαζόμενοι να νιώθουν άνετοι και ευδιάθετοι.

Τα φωτιστικά επαγγελματικού χώρου και κατά συνέπεια ο γενικότερος φωτισμός ενός γραφείου ή ενός ξενοδοχείου για παράδειγμα, χρειάζεται μια σειρά από στάνταρ για να είναι επιτυχημένος. Από την αποδοτική φωταγώγηση που βοηθάει στους παράγοντες που ήδη περιγράψαμε, έως την ενεργειακή απόδοση που βοηθάει στην μείωση του κόστους. Επομένως, μια εταιρεία που ειδικεύεται στον φωτισμό πρέπει να λάβει υπόψη της αρκετούς παράγοντες.

Αρχικά, σε συνεργασία με τον πελάτη, θα πρέπει να αποσαφηνίσει ποιοι από τους παράγοντες είναι οι πιο σημαντικοί στην εκάστοτε επιχείρηση: κόστος, κατανάλωση ή απόδοση; Πιο αναλυτικά, οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη συμπεριλαμβάνουν την φυσική φωτεινότητα του χώρου (η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την τοποθεσία), την χρήση του χώρου, τον τύπο της εγκατάστασης ανάλογα με τον χώρο αλλά και τις ηλεκτροδοτικές δυνατότητες του κτιρίου, και κατά συνέπεια, τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης.

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να αναφέρουμε βέβαια, πως ο σχεδιασμός φωτισμού δεν έχει και τόσο μεγάλες διαφορές πλέον από άποψη εργονομίας, μιας και τα LED φωτιστικά επαγγελματικού χώρου είναι αυτά που έχουν επικρατήσει, για πολλούς λόγους.

Αρχικά, είναι πολύ εύκολα στην εγκατάσταση και παρέχουν εξαιρετικής ποιότητας φωτισμό. Μπορούν να είναι κρεμασμένα από το ταβάνι ή εγκατεστημένα σε οποιαδήποτε σχεδόν επιφάνεια. Κυρίως όμως, παρέχουν μία αξιόπιστη λύση για τον φωτισμό μιας σειράς επαγγελματικών χώρων όπως γραφεία και ξενοδοχεία, αλλά ακόμα και για εργαστήρια, συνεργεία, αποθήκες κλπ.

Τέλος έχουν πολύ μικρή κατανάλωση και μπορούν να προσαρμοστούν, ανάλογα την ατμόσφαιρα που θέλει να δημιουργήσει ο επιχειρηματίας, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες.