Σήμερα είναι: Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018
greek english turkish
AL FARO ΙΚΤΕΟ BABY SHOP

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Γιατί ουρλιάζουν τα σκυλιά - Τι είναι το Howling

Γιατί ουρλιάζουν τα σκυλιά - Τι είναι το Howling

17-04-2017

Το ουρλιαχτό του σκύλου θα λέγαμε ότι είναι η τιμή του υπερήφανου προγόνου του, του λύκου. Ο σκύλος υψώνει το κεφάλι του, γέρνει προς τα πίσω και σολάρει...!

Ο όρος στα αγγλικά είναι «howling» και στα ελληνικά μπορούμε να το «μεταφράσουμε» σαν μια χαρακτηριστική, δυνατή και παρατεταμένη κραυγή η οποία συνοδεύεται από ρίξιμο του κεφαλιού προς τα πίσω και σήκωμα του πηγουνιού. Πολλές φορές συνδυάζεται και με κλείσιμο των ματιών.

Πως θα πρέπει να αντιδράσουμε εμείς; Να το απολαύσουμε και μετά να χειροκροτήσουμε ή μήπως να αναλάβουμε δράση; Ας εντοπίσουμε πρώτα τα αίτια και βλέπουμε...

Υπεράσπιση χώρου

Ένας αρκετά πιθανός λόγος που προκαλεί το σκύλο να ουρλιάξει είναι η επικοινωνία με την αγέλη είτε τα μέλη της είναι σκυλιά είτε άνθρωποι. Που λέτε, ο Τζακ θα ουρλιάξει και θα σας πάρει τα αυτιά όταν μυριστεί ξένο σκυλί στο χώρο του. Alarm! Danger! Σκοπός του είναι να σας ειδοποιήσει αλλά και να βγάλει το άχτι του βρε παιδιά με ύφος «Who do you think that you are.. και πλησιάζεις στα λημέρια μου;». Μπορεί και να ζηλεύει αν ο αδέσποτος είναι ελεύθερος και αυτός αλυσοδεμένος ή ο Τζόνι βολτάρει με το αφεντικό. Επίσης με το ουρλιαχτό ειδοποιούν την αγέλη για το ότι χάθηκε ένα μέλος της.

Άλλη συχνή αιτία είναι η ασθένεια και ο τραυματισμός.

Όταν το σκυλί πονάει αρκετά εξωτερικεύει το συναίσθημά του με το ουρλιαχτό. Και σε αυτήν την περίπτωση περιμένει από σας να ενδιαφερθείτε και να το καθυσηχάσετε. Θα πρέπει, λοιπόν, να είστε υποψιασμένοι για αυτήν την πιθανότητα, ώστε να ανατρέξετε εγκαίρως στον κτηνίατρο.

Λόγω μοναξιάς-ανίας

Αν ο Τζακ ουρλιάζει κάθε φορά που φεύγετε και μένει μόνος τότε αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι «το άγχος του αποχωρισμού». Θα σας δώσω και την επεξήγηση του όρου για να γνωρίζετε με τι ακριβώς έχετε να κάνετε. Άγχος αποχωρισμού ονομάζουμε τη συναισθηματική διαταραχή ενός σκύλου, ο οποίος πανικοβάλλεται ή τρομοκρατείται όταν τον αφήνετε μόνο του σπίτι ή στην ιδέα πως θα τον αφήσετε μόνο του. Και η μοναξιά από μόνη της θεωρείται υπαίτια. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με την ανθρώπινη κρίση πανικού. Κάτι τέτοιο παρατηρείται περισσότερο στα κουτάβια. Η πιο απλή λύση είναι να αφιερώνετε αρκετό χρόνο στη διασκέδαση – παιχνίδι του Τζακ, ώστε να είναι ευχαριστημένος με την προσοχή που του δώσατε και χορτάτος από αγάπη. Για περισσότερες λύσεις ανατρέξτε αλλού..

Πάμε σιγά σιγά και στα αξιοπερίεργα.

Η καταγωγή τους και μόνο μπορεί να αποτελεί αίτιο για να δώσουν χρώμα και τόνο στο 'Αού'. Όχι, μην αχγώνεστε, δεν καλούν πνεύματα. Το κληρονομικό τους ένστικτο τα προκαλεί να ουρλιάξουν μην ξέροντας μερικές φορές φορές και το γιατί. Επιπλέον, κανείς δεν απολείει το ενδεχόμενο ότι ο Τζακ βαριέται, δεν έχει κάποια απασχόληση και βρίσκει ενδιαφέρον στο να ξεσηκώσει τον κόσμο!

Τρόπος επικοινωνίας

Μία ακόμη περίπτωση είναι το ομαδικό ουρλιαχτό, στην οποία έχουμε μάλλον να κάνουμε με τον ύμνο της αγέλης, καθώς δηλώνει το ισχυρό δέσιμο της. Αξίζει να το παρακολουθήσετε για να διακρίνετε την ιεραρχική διάταξή της.

Μύθος λέει ότι όταν τα θηλυκά σκυλιά ουρλιάζουν απλώς.. γκρινιάζουν.

Αγγελική Χρηστίδου

ALEXPO

σαν σημερα


IREPAIR GENIKO
ΛΟΥΚΟΥΛΟΣ
MIKEL DEXIA
ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ

Ο καιρός στον Έβρο


Ο καιρός στον Έβρο

photo της εβδομαδας


"Λουτρά Έβρου: Κάθε γωνία και ένας λόγος για φωτογραφία"
"Λουτρά Έβρου: Κάθε γωνία και ένας λόγος για φωτογραφία"