Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019
greek english turkish
ZUKERO AL FARO BABY SHOP

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Ημερίδα στην Αλεξανδρούπολη με θέμα: «Κύκλωπας: Μύθος, φιλολογικές μαρτυρίες και Αρχαιολογική Έρευνα»

Ημερίδα στην Αλεξανδρούπολη με θέμα: «Κύκλωπας: Μύθος, φιλολογικές μαρτυρίες και Αρχαιολογική Έρευνα»

14-06-2018

Το Σάββατο 16 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Κύκλωπας: Μύθος, Φιλολογικές Μαρτυρίες και Αρχαιολογική Έρευνα στη Μάκρη», στις 18:30, στο αναψυκτήριο «ΚΑΣΤΡΟ», στη Μάκρη (πλησίον της σπηλιάς του Κύκλωπα).

Πρόγραμμα Ημερίδας:  

19:15: Ξενάγηση στο χώρο της σπηλιάς του Κύκλωπα

19:45: Χαιρετισμοί - Εισηγήσεις

Ομιλητές: Φλώρα Μανακίδου, Δέσποινα Τσιαφάκη, Γεώργιος Τσομής, Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Κωνσταντίνα Πηλείδου

Συζήτηση

21:45 Ρεσιτάλ με την Δ/ντρια του Δημοτικού Ωδείου Αλεξανδρούπολης  πιανίστα Μερόπη Κολλάρου και  την σοπράνο Νάντια Μαλακόζη.

Η σπηλιά του Κύκλωπα αποκαλύφθηκε κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πρώτος αρχαιολόγος που τον επισκέφθηκε ήταν ο Γ. Μπαλακάκης που τον ταύτισε με την αρχαία Ζώνη και το ακρωτήριο Σέρρειο. Η ΙΘ' ΕΠΚΑ άρχισε ανασκαφές το 1988 που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Η Σπηλιά του Κύκλωπα, κατά την τοπική παράδοση αποτελούσε το λατρευτικό κέντρο των Ελληνικών Θεοτήτων της Θράκης. Σήμερα έχει αποκαλυφθεί ο νεολιθικός οικισμός που είναι από τους σημαντικότερους της Βαλκανικής.

Είναι το κατά την τοπική λαϊκή παράδοση γνωστό σπήλαιο του κύκλωπα Πολύφημου που ο Οδυσσέας τον τύφλωσε με ένα παλούκι, αφού πρώτα τον μέθυσε. Το σπήλαιο βρίσκεται στην παραλία της Μάκρης με ίχνη χρήσης από τη Νεολιθική Περίοδο χρονολογίας περ. 4.500 π.Χ., εντός του βράχου.

Περισσότερη ενημέρωση με ένα κλικ εδώ.