Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018
greek english turkish
JOY TIMI MIKRO ΙΚΤΕΟ

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Ο Βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν το άρθρο για την αλλαγή φύλου στα 15
Ο Βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν το άρθρο για την αλλαγή φύλου στα 15

Οι Βουλευτές Ν. Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν το άρθρο για την αλλαγή φύλου στα 15

11-10-2017

Ψηφίστηκε, χθες, 10 Οκτωβρίου, από την Ολομέλεια της Βουλής σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αναφορικά με την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Ειδικότερα, το άρθρο 3 του εν λόγω νομοσχεδίου αφορούσε το δικαίωμα αλλαγής φύλου από την ηλικία των 15 ετών.

Υπέρ του επίμαχου άρθρου 3 τάχθηκαν 148 βουλευτές, ενώ 124 βουλευτές δήλωσαν όχι και 13 παρών.

Στο ίδιο νομοσχέδιο υπήρχε τροπολογία, με την οποία υιοθετείται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναφορικά με την αναγνώριση σωματείων.

Η διάταξη αυτή σχετίζεται ουσιαστικά με την υπόθεση της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης και ορίζει ότι δύναται να υποβάλλει εκ νέου στην ελληνική Δικαιοσύνη αίτημα για την αναγνώριση της.

Σύμφωνα με την ρύθμιση, το αίτημα θα εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη, με την τήρηση του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α), το οποίο προβλέπει παράλληλα και την απόρριψη του αιτήματος για λόγους εθνικής ή δημόσιας ασφάλειας.

Την τροπολογία υπερψήφισαν 248 βουλευτές, ενώ ανάμεσα στους υπόλοιπους που την καταψήφισαν συγκαταλέγονται οι τέσσερις μειονοτικοί βουλευτές της Θράκης: Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης), Μουσταφά και Καραγιουσούφ (ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης), Αχμέτ (ΔΗΣΥ Ροδόπης).

Να σημειώσουμε ότι οι Βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν το νομοσχέδιο.

Τι ακριβώς είναι η τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, που ψηφίστηκε χθες;

Πρόκειται για μια υπόθεση που ξεκίνησε το 1986, όταν το Εφετείο Ξάνθης αρνήθηκε να αναγνωρίσει την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, οπότε και η διοίκηση του συλλόγου προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να δικαιωθεί.

Ο Άρειος Πάγος, από την πλευρά του, εξέδωσε δύο απορριπτικές αποφάσεις υποστηρίζοντας ότι η διάλυση του σωματείου δεν παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και «είναι θεμιτή η εν λόγω διάλυση για την προάσπιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, καθώς και για τη διασφάλιση της ειρηνικής συμβίωσης του χριστιανικού και μουσουλμανικού πληθυσμού της Δυτικής Θράκης».

Ειδικότερα, το ΕΔΑΔ, με απόφασή του το 2008, δικαίωσε την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» αποφαινόμενο ότι το ελληνικό κράτος με την απόφαση αναστολής λειτουργίας της παραβίασε το άρθρο 11 της Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, συγκεκριμένα την ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι.

Τέλος, όπως τόνισε ο Υπουργός, «η συγκεκριμένηδιάταξη εγκαθιδρύει δικαίωμα σε αυτόν που έχει πετύχει θετική απόφαση από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επανεξεταστεί η υπόθεσή του από τα ποινικά δικαστήρια, τα οποία κυρίαρχα θα αποφασίσουν και δεν υποχρεούνται να εναρμονίσουν την απόφασή τους με αυτή του ευρωπαϊκού δικαστηρίου».

Τζένη Φράγκου

Δείτε ολόκληρη την τροπολογία παρακάτω:

Run Greece