Σήμερα είναι: Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019
greek english turkish
AL FARO ZUKERO SARIDIS BANNER

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Περιστατικό νόσου αιμορραγικού πυρετού στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Περιστατικό νόσου αιμορραγικού πυρετού στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

12-06-2018

Ένα σοβαρό περιστατικό κληθηκε να αντιμετωπίσει πριν λίγες ημέρες  το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Ειδικότερα, ένας άνδρας έφτασε στα Επείγοντα του Νοσοκομείου με αιμορραγικό πυρετό.

Ο ασθενής που δεν είναι κάτοικος Αλεξανδρούπολης, παραδέχτηκε ότι δέχτηκε δάγκωμα κρότωνα (τσιμπούρι) στη Βουλγαρία και μάλιστα αφαίρεσε μόνος του το παράσιτο από το δέρμα του.

Ο εν λόγω άνδρας νοσηλεύεται στην Μονάδα  Ειδικών Λοιμόξεων του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και πλεόν η κατάσταση της υγείας του βρίσκεται εκτός κινδύνου.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως υπό επιτήρηση βρίσκεται και η γιατρός που ανέλαβε το περιστατικό όταν προσήλθε στο χώρο του νοσοκομείου. Αυτό έγινε πριν προσδιοριστεί η διάγνωση της εξαιρετικά μεταδοτικής νόσου, ώστε να μπορέσουν να ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταγράψει ένα ακόμα περιστατικό νόσου αιμορραγικού πυρετού στην ΑΜΘ πριν από αρκετά χρόνια και οφειλόταν πάλι σε δάγκωμα από τσιμπούρι.

Ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας - Κονγκό (Crimean - Congo Hemorrhagic Fever, CCHF) είναι μία σοβαρή ιογενής νόσος, η οποία προκαλείται από τον ομώνυμο ιό (γένους Nairovirus, οικογένειας Bunyaviridae) που μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος κρότωνα (τσιμπουριού).

Ο ιός προκαλεί σοβαρή νόσο στον άνθρωπο με υψηλή θνητότητα και με κίνδυνο ενδονοσοκομειακής μετάδοσης. Προκαλεί, επίσης, επιδημίες. Πρόκειται για ζωονόσο που προσβάλλει πολλά άγρια και οικόσιτα ζώα και τον άνθρωπο.

Η νόσος περιγράφηκε κλινικά για πρώτη φορά στην Κριμαία (Ουκρανία) το 1944, σε στρατιώτες και αγρότες και ονομάστηκε αιμορραγικός πυρετός της Κριμαίας.

Αργότερα, το 1969, ο ιός αναγνωρίσθηκε ως αιτία της ασθένειας ενός παιδιού που είχε νοσήσει στο Κονγκό το 1956, οπότε και προέκυψε η σημερινή ονομασία της νόσου.

Η παρουσία της νόσου συνδέεται με τη γεωγραφική κατανομή του διαβιβαστή (κρότωνα / τσιμπουριού).

Σε περιοχές με εύκρατο κλίμα παρατηρείται εποχιακή κατανομή στην εμφάνιση των κρουσμάτων: από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, ανάλογα με την περίοδο αυξημένης δραστηριότητας του διαβιβαστή.

ΤΟΨΙΔΗΣ