Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Η πυρκαγιά όπως φαινόταν στις 23:00 περίπου.
Η πυρκαγιά όπως φαινόταν στις 23:00 περίπου.

Πυρκαγιά μεγάλης έκτασης μαίνεται στην Σαμοθράκη (συνεχής ενημέρωση).

24-07-2015

Απολογισμός ζημιών

Περίπου 1200 στρέμματα γης κάηκαν, από τα οποία τα 250 στρέμματα αφορούν δασική βλάστηση (αείφυλλα, πλατύφυλλα, κυρίως δενδρώδες πουρνάρι, γκορτσιές, παλιούρια και δρυ), σιτηρά που όμως είχαν συγκομιστεί.

Επίσης,  κάηκαν και αρκετά ελαιόδεντρα (100-150 δέντρα). 

Ως προς το ζωικό κεφάλαιο, βάσει των μέχρι τώρα αναφορών, 3-4 πρόβατα και δέκα κυψέλες μελίσσια δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Ο Γιώργος Πιστόλας, προϊστάμενος του τμήματος προστασίας του δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ,  εξηγεί ότι «το συγκεκριμένο δάσος δεν προστατεύεται από κάποια ιδιαίτερη συνθήκη, ούτε συμπεριλαμβάνεται στα παραγωγικά δάση που διαχειρίζεται η δασική υπηρεσία. Η βλάστηση δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία στην κατηγοριοποίηση των δασών. Τα αείφυλλα, πλατύφυλλα, το πουρνάρι αναβλαστάνει πάρα πολύ εύκολα, δεν καταστρέφεται το ριζικό του σύστημα και περιμένουμε στην επόμενη δεκαετία να αποκατασταθεί πλήρως η καμένη δασική βλάστηση».

Πρωί 23ης Ιουλίου

Την νύχτα της 22ας Ιουλίου τέθηκε υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά, αφού κινητοποιήθηκαν άμεσα ισχυρές Πυροσβεστικές δυνάμεις, υπηρεσίες, πολίτες, εθελοντές.

Συνολικά 51 οχήματα έσπευσαν στο νησί για να παλέψουν με τις φλόγες, αφού η φωτιά είχε μεγάλο μέτωπο και εκδηλώθηκε σε περιοχή με δέντρα ύψους περίπου 11 μέτρων.

Νωρίς το πρωί, όταν βγήκε ο ήλιος, η φωτιά ήταν σε ύφεση, αλλά εξαιτίας των δυνατών ανέμων, αναζοπυρωνόταν.

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που συνεργάστηκαν άψογα για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

«Πέρα από τον δήμο, την πυροσβεστική και τον στρατό, εκατοντάδες πολίτες ακόμη και παιδιά που κάνουν διακοπές εδώ, ήρθαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Με τη συνεργασία και το άμεσο ενδιαφέρον του περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Γιώργου Παυλίδη, του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελου Λαμπάκη, των υπηρεσιών της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας καθώς και του στρατού, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και δεν απείλησε η φωτιά οικίες. Πολύ μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον της Αθήνας, τόσο από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας, όσο και Πολιτικής Προστασίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

Σε επιφυλακή βρίσκονται, ακόμα, η Πολιτική Προστασία και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αφού οι ισχυροί άνεμοι "καλά κρατούν".

Ώρα 03:40

Έχει μείνει μόνο ένα μέτωπο, στο "Δεσποτικό" της Ποταμιάς το οποίο λόγω των ισχυρών ανέμων αλλάζει φορά και ένταση συνεχώς.

Μέχρι το ξημέρωμα η φωτιά θα έχει σβήσει αλλά σίγουρα θα χρειαστεί φύλαξη και επιφυλακή.

Ώρα 02:30

Με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν την περιόρισαν και "την κράτησαν" χωρίς να περάσει το δρόμο προς Αλώνια.  

Ο αέρας είναι πολύ δυνατός ακόμα ενώ γίνονται πολλές αναζοπυρώσεις παντού.

Τα μέτωπα είναι δύο και έχουν μήκος από 3 μέχρι 4 χιλιόμετρα. Το ένα από το Λύκειο προς τα Αλώνια και το άλλο από το βενζινάδικο προς την Ποταμιά. Στην Ποταμιά είναι πιο έντονη η φωτιά. Προς το παρόν δεν κινδυνεύει κάτι.

Ώρα 02:00

Δεν έχουν καεί σπίτια, έχουν καεί μόνον μαντριά και ζώα.

Η φωτιά από την περιοχή των εγκαταστάσεων της Μητρόπολης ανεβαίνει προς
την περιοχή των Γυμνασίων.

Έχουν κινητοποιηθεί μηχανήματα JCB και δημιουργούν προληπτικά αντιπυρικές ζώνες.

Δεν έχει φτάσει η φωτιά στην άσφαλτο και η εκτίμηση είναι ότι μάλλον ο δρόμος θα είναι το φράγμα για να ανακοπεί η πορεία της προς την πορεία του ανέμου που είναι προς την νότια πλευρά.

Ώρα 01:20

Τεράστια και άμεση η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, του Στρατού και του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο λιμάνι αυτή την ώρα.

Πυροσβεστικά οχήματα, εκσκαφείς, υδροφόρες, μπουλντόζες και άλλα ειδικού τύπου οχήματα μεταβαίνουν αυτή την ώρα στη Σαμοθράκη‬ προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Η μάχη με το χρόνο άνιση. Το νησί φλέγεται!

Συμβαίνει τώρα (01:20): Τεράστια και άμεση η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, του Στρατού και του Δήμου Αλεξανδρούπολης σ...

Posted by e-evros.gr on Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015

 

Ώρα 00:30

Έχουν επιστρατευτεί και άνδρες του στρατού προκειμένου να μεταβούν στο νησί.

Η περιοχή που μαίνεται η πυρκαγιά είναι δύσβατη και δεν υπάρχει περίπτωση να πλησιάσει όχημα.

Οι κάτοικοι παλεύουν με ιδία μέσα να σώσουν ότι μπορούν. Μπετόνια, βυτία, υδροφόρες ακόμα και κουβάδες.

Δύσκολη η νύχτα στη Σαμοθράκη.

Video - ντοκουμέντο (ερασιτεχνική λήψη) μερικά χιλιόμετρα μακριά από την πυρκαγιά όπως φαίνεται πίσω από την Καμαριώτισσ...

Posted by e-evros.gr on Wednesday, July 22, 2015

 

Ώρα 23:50

Στην περιοχή "Τούρλη" υπάρχει αποθήκη πυρομαχικών και φυλάκιο του Ε.Σ.

Έντονα καιρικά φαινόμενα με κατεύθυνση προς Καμαριώτισσα αυτή την ώρα.
Έρχονται δυνάμεις και από Σάπες και πιθανόν και από Κομοτηνή.
Όλη η δύναμη της ΠΥΑ κατεβαίνει στο λιμάνι για να μεταβεί στο νησί.
 

Συμβαίνει τώρα (23:10) : Σε συναγερμό βρίσκεται η Πολιτική Προστασία και οι Π.Υπηρεσίες της περιοχής για μεγάλη πυρκαγι...

Posted by e-evros.gr on Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015

 

'Ωρα: 23:10

Σε συναγερμό βρίσκεται η Πολιτική Προστασία και οι Π.Υπηρεσίες της περιοχής για μεγάλη πυρκαγιά ανάμεσα στην Παλαιάπολη και στην Καμαριώτισσα της Σαμοθράκης.

Εδώ και αρκετή ώρα μαίνεται μεγάλης έκτασης πυρκαγιά η οποία απειλεί σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το βενζινάδικο της Καμαριώτισσας.

Ήδη έχει γίνει επίσχεση του πλοίου ΣΑΟΣ το οποίο προορίζεται για να μεταφέρει στην περιοχή της πυρκαγιάς οχήματα της Π.Υ Αλεξ/πολης του Δήμου Αλεξ/πολης αλλά και άλλων φορέων των οποίων εμπλέκονται στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στην περιοχή πνέουν μεγάλης έντασης άνεμοι οι οποίοι ευνοούν την γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Video στιγμιότυπο στις 23:00:

WP_20150722_005.mp4

 

Posted by Makis Sarantos on Wednesday, July 22, 2015