Σήμερα είναι: Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020
greek english turkish
VAMOS Δερέμπεης μικρό SOHO

Κάτι τρέχει στον Έβρο

"Πεδίο μάχης" η θάλασσα, αλλά για "τα μάτια" των ψαριών;
"Πεδίο μάχης" η θάλασσα, αλλά για "τα μάτια" των ψαριών;

Πυροβολισμοί στο Θρακικό Πέλαγος: «Δεν μιλάμε για γκρίζες ζώνες, αλλά για γκρίζες βραχονησίδες»

17-08-2018

«Δεν είναι η πρώτη φορά. Εσείς οι δημοσιογράφοι τα υπερβάλλετε τα πράγματα, αλλά εμείς πια έχουμε συνηθίσει».

Αυτά είναι τα λόγια του Δημήτρη Σαρίκα, Πρόεδρου του Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, λίγες μέρες μετά την επίθεση από τουρκικά αλιευτικά που δέχθηκαν Έλληνες ψαράδες ανοιχτά της Σαμοθράκης.

Το περιστατικό έλαβε χώρα πριν από 6 ημέρες, 2 ημέρες μετά από παρόμοιο γεγονός ανοιχτά της Λέρου, δυτικά της Σαμοθράκης. Έλληνας αλιέας που ψάρευε στην περιοχή με μηχανότρατα, βρέθηκε «απέναντι» με Τούρκους συναδέλφους του, και τα πνεύματα άρχισαν να οξύνονται αφού οι ψαράδες της γείτονος, ενώ βρισκόντουσαν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, δεν υποχωρούσαν.

Με μια αιφνίδια κίνηση ο Τούρκος αλιέας άνοιξε πυρ κατά του Έλληνα από την Καβάλα. «Τον πυροβόλησε ανοιχτά. Δεν ξέρω τώρα με τι πιστόλι, και σίγουρα όχι κατά ριπάς, αλλά τράβηξε όπλο μέσα στη βάρκα. Και λέμε τώρα εμείς, τι πρέπει να κάνουμε; Μήπως κι εμείς να αρχίσουμε να οπλοφορούμε;», αναρωτιέται ο Δημήτρης Σαρίκας, δηλώνοντας ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του βγαίνουν πια στα ανοιχτά, χωρίς να ξέρουν τι τους περιμένει.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, ίδιο περιστατικό έχει συμβεί και πέρυσι το καλοκαίρι. «Εντάξει, δεν μιλάμε πια για γκρίζες ζώνες, μιλάμε για γκρίζες βραχονησίδες».

Οι αλιείς από τον Έβρο έχουν πάμπολλες φορές θίξει το θέμα των παραβιάσεων στους αρμόδιους, ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος έχει βρεθεί για αυτό και στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Πρέπει να σημειωθεί ότι έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και από το λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.

Η κατάσταση όμως όπως φαίνεται ολοένα και χειροτερεύει, αφού οι Έλληνες ψαράδες εκτός από την μείωση των αποθεμάτων, και τις οχλήσεις που δέχονται, τώρα δέχονται και πυροβολισμούς, μέσα σε εγχώρια ύδατα!

Μαρίνα Κριτού