Σήμερα είναι: Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019
greek english turkish
BABY SHOP ΙΚΤΕΟ SUGAR

Κάτι τρέχει στον Έβρο

"Κίνητρο για διαφθορά & όχι για εργασία": Που είναι οι οικογενειακοί γιατροί στον Έβρο;

"Κίνητρο για διαφθορά & όχι για εργασία": Που είναι οι οικογενειακοί γιατροί στον Έβρο;

09-08-2018

Σοβαρά ερωτηματικά που δυσχεραίνουν, αντί να διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, προκύπτουν από τον νεοϊδρυθέντα θεσμό του οικογενειακού γιατρού, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Έβρου.

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και της ίδρυσης των Τοπικών Μονάδων Υγείας σε όλους τους ελληνικούς Δήμους, αποτελεί ένα μέτρο που υιοθέτησε η κυβέρνηση, με στόχο την αναβάθμιση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, την διευκόλυνση των πολιτών με την εισαγωγή του θεσμού του «οικογενειακού γιατρού» και της ηλεκτρονικής καταγραφής του ιστορικού των ασθενών, αλλά και την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων.

 «Πόσοι υπάρχουν; Ποιοι είναι; Πως θα τους βρει ο κόσμος και τι θα κάνουν οι άνθρωποι;»

Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτουν οι ίδιοι οι Εβρίτες στον Ιατρικό Σύλλογο του Νομού, ερωτήματα τα οποία διαβιβάστηκαν στον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας ΑΜ-Θ, από τον Πρόεδρο. «Μας παίρνουν τηλέφωνο και μας ρωτάνε, και δεν ξέρουμε τι να τους πούμε. Όσοι μπορούν και μπαίνουν στυο σύστημα τους λέει "δεν υπάρχει στην περιοχή σας". Που θα πάνε οι άνθρωποι;», διερωτάται ο Παναγιώτης Βάρναλης, Παιδίατρος, που κατέθεσε την αναφορά στον Στράτο Πλωμαρίτη την Τρίτη 7 Αυγούστου.

Στην Αλεξανδρούπολη αυτή τη στιγμή λειτουργεί 1 Τοπική Μονάδα Υγείας, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη λειτουργία τουλάχιστον 3, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό εξαιτίας της μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωσή τους από γιατρούς.

«Η Αλεξανδρούπολη βάση πληθυσμού θα έπρεπε να έχει 6 ΤΟ.Μ.Υ, 1 γιατρό ανά 10.000 κόσμου. Αυτό το σύστημα του οικογενειακού γιατρού το πολυδιαφημισμένο, πως έχει εφαρμοστεί; Δεν δίνεται κίνητρο για εργασία. Όταν σου λέει ότι θα δουλεύεις εκεί 4 ώρες και αποκλειστικά, πρέπει να κλείσουν τα ιατρεία και για ποιο λόγο όταν δεν θα έχουν καμιά άλλη πηγή εσόδων; Το κράτος πρέπει να επενδύσει περισσότερα χρήματα στην Πρωτοβάθμια Υγεία. Ο γιατρός μένει με 400 € και λέει πάλι «μπαμπά θα μου δώσεις;».

Στη μέση φυσικά βρίσκεται ο ασφαλισμένος πολίτης, που σύμφωνα με τον Π.Βάρναλη είναι ο μεγαλύτερος χαμένος αφού αναγκάζεται να απευθυνθεί στους ιδιώτες, και να πληρώσει, εφόσον φυσικά έχει τη δυνατότητα να το πράξει. «Ο θεσμός πρέπει να αλλάξει. Ο οικογενειακός γιατρός είναι απαραίτητος. Αλλά έτσι όπως κάνουν, όλη η παθογένεια 30 χρόνων του Εθνικού Συστήματος Υγείας μεταφέρεται στην πρωτοβάθμια», δηλώνει ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι παρέχεται κίνητρο για διαφθορά στους γιατρούς.

«Εμείς είμαστε επαγγελματίες, έχουμε επενδύσει στα ιατρεία μας, δεν πολεμάμε κανένα. Αλλά έτσι όπως κάνουν κι ελάχιστοι γιατροί που υπάρχουν για να εξυπηρετήσουν θα αρχίσουν να βάζουν το δάχτυλο στο μέλι και να βγάζουν αλλιώς τα λεφτά», καταλήγει ο Πρ. Ιατρικού Συλλόγου Έβρου, δηλώνοντας ουσιαστικά πως ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού (τους οποίους χαρακτηρίζει «αόρατους» στον Έβρο) ως έχει, δίνει ώθηση στη διαφθορά και όχι στην εργασία, στερώντας τους πολίτες δημόσια περίθαλψη.

Μαρίνα Κριτού