Σήμερα είναι: Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018
greek english turkish
JOY AL FARO TIMI MIKRO

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Σε ύψη ρεκόρ η σχολική εγκατάλειψη στα χρόνια που διανύουμε

Σε ύψη ρεκόρ η σχολική εγκατάλειψη στα χρόνια που διανύουμε

10-01-2017

Αν και αρκετοί υποστηρίζουν πως η κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας εδώ και σχεδόν μια δεκαετία είναι περισσότερο οικονομική, καλό θα ήταν να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στη σχολική εγκατάλειψη.

Η αλήθεια είναι πως το πρόβλημα αναλφαβητισμού στη χώρα μας δεν εντοπίζεται κατά τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο οι συνέπειες γίνονται εμφανείς σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Μετά την περίοδο της κρίσης έχουμε μια αύξηση περίπου 3 ποσοστιαίων μονάδων ενώ το 2014 και 2015 παρατηρήθηκε μια ελάχιστη μείωση.

Οι περιφέρειες με τη μεγαλύτερη σχολική εγκατάλειψη με βάση τα στοιχεία της Eurostat σε ποσοστά νέων (18-24) εμφανίζονται στη Στερεά Ελλάδα με 42,8% , στα Ιόνια Νησιά με 38% , στο Νότιο Αιγαίο με 37,4% , στην Πελοπόννησο με 35,4%, στη Θεσσαλία με 33%, το Βόρειο Αιγαίο με 30% όπως και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τη Δυτική Μακεδονία.

Όσον αφορά τις μικρότερες ηλικίες και κυρίως την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση εκεί η σχολική εγκατάλειψη στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει το υψηλότερο ποσοστό στην Ελλάδα σύμφωνα με το ESPY Πειραματική Κοινωνική Πολιτική για τους νέους.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μονοδιάστατο αλλά επιφέρει και άλλα αρνητικά αποτελέσματα και είναι αναγκαία η χάραξη συγκεκριμένης εκπαιδευτικής πολιτικής και όχι μόνο για την αντιμετώπισή του.

Σ.Χ