Σήμερα είναι: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019
greek english turkish
ΙΚΤΕΟ AL FARO TIMI MIKRO

e - ατρικά

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας - Κάντε το τεστ των 5 ερωτήσεων

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας - Κάντε το τεστ των 5 ερωτήσεων

15-11-2017

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) έχει καθιερωθεί στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ευαισθητοποίησης και πληρέστερης ενημέρωσης του κοινού για μια νόσο που πλήττει 64 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ΧΑΠ κοστίζει κάθε χρόνο 259.000 ζωές, αριθμό που αντιστοιχεί στον πληθυσμό της Βενετίας!

Τι είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ);

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια νόσος με χαρακτηριστικό την στένωση των βρόγχων, με αποτέλεσμα να αδειάζουν δύσκολα οι πνεύμονες στην εκπνοή. Αυτή η δυσκολία μπορεί να οδηγήσει σε παγίδευση αέρα μέσα στον θώρακα στο τέλος της εκπνοής, σε δυσκολία και στην εισπνοή (δύσπνοια) και στο αίσθημα της εύκολης κόπωσης. Η ΧΑΠ είναι ένας όρος που ταιριάζει σε έναν ασθενή που πάσχει από χρόνια βρογχίτιδα ή από πνευμονικό εμφύσημα ή από συνδυασμό των δύο αυτών καταστάσεων.

Ποιους προσβάλλει η ΧΑΠ;

Η ΧΑΠ είναι πολύ συχνή νόσος, αφού εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 10% του πληθυσμού (στοιχεία ΠΟΥ). Η ΧΑΠ προσβάλλει σχεδόν αποκλειστικά καπνιστές μέσης ηλικίας (άνω των 40-45 ετών). Υπολογίζεται ότι το 15-20% των καπνιστών θα προσβληθούν από ΧΑΠ. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που δεν κάπνισαν ποτέ τους κι όμως προσβάλλονται από ΧΑΠ, αλλά αυτοί είναι πολύ λίγοι και συνήθως είναι άνθρωποι που εκτίθενται στο κάπνισμα των άλλων, π.χ. εργαζόμενοι σε καφενεία, σε προϊόντα καύσης (π.χ. ξύλων), σε χημικές ουσίες, σε επαγγελματική ρύπανση κ.λπ. Η ΧΑΠ είναι κατά βάση νόσος των καπνιστών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΧΑΠ;

Εάν είσαι ή ήσουν καπνιστής, είσαι άνω των 40 ετών και έχεις βήχα ή φλέγματα ή δυσκολία στην αναπνοή (λαχάνιασμα) όταν ανεβαίνεις σκάλες ή ανηφόρα, όταν σηκώνεις βάρη (π.χ. ψώνια) ή όταν βαδίζεις βιαστικά, τότε είναι πιθανό να έχεις ΧΑΠ. Φυσικά, η κατάσταση είναι ακόμα πιο σοβαρή όταν η δύσπνοια συνοδεύει πιο ελαφριές δραστηριότητες, όπως το ντύσιμο, το πλύσιμο, το δέσιμο των κορδονιών, διάφορες δουλειές με τα χέρια κ.λπ. Όταν παρουσιαστεί για πρώτη φορά κάποιο από αυτά τα συμπτώματα (βήχας, φλέγματα, δυσκολία στην αναπνοή) δεν πρέπει να υποτιμηθεί και να θεωρηθεί ότι είναι κάτι απλό, όπως π.χ. δύσπνοια λόγω κακής φυσικής κατάστασης. Αυτά τα συμπτώματα είναι σημάδι ότι οι πνεύμονες δεν λειτουργούν φυσιολογικά.

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω για να δω αν έχω ΧΑΠ;

Όταν ο καπνιστής παρουσιάσει ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα της ΧΑΠ, πρέπει να συμβουλευτεί ειδικό γιατρό, δηλαδή πνευμονολόγο. Η βασική εξέταση που πρέπει να κάνετε είναι ένα τεστ αναπνοής που λέγεται σπιρομέτρηση. Η σπιρομέτρηση είναι η μόνη εξέταση διάγνωσης της ΧΑΠ αλλά και μια βασική εξέταση που πρέπει να επαναλαμβάνεται για την παρακολούθηση της εξέλιξης της πάθησης και της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή.

Ανησυχείτε μήπως πάσχετε από ΧΑΠ;
Αν απαντήσετε «ναι» σε τρεις ή περισσότερες από τις παρακάτω ερωτήσεις, θα πρέπει να μιλήσετε με τον πνευμονολόγο σας.
1. Εμφανίζετε δυσκολία στην αναπνοή;
2. Είστε νυν ή πρώην καπνιστής;
3. Είστε τουλάχιστον 40 ετών;
4. Βήχετε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας;
5. Έχετε πτύελα και φλέγμα μαζί με τον βήχα;

Εκλέγουμε