Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Στο Εφετείο Θράκης η δίκη για το θάνατο της 44χρονης δασκάλας από την Άνθεια

Στο Εφετείο Θράκης η δίκη για το θάνατο της 44χρονης δασκάλας από την Άνθεια

20-11-2016

Στο Εφετείο Θράκης εκδικάστηκε η υπόθεση της 44χρονης δασκάλας από την Άνθεια της Αλεξανδρούπολης, που "έσβησε" στις 11 Ιουλίου του 2009 μετά από μία λαπαροσκοπική επέμβαση ρουτίνας στο Πανεπιστημιακού Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα η  44χρονη δασκάλα κατέληξε δύο ημέρες μετά το χειρουργείο λόγω «ανήκεστων βλαβών που προκλήθηκαν», όταν κατά τη διάρκεια της επέμβασης της χορηγήθηκε υπέρτονο διάλυμα χλωριούχου νατρίου και όχι φυσιολογικός ορός. Το υπέρτονο διάλυμα, όταν χορηγηθεί ενδοφλεβίως προκαλεί θανατηφόρες βλάβες.

Η εφημερίδα "Χρόνος" μετά από ρεπορτάζ που έκανε για την υπόθεση αναφέρει πως για την υπόθεση κατηγορήθηκαν ο γιατρός που χειρούργησε την άτυχη Φανή στις 9 Ιουλίου, οι γιατροί που είχαν διενεργήσει το προηγούμενο χειρουργείο από αυτό της Φανής στις 8 Ιουλίου και οι δύο νοσοκόμες που συμμετείχαν και στα δύο χειρουργεία.

Ο γιατρός που χειρούργησε την 44χρονη αθωώθηκε το 2013 με το αιτιολογικό ότι δεν μπορούσε να γνωρίζει τι περιείχαν οι φιάλες που χορήγησε στην ασθενή που χειρουργούσε, επικαλούμενος ότι αυτό προκύπτει από τον καθηκοντολόγιο του και ότι υπεύθυνες για το τι φτάνει στα χέρια του και κατ' επέκταση στην ασθενή, είναι οι νοσοκόμες.

Να σημειωθεί ότι οι φιάλες του υπέρτονου διαλύματος μοιάζουν με αυτές του φυσιολογικού ορού, ωστόσο η ύπαρξη τους στον θάλαμο του χειρουργείου θεωρήθηκε περίεργη καθώς το συγκεκριμένο διάλυμα δεν είθισται να χρησιμοποιείται σε γυναικολογικά-μαιευτικά χειρουργεία.

Ως εκ των ανωτέρω, για την υπόθεση κατέληξαν να κατηγορούνται οι δύο νοσοκόμες που πήραν μέρος και στα δύο χειρουργεία (της άτυχης Φανής και το προηγούμενο) και οι δύο γιατροί που είχαν διενεργήσει το προηγούμενο χειρουργείο από αυτό της παθούσας που κατέληξε επειδή είχαν χρησιμοποιήσει υπέρτονο διάλυμα χλωριούχου νατρίου, αλλά δεν είχαν φροντίσει να απομακρύνουν τις φιάλες που είχαν περισσέψει.

Οι τέσσερις εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατηγορήθηκαν γιατί δεν είχαν φροντίσει να απομακρύνουν τις φιάλες του υπέρτονου διαλύματος χλωριούχου νατρίου από το θάλαμο του χειρουργείου και ως εκ τούτου αυτό κατέληξε στην ασθενή και τη σκότωσε. 

Η απόφαση του Εφετείου

Το Εφετείο Θράκης έκρινε ένοχες τις δύο νοσοκόμες επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή στην καθεμιά ενώ οι δύο γιατροί κρίθηκαν αθώοι.