Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Στο Τυχερό οι πρώτες καλλιέργειες β. κάνναβης για την Ελλάδα

Στο Τυχερό οι πρώτες καλλιέργειες β. κάνναβης για την Ελλάδα

07-07-2016

Η Βιομηχανική Κάνναβη επιτρέπεται από φέτος στην Ελλάδα για πρώτη φορά, και η ΘΕΟΓΕΝΗΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ από το Τυχερό, στην προσπάθεια της για την προωθήση νέων καλλιεργειών, έκανε το πρώτο βήμα.

Με σπόρο απευθείας από το κλιματολογικά παρόμοιο με τον Έβρο Μπάρι της Ιταλίας, ξεκίνησε δοκιμαστική καλλιέργεια σε έκταση 8 στρεμμάτων, έχοντας τη βεβαιότητα ότι θα ευδοκιμήσει και θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών που θα ασχοληθούν με αυτή.

Πρόκειται για ένα προϊόν με 25.000 παράγωγα, το οποίο υπήρχε στον Έβρο, ως γηγενής ποικιλία, ως το 1936.

Μιλώντας στον Maximum FM 93,6, ο Σπύρος Δέδογλου, από τον «Θεογένη», σημείωσε πως πέρα από την αναβίωση παλιών καλλιεργειών, όπως είναι το πεπόνι και το φασόλι, επιχειρείται και η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης. Από το φυτό, προκύπτουν 3 παραγωγές: ο ανθός για φαρμακευτική χρήση, ο καρπός για προϊόντα όπως λάδι, αλεύρι, μπύρα – στην οποία θέλει να πειραματιστεί ο «Θεογένης», ενώ ο στέλεχος του φυτού χρησιμοποιείται για ζωοτροφές, οικοδομικά υλικά κτλ.

Βεβαίως, η κάνναβη χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και για την παραγωγή του καραβόπανου, για άλλα υφάσματα, αλλά και για χαρτοπολτό.
«Είμαι 1000% σίγουρος ότι θα πετύχει η καλλιέργεια. Είναι μονοετής, ευδοκιμεί όπου και το καλαμπόκι, έχει μειωμένα έξοδα, δεν χρειάζεται φυτοφάρμακα και λαμβάνει ενιαία συνδεδεμένη ενίσχυση… υπάρχει ενδιαφέρον για την απορρόφηση του προϊόντος, αρκεί να σας πω ότι η κεντρική και βόρεια Ευρώπη, εισάγει το 80-90% των αναγκών της από τον Καναδά», ανέφερε ο κ. Δέδογλου, ενώ αναφορικά με τα παραισθησιογόνα στοιχεία της, σημείωσε πως η βιομηχανική κάνναβη δεν έχει περισσότερο από 0,2% παραισθησιογόνα, μία δηλαδή πολύ μικρή ποσότητα που δεν επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο κ. Δέδογλου ανέφερε πως πιθανά προϊόντα που μπορούν να παραχθούν είναι η μπύρα από κάνναβη (μάλιστα στην Ελλάδα εισάγεται τέτοια μπύρα από το εξωτερικό), καθώς επίσης αλεύρι και άλλα.

Αναφορικά με την πορεία του «Θεογένη» ο κ. Δέδογλου σημείωσε πως συνεχίζει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στο νότιο και κεντρικό Έβρο, βγάζοντας εκτός διαδικασιών του μεσάζοντες και αποδίδοντας την υπεραξία που προκύπτει για νέες θέσεις απασχόλησης, αλλά και για απόδοση 30-50% των κερδών στους παραγωγούς ως bonus.

Τέλος, ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια και για την καλλιέργεια της ιδιαίτερα δημοφιλούς και περιζήτητης στέβιας, ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος να μην ευδοκιμήσει αφού δεν αντέχει σε παγωνιές.

Πηγή: olympia.gr - εφημερίδα γνώμη