Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Συστήνονται Κέντρα Ενημέρωσης Δανειοληπτών σε Έβρο και Καβάλα για την ΑΜΘ

Συστήνονται Κέντρα Ενημέρωσης Δανειοληπτών σε Έβρο και Καβάλα για την ΑΜΘ

19-09-2016

Με στόχο να αποκατασταθεί μία κουλτούρα πληρωμών που θα γεμίσει και τα ταμεία του κράτους, κάθε δίχτυ προστασίας να λειτουργεί μόνο για τους πλέον ευάλωτους, και όλοι να γνωρίζουν τους κινδύνους από την αθέτηση πληρωμών, αλλά και από την καταχρηστική χρήση των προστατευτικών νόμων, προχωρεί η κυβέρνηση στη σύσταση των Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών. Τα Κ.Ε.Υ.Δ. θα στελεχωθούν προς τα τέλη του χρόνου, το πιθανότερο αρχές του επόμενου.

Όπως έχει γράψει το Capital.gr, θα πρόκειται για 30 τέτοια Κέντρα, εκ των οποίων:

3 στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών,

2 στην Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών,

2 στην Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα Αθηνών,

από 1 στις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικού Τομέα Αθηνών και Ανατολικής Αττικής,

1 στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς,

3 στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και από 1 στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Καβάλας, Ημαθίας, Σερρών, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Λάρισας, Μαγνησίας, Εύβοιας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Χανίων.

Το κάθε Κ.Ε.Υ.Δ. θα στελεχώνεται από 2 δημοσίους υπαλλήλους (με απόσπαση ή μετάταξη) και 4 συμβασιούχους υπαλλήλους (με σύμβαση ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ), εκ των οποίων οι 2 είναι θα είναι νομικοί και οι 2 οικονομολόγοι.

Στόχος θα είναι η έγκυρη ενημέρωση των δανειοληπτών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, καθώς διαπιστώνεται ότι «πολλοί έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης από άτομα που δεν γνωρίζουν τους νόμους».

Τα 30 ΚΕΥΔ θα παρέχουν «συμβουλευτικές υπηρεσίες (οικονομικής και νομικής φύσεως) και ενημέρωση των πολιτών για θέματα διαχείρισης οφειλών εξυπηρετούμενων ή μη ιδιωτικών δανείων».

Πιο συγκεκριμένα ο ρόλος τους είναι να:

– Ενημερώνουν τους δανειολήπτες ως προς τα δικαιώματά τους σε σχέση με τις οφειλές τους προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εξυπηρετούμενων ή μη ιδιωτικών δανείων.
– Παρέχουν στους δανειολήπτες συμβουλές διαχείρισης των δανειακών τους υποχρεώσεων λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ατομικές συνθήκες – ιδιότητες (ζητήματα υγείας, ανεργίας, κ.ά.).
– Μεσολαβούν, κατόπιν αιτήσεων των δανειοληπτών, και να συνδιαλέγονται με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία ρύθμισης διακανονισμού της πληρωμής των οφειλών των αιτούντων από εξυπηρετούμενα ή μη ιδιωτικά δάνεια.
– Παρακολουθούν και παρεμβαίνουν, κατόπιν αιτήσεως των δανειοληπτών, για λογαριασμό τους ώστε να προσαρμόζουν ή να τροποποιούν τις συμφωνίες σε περίπτωση νέων δεδομένων για τον δανειολήπτη που ανατρέπουν τον αρχικό σχεδιασμό της αποπληρωμής.
– Υποστηρίζουν και καθοδηγούν τους δανειολήπτες στην κατάρτιση οικογενειακών και ατομικών προϋπολογισμών που βοηθούν στην τήρηση των συμφωνηθέντων με τις τράπεζες ρυθμίσεων – διακανονισμών πληρωμής και οφειλών τους.
– Παρέχουν εξειδικευμένη συμβουλευτική στους οφειλέτες που υπάγονται στον Κώδικα Δεοντολογίας για την Εξωδικαστική Επίλυση Διαφοράς.
– Ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που στοχεύουν στην καλλιέργεια συνετής καταναλωτικής συμπεριφοράς και κουλτούρας συνεργασίας.
– Πληροφόρησης που στοχεύει στην έγκαιρη παρέμβαση για άτομα ευάλωτα στην υπερχρέωση λόγω οικονομικών παραγόντων όσο και για άτομα που αντιμετωπίζουν ξαφνικές δυσχέρειες.
– Εκπαίδευσης και στοχευμένης επιμόρφωσης που στοχεύουν στη γενική και ειδική πρόληψη αντίστοιχα.
– Υποστήριξης που αφορά και την παροχή συμβουλών για τη διαχείριση χρεών στο πλαίσιο αιτήματος του ενδιαφερομένου.

Σημειώνεται ότι τα Κ.Ε.Υ.Δ. θα χρηματοδοτηθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ, με ποσό 15 εκατ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr