Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018
greek english turkish
BLD ΙΚΤΕΟ SUGAR

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Το ΛΕΥΚΟ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ ανιχνεύει το δρόμο, βρίσκει και παρακάμπτει τα εμπόδια και φτάνει στον προορισμό του.
Το ΛΕΥΚΟ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ ανιχνεύει το δρόμο, βρίσκει και παρακάμπτει τα εμπόδια και φτάνει στον προορισμό του.

Το μήνυμα της Π.Ε. Τυφλών Θράκης για την 15η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα «Λευκού Μπαστουνιού»

12-10-2017

«Το «Λευκό Μπαστούνι» σηματοδοτεί το ενδιαφέρον που πρέπει να επιδείξει η Πολιτεία και η κοινωνία απέναντι στα άτομα που στερούνται την πολυτιμότερη αίσθηση που είναι η όραση.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας του «Λευκού Μπαστουνιού» έχει καθιερωθεί στις 15 Οκτωβρίου, μία σημαντική γιορτή για τη διάδοση της χρήσης του λευκού μπαστουνιού, για την ενημέρωση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν τα άτομα αυτά στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Με μεθοδευμένες αλλά και με απλές κινήσεις από το χέρι του χρήστη το ΛΕΥΚΟ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ ανιχνεύει το δρόμο, βρίσκει και παρακάμπτει τα εμπόδια και φτάνει στον προορισμό του.

Αποτελεί σήμα κατατεθέν της τυφλότητας, δίνει το αίσθημα της αυτονομίας και της μη εξάρτησης από φυσικό συνοδό.

Είναι ευρείας και μεγαλύτερης σημασίας η έννοια του λευκού μπαστουνιού.

Σηματοδοτεί το ενδιαφέρον που πρέπει να επιδείξει η Πολιτεία και η κοινωνία απέναντι στα άτομα που στερούνται την πολυτιμότερη αίσθηση που είναι η όραση.

Η Διοικούσα Επιτροπή και τα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης

δ ι ε κ δ ι κ ο ύ μ ε:

Από όλους τους αρμόδιους φορείς που ασχολούνται με τα έργα και τη βελτίωση της δόμησης της πόλης σύμφωνα με το νέο πολεοδομικό κανονισμό, σωστή προσβασιμότητα παντού, εύλογες κατασκευές στα σχολεία της ειδικής εκπαίδευσης αλλά και σε όλους τους δημόσιους χώρους για την πρόσβαση των τυφλών ατόμων αλλά και των ατόμων με προβλήματα όρασης.

ΖΗΤΟΥΜΕ

Από τους συνδημότες μας σεβασμό, προσοχή και ευαισθησία στους ανθρώπους αυτούς που έχουν ίσα δικαιώματα και απόλυτη ανάγκη συμμετοχής σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Το ΛΕΥΚΟ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ για να εκτελέσει το σκοπό του χρειάζεται προσβασιμότητα, ελεύθερες τις κίτρινες λωρίδες όδευσης των τυφλών, όχι εμπόδια στο δρόμο του.

Η παρουσία του Λευκού Μπαστουνιού στην καθημερινή ζωή της πόλης σημαίνει πρόοδο συμμετοχής των ευαίσθητων αυτών ανθρώπων στη ζωή και ευαισθησία όλης της κοινωνίας.

Σας περιμένουμε όλους την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 στις 11:00 το πρωί στο Εθνολογικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης επί της οδού 14ης Μαΐου 63 στην εκδήλωση ενημέρωσης που θα πραγματοποιήσει η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος της ΠΕ.Τ. ΘΡΑΚΗΣ κ.Σταύρος Κουδουμάκης. Στη συνέχεια η κα. Νάντια Γρηγορίου θα κάνει μια παρουσίαση της γραφής και ανάγνωσης BRAILLE.

Θα παραβρεθούν επίσης μέλη της Π.Ε.Τ. ΘΡΑΚΗΣ που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους το μπαστούνι και θα κάνουν μια απτική παρουσίαση της χρήσης του.

Run Greece