Σήμερα είναι: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019
greek english turkish
TIMI MIKRO ΙΚΤΕΟ ZUKERO

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Το "Ρώσικο Σπίτι" δημιούργησε έναν Ελληνορωσικό τουριστικό οδηγό για την Αλεξανδρούπολη

Το "Ρώσικο Σπίτι" δημιούργησε έναν Ελληνορωσικό τουριστικό οδηγό για την Αλεξανδρούπολη

06-06-2018

Το πολιτιστικό κέντρο «Ρώσικο Σπίτι» με σκοπό να φέρει κοντά την ελληνική και την ρωσική κοινωνία, ώστε να ενισχυθούν οι πολιτιστικές και οι οικονομικές σχέσεις, υλοιποιεί διάφορα έργα - δράσεις.

Το πιο πρόσφατο είναι η δημιουργία ενός Ελληνορωσικού τουριστικού οδηγού για την Αλεξανδρούπολη. Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου «Ρώσικο Σπίτι» Ιουλία Γαβρίλοβα σχετικά με τον τουριστικό οδηγό δήλωσε "Ο Νομός Εβρου είναι το τμήμα της Ελλάδας που βρίσκεται πλησιέστερα προς τη Ρωσία και η Αλεξανδρούπολη είναι η πόλη με την υποδομή για να είναι η φυσική πύλη εισόδου από τη Ρωσία στην Ελλάδα.

Пαр' όλα αυτά δεν υπήρχε μέχρι σήμερα ένας επίκαιρος οδηγός για τους Ρώσους επισκέπτες στη γλώσσα τους. Μέσα στα πλαίσια των ευκαιριών από то πρόγραμμα Leader το πολιτιστικό κέντρο «Ρώσικο Σπίτι» προχώρησε στην έκδοση του μοναδικού ελληνορωσικού οδηγού για τον Εβρο. Έχει ιδιαίτερη εστίαση στον κεντρικό και νότιο Εβρο όπως ήταν οι προδιαγραφές του προγράμματος στο Leader.

Με μεγάλη χαρά προσφέρουμε τον οδηγό για βοήθεια των Ρώσων επισκεπτών και για γνωριμία τους με τα χαρακτηριστικά του τόπου μας, που προσελκύουν ειδικότερα Ρώσους τουρίστες. Καλωσορίζουμε τους Ρώσους επισκέπτες στον τόπο μας και στην πρωτεύουσα του την Αλεξανδρούπολη, που είναι γνωστή ως η ρωσικότερη πόλη της Ελλάδας". 

Λίγα λόγια για την προσφορά του πολιτιστικού κέντρου «Ρώσικο Σπίτι»

Το πολιτιστικό κέντρο «Ρώσικο Σπίτι» ιδρύθηκε το 2009 στην Αλεξανδρούπολη.
Το πρώτο έργο που υλοποίησε το «Ρώσικο Σπίτι», στο πλαίσιο της ελληνορωσικής συνεργασίας, (με ευλογία από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο) ήταν η ανέγερση στον προαύλιο χώρο του μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου του Μνημείου προς τιμή των Ρώσων στρατιωτών, οι οποίοι πέθαναν στην Αλεξανδρούπολη κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-1878 και ανήκαν στο ρωσικό Σύνταγμα που απελευθέρωσε την περιοχή. Το τμήμα Μηχανικού κατέστρωσε το ρυμοτομικό σχέδιο πάνω στο οποίο χτίστηκε η σημερινή πόλη.

Τα εγκαίνια και αποκαλυπτήρια του Μνημείου έγιναν στις 28 Οκτωβρίου 2011 στην επέτειο του «ΟΧΙ», με κοινή παρέλαση Ελλήνων στρατιωτών μαζί με Ρώσους πεζοναύτες από το πλήρωμα του αποβατικού σκάφους Caesar Kunikov. Στη συνέχεια η Αλεξανδρούπολη αδελφοποιήθηκε με την Αγία Πετρούπολη μέσω της περιοχής Βίμποργσκυ της Αγίας Πετρούπολης, μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δήμου Αλεξανδρούπολης με το «Ρώσικο Σπίτι».

Η πολυτιμότερη επένδυση όμως που έφερε το «Ρώσικο Σπίτι» είναι επένδυση μέλλοντος και φιλελληνισμού και γίνεται κάθε καλοκαίρι στις παιδικές κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως όπου μέχρι σήμερα εκατοντάδες παιδιά από την Αγία Πετρούπολη έχουν φιλοξενηθεί. Οι αδελφοποιήσεις σχολείων, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν επίσης προσφέρει σε αυτό.


Σημείο-σταθμός για την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και της Ελλάδας αποτελεί η ίδρυση του Γραφείου Ενημέρωσης και Επιχειρηματικής Συνεργασίας της Ελλάδας με την Αγία Πετρούπολη, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρουπολης και την κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης.

Οι ρωσόφωνοι Έλληνες που έχουν έρθει από την Ρωσία και από άλλες χώρες από την πρώην Σοβιετική Ένωση αποτελούν τη ζωντανή σύνδεση των δύο χωρών και το Γραφείο Σύνδεσης με το Ρώσικο Σπίτι υλοποιούν και αξιοποιούν αυτή τη σχέση στον πολιτιστικό, μορφωτικό και οικονομικό τομέα, μεταξύ άλλων.
Το «Ρώσικο Σπίτι» κινείται να κάνει γνωστή και προσιτή τη ρωσική κοινωνία, με πρόσθετο επίτευγμα τα μαθήματα ρωσικής γλώσσας και την χορήγηση αναγνωρισμένου τίτλου γλωσσομάθειας από το ρωσικό κράτος και από το ελληνικό ΑΣΕΠ. Ο θεσμός των «Ρώσικων Ημερών»

Το «Ρώσικο Σπίτι» έχει το συντονισμό και ευθύνη για την ανέγερση στην Αλεξανδρούπολη του ξύλινου ναΐδιου ρωσικού ρυθμού που βρίσκεται εντός του χώρου που παραχώρησε το Υπουργείο Άμυνας στην Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως. Η ανέγερσή του ναΐδιου ήταν στο πρόγραμμα του πολιτιστικού κέντρου στα πλαίσια της ανάπτυξης σχέσεων της Αλεξανδρούπολης και του Σοσνόβυ Μπορ με την υποστήριξη πολλών φορέων στην Περιφέρεια Αγίας Πετρούπολης και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου.

Στον τομέα της συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, το «Ρώσικο Σπίτι» εστιάστηκε σε ενέργειες για προώθηση των διαπεριφερειακών σχέσεων της Ελλάδας με την Β.Δ. Ρωσία. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Βέροιας, Αριστοτέλη και η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής έχουν συμφωνίες συνεργασίας με την Αγία Πετρούπολη και αδελφοποιήσεις με συγκεκριμένες αυτοδιοικητικές ενότητες της που έχουν κοινά στοιχεία μαζί τους.

Το Γραφείο Σύνδεσης παίζει τον σημαντικότερο ρόλο σε αυτό το έργο και μάλιστα η ύπαρξη του Γραφείου Σύνδεσης αποτελεί πανευρωπαϊκή καινοτομία.


Είναι εκτός του αντικειμένου αυτής της περιορισμένης παρουσίασης η πλήρης παράθεση των εκδηλώσεων και δράσεων του πολιτιστικού κέντρου «Ρώσικο Σπίτι» που ανέρχονται σε πολλές δεκάδες.

Επιγραμματικά αναφέρονται ορισμένες ενδεικτικές εκδηλώσεις:

  • Ίδρυση νέου τμήματος ρωσικού βιβλίου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρουπόλεως με παράλληλη έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας.
  • Συναυλία του συγκροτήματος νέων της εθνικής ρωσικής ακαδημαϊκής ορχήστρας λαϊκών οργάνων Osipov.
  • Εκδηλώσεις για τις ημέρες ρωσικού Πολιτισμού στην Ελλάδα.
  • Συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις με Εκκλησιαστικές χορωδίες όπως επίσης εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας.
  • Οργάνωση επισκέψεων δύο ρωσικών ιστιοφόρων πλοίων (Μιρ και Κρούζενστερν) στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης τα οποία επισκέφθηκαν χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής όπως επίσης και επισκέπτες από τις γύρω περιοχές ακόμη και από Τουρκία.

Ξεφυλλίστε τον τουριστικό οδηγό παρακάτω: 

 
ΤΟΨΙΔΗΣ