Say "cheese"
e - fans
Γλυκοί πειρασμοί
Τα χωριά του Έβρου
Τι παίζει η ΤV τώρα
Οδηγός επιχειρήσεων

e - cinema

Προβολή του ντοκιμαντέρ "Mama illegal" στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

Προβολή του ντοκιμαντέρ "Mama illegal" στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

11-03-2015

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου στις 8:00 μ.μ. στο καφέ του Μουσείου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Mama Illegal" του Ed Moschitz (2011 / 95 min.) στο πλαίσιο της συμμετοχής του Ε.Μ.Θ. στο πρόγραμμα «Δια βίου μάθηση – Grundtvig»«Lifelong learning programme» για την υλοποίηση του έργου «Το βλέμμα του Οδυσσέα: Ιστορίες της μετανάστευσης μέσα από τον ανατολικό-ευρωπαϊκό κινηματογράφο».

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Είσοδος ελεύθερη.

Η ταινία θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους

Υπόθεση:
Ζουν ανάμεσά μας και παρόλα αυτά παραμένουν αόρατες. Καθαρίζουν την τουαλέτα μας, τακτοποιούν τα κρεβάτια μας και φροντίζουν τους ηλικιωμένους. Τις αφήνουμε στο σπίτι μας, αλλά σχεδόν κανείς δεν ξέρει την ιστορία τους. Τρεις μητέρες αφήνουν την έσχατη ένδεια της Μολδαβίας για να εργαστούν παράνομα στην Αυστρία και την Ιταλία ως καθαρίστριες. Δίνουν τις αποταμιεύσεις τους στους διακινητές και διακινδυνεύουν τη ζωή τους για το ταξίδι τους προς τη Δυτική Ευρώπη. Η Aurică, η Raia και η Νατάσα, τρεις μητέρες από ένα μικρό χωριό της Μολδαβίας, αφήνουν τα ταπεινά νοικοκυριά τους, ερειπωμένα σχολεία και αμέτρητα εγκαταλελειμμένα σπίτια πίσω τους για να εργαστούν στην Αυστρία ή την Ιταλία ως καθαρίστριες, χωρίς νόμιμα έγγραφα, απροστάτευτες και χωρίς υγειονομική περίθαλψη. Τις μικρές τους αποταμιεύσεις από την σκληρή δουλειά στη Δύση τις στέλνουν στις οικογένειές τους.

Η προσπάθειά τους για ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη ζωή έχει μεγάλο κόστος. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια η επιστροφή φαίνεται διαφορετική από ό,τι ονειρεύονταν. Ύστερα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από το σπίτι, τα παιδιά μεγαλούν μόνα τους και οι σύζυγοι φαντάζουν ξένοι. Το κοινωνικό χάσμα που θέλησαν να ξεπεράσουν απειλεί να διαλύσει τις οικογένειες τους. Αφού ποτέ δεν έγιναν δεκτές στη Δύση θεωρούν ότι έχουν αποξενωθεί και από την πατρίδα τους.

Η ταινία καταγράφει με ευαισθησία τις ζωές των τριών γυναικών για επτά χρόνια. Η κάμερα είναι παρούσα τόσο σε τραγικές όσο και σε στιγμές χαράς. Μια ταινία για την τιμή του ονείρου μιας καλύτερης ζωής.

Με το "Mama Illegal" ο βραβευμένος δημοσιογράφος Ed Moschitz δεν παίρνει θέση στην ταινία αλλά δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες που οδηγούν στην παράνομη μετανάστευση, τις προσωπικές αποφάσεις-επιλογές αλλά και τις θεσμικές ευθύνες.

Η ταινία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα "One World" στις Βρυξέλλες το 2012.

Who is Who
Ό,τι "παίζει"!
χαρτης επιχειρησεων