Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel
Say "cheese"
e - fans
Γλυκοί πειρασμοί
Τα χωριά του Έβρου
Τι παίζει η ΤV τώρα
Οδηγός επιχειρήσεων

Ό,τι "παίζει"!

"Ελευθέρια 2016": Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

"Ελευθέρια 2016": Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

05-05-2016

Από τις 5 μέχρι τις 28 Μαΐου 2016 θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα "Ελευθέρια" της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για την 96η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό.

To πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: 

 - Πέμπτη 5 Μαΐου Ώρα: 20:30 Δημοτικό Θέατρο 

Ρεσιτάλ Πιάνου από τον Ηλία Φουλίδη με έργα διάσημων κλασικών συνθετών
Βραβευμένος σε διεθνείς διαγωνισμούς, απόφοιτος του Δημοτικού Ωδείου Αλεξανδρούπολης με καθηγήτρια την Μερόπη Κολλάρου. Συνέχισε τις σπουδές του στο Κονσερβατόριο της Μόσχας του Πανεπιστημίου Τσαϊκόφσκι με δασκάλους τους Vera Gornostaeva, Maxim Philippov, M. Rostropovich, A. Atanasov, M. Ovchinnikov, Γ. & Κ. Πολυζωϊδου, Oleg Marshev. Έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα, Ρωσία, Τσεχία, Αυστρία, Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία.

- Παρασκευή 6 Μαΐου Ώρα: 17:30 Πάρκινγκ πίσω από το γήπεδο «Φώτης Κοσμάς» 

«Μaritsa 2016» Διεθνές ράλι για κλασικά αυτοκίνητα & αυτοκίνητα αντίκες
Με αφετηρία τη Φιλιππούπολη Βουλγαρίας τα ρετρό αυτοκίνητα, κάνουν στάση για Επίδειξη στην Αλεξανδρούπολη για τους φίλους του είδους. Όπως κάθε χρόνο, θα τερματίσουν τη διαδρομή τους στην Αδριανούπολη Τουρκίας, συνδέοντας συμβολικά τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις γύρω από τα σύνορα των τριών όμορων χωρών.

- Παρασκευή 6 Μαΐου Ώρα: 20:00 Δημοτικό Θέατρο 

«Στου Αη Γιωργιού τ΄ αυτί» Μουσικοχορευτική Εκδήλωση με τραγούδια και χορούς της Άνοιξης από τον πολιτιστικό σύλλογο “Φάρος” Απαλού. Συμμετέχει η Ομάδα Δημοτικού Τραγουδιού του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Απαλού.

- Δευτέρα 9 Μαΐου

Επέτειος Λήξης Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Ολοήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Ημέρα Νίκης κατά του Φασισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από το Πολιτιστικό Κέντρο «Ρωσικό Σπίτι» σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη. 

  • Ώρα: 11:00 Προαύλιος χώρος Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Τελετή στο Μνημείο Τιμής των Ρώσων στρατιωτών. Στους παρευρισκομένους θα δοθεί η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου που αποτελεί σύμβολο μνήμης των πεσόντων.
  • Ώρα: 18:00 Δημοτικό Θέατρο Έκθεση Φωτογραφίας με ιστορικό υλικό της περιόδου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ακολουθεί μουσικοχορευτική παράσταση. Διοργάνωση: Πολιτιστικό Κέντρο «Ρωσικό Σπίτι».
  • Ώρα: 19:30 Παρουσίαση του Βιβλίου του Αυγούστου Κορτώ «Νεοελληνική Μυθολογία» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη “Καπνομάγαζο”

- Τρίτη 10 Μαΐου Ώρα: 19:30 Δημοτικό Θέατρο

«Η ιστορία της Αλεξανδρούπολης μέσα από τους ήχους της». Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.
Μουσική παράσταση από μαθητές δημοτικών σχολείων του Δήμου Αλεξανδρούπολης με την επιστημονική υποστήριξη του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο ΠΕ16 ΑΜΘ, Τηγανούρια Παναγιώτα και τους εκπαιδευτικούς Π16 των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Αλεξανδρούπολης

- Τετάρτη 11 ΜαΐουΏρα: 19:30 Δημοτικό Θέατρο Θεατρική παράσταση «Σύγχρονη Λυσιστράτη» από τη θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης «Λεονταρίδειο». Μια διασκευή της γνωστής αρχαίας κωμωδίας του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη»

  • Ώρα: 19:30 Δημοτικό Θέατρο Θεατρική παράσταση «Σύγχρονη Λυσιστράτη» από τη θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης «Λεονταρίδειο». Μια διασκευή της γνωστής αρχαίας κωμωδίας του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη»
  • Ώρα: 20:00 Παρουσίαση βιβλίου της Λίτας Μαυρογένη «Η τρίτη πατρίδα της καρδιάς» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη “Καπνομάγαζο”

- Πέμπτη 12 Μαΐου Ώρα: 20:30 Δημοτικό Θέατρο

Μουσικό Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι από την Χορωδία και την Ορχήστρα του Μουσικού Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης σε σύμπραξη με το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής. Πρώτη χρονιά από της ιδρύσεώς του το Μουσικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης σε πανηγυρική συμμετοχή στα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

- Παρασκευή 13 Μαΐου Ι.Μ. Ναός Αγίου Νικολάου 

Εσπερινή ακολουθία για τα “Ελευθέρια” με την καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας της Ελευθερώτριας

- Σάββατο 14 Μαΐου

  • Ώρα: 12:00 Παρέλαση
  • Ώρα: 20:00 Λιμάνι Αναπαράσταση της έλευσης της εικόνας της Παναγίας Τριφώτισσας από την Αίνο Η έλευση δια θαλάσσης της εικόνας της Παναγίας Τριφώτισσας από την Αίνο, αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των Ελευθερίων του Δήμου Αλεξανδρούπολης το βράδυ της 14ης Μαΐου στον χώρο του λιμανιού. Την προσπάθεια αυτή, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, έχουν αγκαλιάσει όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής μας που κάθε χρόνο πλαισιώνουν την εκδήλωση.

- Δευτέρα 16 Μαΐου

  • Ώρα: 21:00 Εγκαίνια του Δημοτικού Ωδείου Αλεξανδρούπολης Στον ενιαίο χώρο, του πλήρως ανακαινισμένου ιστορικού κτιρίου και του νεόκτιστου 4όροφου δίπλα ακριβώς, θα στεγάζεται μόνιμα το Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο λειτουργεί από το 1958, συνεχίζοντας την ιστορία της μουσικής παιδείας στην Αλεξανδρούπολη που είναι συνυφασμένη με την ιστορία του Δήμου.
  • Ώρα: 20:00 Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης Παρουσίαση του βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη «Ταξίδι Μέλιτος». Με την συμπαράσταση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

- Τρίτη 17 Μαΐου Ώρα: 21:00 από το Δημαρχείο… στο Καπνομάγαζο, Αίνου 46

Εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρούπολης
Το «Καπνομάγαζο» είναι ισχυρό σημείο της συλλογικής μνήμης των κατοίκων της πόλης, αφού από το 1890 έως σήμερα απέκτησε ποικίλες χρήσεις. Επί Δημαρχίας Ηλία Ευαγγελίδη το 1995 αγοράζεται από τον Δήμο και επί Δημαρχίας Ευάγγελου Λαμπάκη το κτίριο ανακατασκευάζεται-ανακαινίζεται εκ θεμελίων για να στεγασθεί φέτος η Δημοτική Βιβλιοθήκη που λειτουργεί από το 1985. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο λόγιο ελληνικό τραγούδι με την Νάντια Μαλακόζη και την Μερόπη Κολλάρου στο πιάνο.

- Τετάρτη 18 Μαΐου Ώρα: 20:00 Δημοτικό Θέατρο 

Η Αλεξανδρούπολη τιμά τη Γυναίκα 
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης τιμούν 3 γυναίκες που συνέβαλλαν στη διεθνή αναγνώρισή της. Τιμώνται οι κυρίες Αγγέλα Γιαννακίδου Ιδρύτρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, Μερόπη Κολλάρου Πιανίστα και Νάντια Ουζουνοπούλου Πρόεδρος της “ΜΥΛΟΙ ΘΡΑΚΗΣ”.

- Πέμπτη 19 & Παρασκευή 20 Μαΐου Ώρα: 19:30 Δημοτικό Θέατρο

1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικών- Νεανικών Χορωδιών «Orpheus Youth Festival» Δήμου Αλεξανδρούπολης
Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να προβάλλει την καλλιτεχνική δημιουργία παιδιών και νέων και να αναπτύξει την ανταλλαγή μουσικών εμπειριών και καλών μουσικών πρακτικών δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει έργα διαφόρων Ελλήνων και ξένων συνθετών ενώ τη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ θα υπάρχει η ευκαιρία παρουσίασης οργανικών συνόλων κλασσικής, σύγχρονης και τζαζ μουσικής.

- Σάββατο 21 Μαΐου Ώρα: 09:30 Γήπεδα Παλαγίας 


Φεστιβάλ Παιδικού Ποδοσφαίρου
Μια γιορτή του αθλητισμού με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 500 αθλητών, στην οποία θα διεξαχθούν φιλικοί αγώνες ποδοσφαίρου μεταξύ των ακαδημιών των ομάδων: ΠΑΟΚ – ΞΑΝΘΗ – ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ – ΚΑΒΑΛΑ – ΕΘΝΙΚΟΣ – ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ – ΜΑΪΣΤΡΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ – ΦΕΡΕΣ. Σκοπός του θεσμοθετημένου φεστιβάλ είναι η ανάπτυξη του ¨Ευ αγωνίζεσθαι¨ και της ευγενούς άμιλλας στους μικρούς αθλητές.

- Σάββατο 21 Μαΐου Ώρα: 19:30 Νομαρχείο Έβρου 

Τελετή Απόδοσης Τιμών σε Εβρίτες
Για 8η χρονιά η «Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου» τιμά σε Ειδική Εκδήλωση Προσωπικότη- τες Εθελοντές του Πολιτισμού και της Κοινωνίας που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στο Πολιτιστικό Γίγνεσθαι του τόπου μας. Τιμώμενα πρόσωπα: Αηδονίδης Χρόνης, Κούκος Μόσχος, Πενταφράγκας Δημήτριος

- Κυριακή 22 Μαΐου Ώρα: 20:30 Δημοτικό Θέατρο 

Συναυλία από την πολυφωνική χορωδία του Χορωδιακού Ομίλου Αλεξανδρούπολης «Ευτέρπη»
Ο χορωδιακός Όμιλος «Ευτέρπη» με μαέστρο τον κ Πάρη Γαζιώτη σε σύμπραξη με τη χορωδία «Θρακική Εστία» Καβάλας ερμηνεύουν διακεκριμένους Έλληνες μουσικοσυνθέτες.

- Σάββατο 28 Μαΐου Ώρα: 12:00 Δημοτική Βιβλιοθήκη Καπνομάγαζο

«Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» στο Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Γραφείου Εθελοντισμού Δήμου Αλεξανδρούπολης
Το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης γιορτάζει τα τρία χρόνια λειτουργίας του Εργαστηρίου με το project Human Library Σύλληψη-σκηνοθεσία: Γιώργος Ζαμπουλάκης Παραγωγή Ερευνητικού Θεάτρου Θράκης για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Παρουσιάζεται το αριστούργημα της Παγκόσμιας παιδικής & φανταστικής λογοτεχνίας «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» Λιούις Κάρολ. Ερμηνεία: Αλεξάνδρα Στεργιάννη

- Σάββατο 28 Μαΐου Ώρα: 20:00 Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου

Απονομή Μεταλλίου Τιμής στον γιατρό και επί 20 χρόνια Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου, κ. Δημήτριο Αναστασιάδη, από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης για την επιστημονική, κοινωνική και εθελοντική προσφορά του.

- Σάββατο 31 Μαΐου Ώρα: 20:00 Δημοτική Βιβλιοθήκη Καπνομάγαζο

Παρουσίαση του βιβλίου των Λια Ζώτου & Θοδωρή Καραγεωργίου «Μεταξένια αγάπη»

 'Αξια μνείας είναι η ομιλία του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκη αναφορικά με τα "Ελευθέρια":  

"Είθισται οι εορτασμοί των εθνικών επετείων να αποτελούν για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα ένδειξη σεβασμού και απότισης φόρου τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.

Ιδιαίτερα για τους Θρακιώτες και τις Θρακιώτισσες η ημέρα της 14ης Μαΐου έχει ξεχωριστή σημασία καθώς σηματοδοτεί την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό, μιας από τις τελευταίες ελληνικές περιοχές που εν- τάχθηκαν εντός των ελληνικών συνόρων μετά από αναρίθμητες συγκρούσεις, αγώνες και διαπραγματεύσεις.

Σήμερα η Θράκη, τελευταία ίσως στα μάτια των άλλων, πρώτη όμως στα μάτια των ανθρώπων της, τιμά τους αγωνιστές της και μέσα από το παρελθόν οφείλει να επαναπροσδιορίσει το παρόν για να έχει το μέλλον που οραματίζεται. Οφείλει να μη σταματά να αγωνίζεται και να διεκδικεί αυτά που της αξίζουν. Οφείλουν οι θεσμικοί της ιδιαίτερα, να μην εφησυχάζουν και να επαγρυπνούν, τώρα περισσότερο από ποτέ, που οι συγκυρίες δεν ευνοούν τη χώρα μας και οι επιβουλές των γειτόνων ποτέ δεν σταμάτησαν, να βρίσκονται στις επάλξεις έτοιμοι ν’ ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, θεματοφύλακες της παρακαταθήκης των προγόνων και της Άγιας γης της Θράκης μας.

Η Αλεξανδρούπολη γιορτάζει τα “Ελευθέρια” ξυπνώντας μνήμες από το παρελθόν, τιμώντας τους ανθρώπους της από το παρόν και καλώντας τους δημότες της να συμμετάσχουν σε αυτήν την αέναη διαδρομή που καθίσταται εχθρός της λήθης.

Και προσωπικά, ως Δήμαρχος αυτής της πόλης, καλώ όλους εσάς να λάβετε μέρος σε αυτή τη γιορτή αποτίοντας τον δικό σας φόρο τιμής."

"Ξεφυλλίστε" ολόκληρο το πρόγραμμα εδώ:

 

 
Who is Who
Ό,τι "παίζει"!
χαρτης επιχειρησεων