Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel
Say "cheese"
e - fans
Γλυκοί πειρασμοί
Τα χωριά του Έβρου
Τι παίζει η ΤV τώρα
Οδηγός επιχειρήσεων

Ό,τι "παίζει"!

Μία διοργάνωση της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου που υλοποιείται για 10η χρονιά.
Μία διοργάνωση της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου που υλοποιείται για 10η χρονιά.

Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών: Εκδηλώσεις στη μνήμη του Θρακικού Ελληνισμού (video)

10-04-2024

Αθάνατοι! Κυριακή 7 Απριλίου 2024, όλος ο Έβρος με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη, γίναμε αρωγοί στην ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (ΕΠΟΦΕ), που διοργανώνει από το 2015 σε στενή συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους και με τη σθεναρή συνδιοργάνωση των τοπικών θεσμικών αρχών, για την ανάδειξη της 6ης Απριλίου 1914 ως «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού».

100 και πλέον εκπρόσωποι αρχών και συλλόγων, στην Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο, τη Νέα Ορεστιάδα και το Σουφλί, ενώθηκαν ως μια φωνή - θρησκευτική, πολιτική, στρατιωτική αρχή, σώματα ασφαλείας, μαζί με την κοινωνία δια των πολιτιστικών συλλόγων, για να τιμήσουν με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεση στεφάνων, τα θύματα των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού υπό των Βουλγάρων και των Νεοτούρκων κατά το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα.

ΤΣΟΥΛΚΑΝΑΚΗΣ

Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα, στις 6 Απριλίου 1914, γράφτηκε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της νεότερης Ελληνικής ιστορίας για τη Θράκη μας. 110 χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα και 102 χρόνια από την ολοκλήρωση του δράματος από τα θηριώδη πάθη που βίωσε ο Ελληνισμός της Θράκης, η μνήμη όλων αυτών των χιλιάδων προγόνων μας, που υπήρξαν θύματα των τραγικών εκείνων στιγμών της ιστορίας μας, πήρε σάρκα και οστά μόλις την Κυριακή των Βαΐων 17 Απριλίου 2022, με τα αποκαλυπτήρια του μεγαλοπρεπούς 1ου Μνημείου Θρακικού Ελληνισμού στην πρωτεύουσα του Έβρου, στον περίβολο της πλατείας του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρούπολης, από τους συμπράττοντες φορείς – την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου και την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Έβρου, υπό τη σκέπη και τις ευλογίες της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Μια πρωτοβουλία της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου, που έχει διπλό σκοπό, αφενός μεν, την απόδοση ελαχίστου φόρου τιμής και ιερού χρέους υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων ψυχών των Ελλήνων της ενιαίας Θράκης, που βίωσαν διώξεις, εκτοπισμούς, βασανισμούς, μαρτύρια και θανατώσεις στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα και αφετέρου δε, την ευρεία ανάδειξη της ιστορικά αποδεδειγμένης και επιστημονικά τεκμηριωμένης, αλλά δυστυχώς, αποσιωπημένης αυτής πτυχής της ιστορίας των προγόνων μας, η οποία ανεγνωρίσθη επισήμως από τη Βουλή των Ελλήνων με σχετικό νόμο μόλις την 7η Ιουλίου του 2022.

«Άλλωστε η ιστορία διδάσκει μόνον όταν διατηρείται ζωντανή και η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα μήνυμα μνημοσύνης και ιστορικής γνώσης σε όλες τις γενιές», είπε χαρακτηριστικά στην κεντρική ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος της διοργανώτριας ΕΠΟΦΕ Δημήτρης Κελεμίδης.

Μία διοργάνωση της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου που υλοποιείται για 10η χρονιά. Με τη σθεναρή υποστήριξη/διοργάνωση κατά τόπο των Δήμων Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Έβρου (στην Αλεξανδρούπολη), καθώς και τις ευλογίες της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και Τραϊανούπολης και της Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου.

Δείτε παρακάτω στιγμιότυπα και την live μετάδοση από την Αλεξανδρούπολη:

Who is Who
Ό,τι "παίζει"!
χαρτης επιχειρησεων