Say "cheese"
e - fans
Γλυκοί πειρασμοί
Τα χωριά του Έβρου
Τι παίζει η ΤV τώρα
Οδηγός επιχειρήσεων

Who is Who

Who is Παναγιώτης;

Who is Παναγιώτης;

11-09-2016

To Stand-up comedy είναι ένα είδος κωμωδίας που γίνεται ζωντανά σε κοινό ενώ ο καλλιτέχνης απευθύνεται απευθείας στο κοινό με στόχο το γέλιο, συνήθως σε όρθια στάση και με χρήση μικροφώνου, με την απουσία ενός θεατρικού «τέταρτου τοίχου».

Είναι κυρίως διαδεδομένη τέχνη σε όλον τον κόσμο αν και ξεκίνησε κυρίως από τις ΗΠΑ και την Αγγλία. Ένας καλλιτέχνης που ασχολείται με το stand up comedy, ονομάζεται κωμικός(comic) ή stand up κωμικός. Αποτελεί μια τέχνη με πολλές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες άλλα και κάποιους βασικούς κανόνες και απαράβατους κανόνες που έχουν δομηθεί επί σκηνής τα τελευταία 50 χρόνια.

Στο σημερινό who is who φιλοξενούμε τον Παναγιώτη Κούδα, ένα stand up κωμικό από την Αλεξανδρούπολη, που κάνει αυτό ακριβώς που του ταιριάζει: τον κόσμο να χαμογελάει!

Τον τσακώσαμε στο studio του Κώστα Ορδουμποζάνη και φυσικά τον ανακρίναμε. Πάμε να δούμε τι μας είπε.

- Γεια σου Παναγιώτη! Που γεννήθηκες, που μεγάλωσες και που σπούδασες; Γεια σας! Γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά από τα εννιά μου χρόνια ήρθα και έζησα στην Αλεξανδρούπολη, έπειτα συνέχισα τις σπουδές μου στην Ξάνθη.

- Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το stand up comedy; Το σπούδασες κάπου; Όταν ήμουν φοιτητής κοιτούσα διάφορα video στο internet ώσπου έπεσα πάνω σε ένα με stand up comedy και όπως καταλαβαίνετε ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά (…χαμογελάει). Σπουδές όμως δεν υπάρχουν πουθενά γι’ αυτού του είδους κωμωδία, παγκοσμίως. Παρότι υπάρχει σαν παράδοση και σαν τέχνη εδώ και 50 χρόνια σε Αμερική και Αγγλία δε διδάσκεται επίσημα σε κάποια σχολή. Σε αυτές τις χώρες μπορείς μόνο να παρακολουθήσεις κάποια σεμινάρια.

- Ποιες είναι συνήθως οι σκέψεις σου όταν παίζεις; Πρώτα από όλα πρέπει να θυμάσαι καλά το κείμενό σου, αν δεν το θυμάσαι σημαίνει ότι δεν κάνεις καλά τη δουλεία σου. Αυτό που σε απασχολεί περισσότερο εκείνη την ώρα είναι η επαφή με το κοινό αν σε ακολουθεί, αν είναι σωστός ο ρυθμός σου, η ψυχολογία τους, η επικοινωνία μαζί τους. Δεν λες απλά ένα κείμενο.

- Ο αυτοσχεδιασμός είναι κομμάτι του stand up comedy; Στην Ελλάδα υπάρχει μία λανθασμένη αντίληψη ότι ανεβαίνεις και αυτοσχεδιάζεις εκείνη την ώρα. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι stand up κωμικοί που αυτοσχεδιάζουν αλλά κι αυτό γίνεται με συγκεκριμένες τεχνικές και τρόπους. Το 99% του κειμένου όμως είναι προβαρισμένο μέχρι και την τελευταία τελεία.

- Όταν βλέπεις ότι το κοινό σου δεν ανταποκρίνεται όπως περιμένεις ποιες είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματά σου; Αυτό είναι το ποιο δυσάρεστο συναίσθημα που μπορείς να νοιώσεις. Στην ορολογία του stand up το λέμε «πέθανα». Είναι μία διαδικασία που αναγκαστικά θα περάσεις. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν κατηγορείς το κοινό γι αυτό.Κοιτάς τι δεν έκανες σωστά, τι ξέχασες, τι θέλει παραπάνω δουλειά, αν δεν είχες σωστό ρυθμό ή τη σωστή ενέργεια.

- Θα πρότεινες  στα νέα παιδιά να ασχοληθούν με το stand up comedy; Εννοείται, το stand up έχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη, υπάρχουν τα comic clubs σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα οποία οργανόνωνται βραδιές “Open Mic” στις οποίες αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει την τύχη του στο stand up comedy ανεβαίνει και παίζει. Όμως είναι ένας δρόμος που θέλει πολλά χρόνια για να φτάσεις στον προορισμό σου. Για να καταφέρεις να βγάλεις 5-10 λεπτά αξιοπρεπούς υλικού θα σου χρειαστεί 1 χρόνος. Πόσο μάλλον για να μπορέσεις να βγάλεις ολόκληρη παράσταση.

- Εκτός από το stand up ασχολείσαι και με μία άλλη μορφή τέχνης σωστά; Πες μας δυο λόγια γι αυτό. Ναι σωστά, ασχολούμαι και με το “Improv”, που είναι μία άλλη μορφή τέχνης αλλά πάλι με θέμα την κωμωδία. Στο Improv είσαι σε ομάδα κι έχεις συγκεκριμένα «παιχνίδια» , παίρνεις μία ιδέα/πρόταση από το κοινό και προκύπτουν ιστορίες που δημιουργούνται εκείνη τη στιγμή. Διδάσκω σε μία ομάδα στην Αλεξανδρούπολη Improv, τους «ΔεΜαΝαιΚαιΝαι» οι οποίοι παίζουν σε μαγαζιά της Αλεξανδρούπολης.

- Τι σου αρέσει στην Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο και τι θα άλλαζες; Moυ αρέσουν οι άνθρωποι, ο κόσμος που είναι πάρα πολύ φιλικός και καλοπροαίρετος. Αυτό που θα ήθελα να αλλάξω, είναι πάνω στο δικό μου κομμάτι, θα ήθελα να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες που προσπαθούμε να δουλέψουμε. Στην Ελλάδα γενικά είμαστε πίσω στο ζήτημα «κωμική».

- Φέτος λοιπόν ποια είναι τα σχέδιά σου; Φέτος ξεκινάω την 3η μου παράσταση την « Πόσο μόνος είναι αυτός ο Μάκης» και πιστεύω πως θα σας αρέσει. Γενικά είναι δύσκολο στην επαρχεία να γεμίσεις ένα θέατρο. Ο κόσμος είναι ακόμη προκατειλημμένος με το stand up comedy. Πολλές φορές κιολας φοβάται να ρθει γιατί έχει την εντύπωση πως θα τους πειράξουμε ή θα τους γελοιοποιήσουμε. Κάτι που δεν ισχύει φυσικά.

- Το e-evros.gr το παρακολουθείς: H αλήθεια είναι πως το παρακολουθώ από το facebook. Αν θες να ψάξεις ή να δεις κάτι η πρώτη σου σκέψη είναι : “ Κάτσε να ψάξω στο e-evros.gr”. 

Φωτ.: Κ. Ορδουμποζάνης

Who is Who - e-evros
Who is Παναγιώτης; Who is Παναγιώτης; Who is Παναγιώτης; Who is Παναγιώτης;
Who is Who
Ό,τι "παίζει"!
χαρτης επιχειρησεων