Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Επί μέρες η χώρα δέχθηκε ασφυκτική πίεση αλλά ο Έβρος τα κατάφερε.
Επί μέρες η χώρα δέχθηκε ασφυκτική πίεση αλλά ο Έβρος τα κατάφερε.

28 Φεβρουαρίου: Τέσσερα χρόνια από την αρχή των επεισοδίων στα σύνορα του Έβρου (video)

28-02-2024

Ήταν Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου το 2020 όταν όταν η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε αντίδραση για τον θάνατο τριαντατριών τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ, προχωράει μονομερώς στο άνοιγμα των συνόρων της προς την Ελλάδα για να περάσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άμεσα η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε τη λειτουργία του τελωνείου των Καστανεών Έβρου, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.

Ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες μετανάστες έφθασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου.  Το πρωί του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ευρώπη είναι ανοιχτά, σημειώνοντας: «Δεν θα κλείσουμε τις πύλες στους πρόσφυγες. Περίπου 18.000 πρόσφυγες έχουν ήδη περάσει και σήμερα ο αριθμός θα είναι 25.000 με 30.000 και δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας, διότι η Ε.Ε. πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Χιλιάδες άτομα συνωστίζονται στην περιοχή των Καστανιών Έβρου, με την επιδίωξη να περάσουν στην ελληνική πλευρά, ενώ μονάδες των ΜΑΤ καταφθάνουν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας προς ενίσχυση της ελληνικής αποτρεπτικής δύναμης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε επίσκεψή του στον Έβρο δήλωσε: «Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει εδώ από μόνοι τους. Τους διώχνει, τους απωθεί και τους χρησιμοποιεί η γείτονα χώρα, η Τουρκία. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, oτι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα. Η Ευρώπη έχει σύνορα».

Επί μέρες η χώρα δέχθηκε ασφυκτική πίεση αλλά ο Έβρος τα κατάφερε. Ο Έβρος δεν έπεσε και απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι ο ελληνικός στρατός, τα ελληνικά σώματα ασφαλείας, οι Έλληνες ακρίτες κράτησαν.

Ο Έβρος κράτησε.