Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Ξανά στο προσκήνιο το θέμα της βίζας 72 ωρών σε πολίτες της Τουρκίας.

Ξανά στο προσκήνιο το θέμα της βίζας 72 ωρών σε πολίτες της Τουρκίας.

07-05-2015

Το αίτημα της περιφέρειας ΑΜΘ για την έκδοση βίζας 72 ωρών στους Τούρκους επισκέπτες δεν είναι κάτι καινούργιο αφού σχετική επιστολή του περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη είχε αποσταλεί τον Οκτώβριο του 2014 στους προηγούμενους συναρμόδιους υπουργούς.

Με νέο ερώτημα που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις υπουργούς το αίτημα επανέρχεται. Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ένας εκ των τριών υπουργών και συγκεκριμένα ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Βούτσης, η ελληνική αστυνομία εισηγείται θετικά προς το υπουργείο εξωτερικών για την ικανοποίηση του αιτήματος, αλλά θα πρέπει να εξασφαλισθεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι επιπλέον να ενισχυθούν οι υποδομές στο τελωνείο Κήπων Έβρου.

Ερωτώμενος σχετικά ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουριστικής ανάπτυξης Μιχάλης Αμοιρίδης μας είπε:

«Ένα μέτρο που εφαρμόζεται στα νησιά του Αιγαίου ήδη από το 2012 θα πρέπει να ισχύσει άμεσα και για την περιοχή μας. Είναι θετική η εισήγηση της ελληνικής αστυνομίας που ενισχύει το αίτημα, όπως έπραξαν και πολλοί ακόμη φορείς της περιφέρειας. Η δε υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται είναι ο έλεγχος και η εξασφάλιση ενός εκτυπωτικού μηχανήματος της βίζας.

Εκείνο πλέον που επιβάλλεται να γίνει είναι να αφήσουν στην άκρη οι κυβερνώντες τις υπεκφυγές και να διατυπώσουν το αίτημα προς την ΕΕ. Κοντολογίς, το πρόβλημα εστιάζεται στη διαχρονική υστέρηση των ενεργειών εκ μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων. Ειδικά από τη στιγμή που η αστυνομία διαβεβαιώνει ότι μπορεί να διαθέσει τα όργανα για τη διενέργεια των ελέγχων. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στη διάρκεια του τριημέρου της Πρωτομαγιάς ο συνωστισμός των αλλοδαπών επισκεπτών στα σύνορα ήταν τόσο αυξημένος, ώστε αρκετοί λόγω αναμονής αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν άπραγοι. Εκτιμώ επομένως ότι θα πρέπει συντονισμένα οι φορείς της Καβάλας και του Έβρου να ασκήσουν ισχυρότερες πιέσεις προς την κατεύθυνση ικανοποιήσεως του αιτήματος».

Πηγή: proininews.