Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
King Cleanings

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μπαίνει Έβρος, καθώς γειτνιάζει με την Τουρκία.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μπαίνει Έβρος, καθώς γειτνιάζει με την Τουρκία.

40 παγίδες θα μας σώσουν από τα κουνούπια που τσιμπούν ήδη άγρια.

06-05-2013
Η γραφειοκρατία έχει τους ρυθμούς της στην Ελλάδα, όμως τα κουνούπια διαφωνούν και άρχισαν ήδη να τσιμπούν ιδιαίτερα δε στις παραθαλάσσιες περιοχές. Εν αναμονή της έναρξης του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, ξεκίνησαν οι έρευνες για τον πληθυσμό τους στην περιοχή μας, προκειμένου με τον κατάλληλο τρόπο να αντιμετωπιστούν και όλοι να ζήσουμε ένα καλοκαίρι χωρίς τσιμπήματα και φαγούρα. Για το σκοπό αυτό βρίσκεται στην περιοχή μας η Αλεξάνδρα Χασκοπούλου, επιστημονική συνεργάτης του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 2,7 εκ. ευρώ και μόλις στις αρχές Απριλίου απέκτησε ανάδοχο. Αντικείμενο του έργου είναι η παρακολούθηση από εδάφους των προνυμφών των κουνουπιών κατά τα έτη 2013 και 2014 και η διενέργεια από εδάφους παρεμβάσεων προνυμφοκτονίας, ακμαιοκτονίας και υπολειμματικής ακμαιοκτονίας κατά τα έτη 2013 και 2014, καθώς επίσης και η διενέργεια αεροψεκασμών για την καταπολέμηση κουνουπιών με την μέθοδο της προνυμφοκτονίας και της περιορισμένης ακμαιοκτονίας.

Όσον αφορά στο μέγεθος της δράσης ενδεικτικά αναφέρεται ότι θα πραγματοποιηθούν εργασίες καταπολέμησης κουνουπιών ανά έτος με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας στους ορυζώνες και στο αγροτικό, φυσικό, αστικό και περιαστικό σύστημα της Π.Α.Μ.Θ σε συνολική έκταση 190.000 στρεμμάτων κάθε έτος, καθώς επίσης και σε 9.000 συστήματα αποχέτευσης – ομβρίων (π.χ. βόθροι, αγωγοί και φρεάτια).

Το πρόγραμμα εποπτείας περιλαμβάνει την τοποθέτηση 40 παγίδων, κάθε μέρα σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αυτή τη στιγμή οι ειδικοί έχουν επικεντρωθεί στα πιο σημαντικά υγροτοπικά συστήματα, που βρίσκονται στις παράκτιες ζώνες της περιοχή μας. Ενδεικτικά αναφέρεται το Δέλτα του Νέστου, η Κεραμωτή, το Πόρτο Λάγος και οι λιμνοθάλασσες που υπάρχουν στην περιοχή, η Βιστωνίδα, ο Λίσσος, η Ισμαρίδα και φυσικά οι εκβολές του ποταμού Έβρου.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μπαίνει Έβρος, καθώς γειτνιάζει με την Τουρκία, η οποία διαθέτει πάνω από 300.000 στρέμματα ορυζώνων. Οι έρευνες των επιστημόνων θα επικεντρωθούν στην αλλαγή των πληθυσμών των κουνουπιών από τη στιγμή που θα αρχίσει η καλλιέργεια στους ορυζώνες της Τουρκίας. Εκεί είναι το κλειδί, είπε η κ. Χασκοπούλου καθώς, «θα έχουμε στοιχεία στα χέρια μας για το ποιο ποσοστό της όχλησης προέρχεται από την άλλη πλευρά». Πάντως η συνεργασία με την τουρκική πλευρά είναι στενή στο θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών, τόνισε η ειδική επιστήμονας.
Πηγή: Εφημερίδα 'Χρόνος'