Κάτι τρέχει στον Έβρο

6 σχολικές μονάδες του Έβρου συμμετείχαν σε σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό!
Σε ένα σημαντικό σεμινάριο με θέμα «Εκφοβισμός και επιθετικότητα των μαθητών/τριών στο σχολείο σε εποχή πανδημίας: Πρόληψη, αντιμετώπιση» συμμετείχαν 6 σχολικές μονάδες του Έβρου.
Συγκεκριμένω στο εν λόγω σεμινάριο συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί έξι συνεργαζόμενων σχολείων, του ΓΕΛ Τυχερού, ΓΕΛ Σαμοθράκης, 2ου ΓΕΛ Ορεστιάδας, 4ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης και του Γυμνασίου Τυχερού.
Η συμμετοχή των παραπάνω σχολικών μονάδων στο συγκεκριμένο σεμινάριο έγινε εξαιτίας της πραγματικότητας που βιώνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες στα σχολεία. Η βία είναι ένα φαινόμενο του οποίου οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στο χώρο του σχολείου αλλά επεκτείνονται και στην ευρύτερη κοινωνία.
"Το σχολείο απλά είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας" τονίζουν χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου οι Διευθύνσεις των Σχολείων που συμμετείχαν στο σεμινάριο.
Ακολουθεί αναλυτικά το δελτίο τύπου από τις Διευθύνσεις των σχολείων του Έβρου που έλαβαν μέρος στο σεμινάριο:
"Με δεδομένο ότι τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας υπήρξαν πολύ πιεστικά για τα παιδιά με αποδεδειγμένες επιπτώσεις για την ψυχική τους υγεία λόγω της μακροχρόνιας αποκοπής τους από το σχολείο και το γεγονός ότι το σχολείο θα πρέπει να λειτουργεί ως χώρος στον οποίο οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται και να κοινωνικοποιούνται με ασφάλεια και ελευθερία, χωρίς να νοιώθουν ντροπή ή φόβο, οφείλουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί να βοηθήσουμε τους μαθητές μας με οποιοδήποτε τρόπο. Απέναντι στη ραγδαία εξάπλωση της βίας οφείλουμε να λάβουμε αυστηρά μέτρα για την πρόληψή της γιατί είναι πολύ σημαντικό να προλαμβάνουμε καταστάσεις, αλλά - και όταν αυτές προκύπτουν- να τις αντιμετωπίζουμε άμεσα και αποτελεσματικά.
Οι εκπαιδευτικοί έξι συνεργαζόμενων σχολείων, του ΓΕΛ Τυχερού, ΓΕΛ Σαμοθράκης, 2 ου ΓΕΛ Ορεστιάδας, 4 ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, 2 ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης και Γυμνασίου Τυχερού, ορμώμενοι από αυτές τις σκέψεις και τους προβληματισμούς αιτηθήκαμε από το Εργαστήριο Συμβουλευτικής, Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και Κοινοτικών Παρεμβάσεων του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής την διοργάνωση σεμιναρίου με θέμα «Εκφοβισμός και επιθετικότητα των μαθητών/τριών στο σχολείο σε εποχή πανδημίας: Πρόληψη, αντιμετώπιση».
Το αίτημα έγινε δεκτό αμέσως και το σεμινάριο υλοποιήθηκε την Πέμπτη, 17 Μαρτίου το απόγευμα, με κύριο εισηγητή τον κ.Θεολόγο Χατζηπέμου, Επίκουρο Καθηγητή Κοινωνικής Εργασίας στην Εκπαίδευση. Στο σεμινάριο στο οποίο συμμετείχαν περίπου 50 εκπαιδευτικοί των παραπάνω σχολείων, ο κ.Χατζηπέμου παρουσίασε το θεωρητικό πλαίσιο του θέματος και δέχτηκε ερωτήσεις· στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση, ανταλλάχτηκαν ιδέες και απόψεις και προτάθηκαν μέτρα πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας, της
επιθετικότητας και του εκφοβισμού στα σχολεία.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κ.Μανιαδάκη, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Συμβουλευτικής, Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και Κοινοτικών Παρεμβάσεων του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα τον Επ.Καθηγητή κ.Χατζηπέμου για την θετική τους ανταπόκριση στο αίτημά μας και για τις πολύ χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες που μας έδωσαν".
- Η Αλεξανδρούπολη τιμά την μνήμη του Βαγγέλη Φουντουκίδη
(07-06-2022) - Παναγιώτης Γιαννάκης: Ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ επισκέπτεται το Διδυμότειχο
(07-06-2022) - Δημόσια υγεία στο χείλος του γκρεμού: Χωρίς ασθενοφόρο τη νύχτα η Σαμοθράκη
(07-06-2022) - Μαργαρίτης Κίρκος: "Που είστε κύριοι βουλευτές; Πότε επιτέλους θα στηρίξετε αυτό το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης;"
(07-06-2022) - 37.200 ευρώ στο Διδυμότειχο για να αναζωογονηθεί αστικά
(07-06-2022)