Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ENERGO - PETROVITS

Κάτι τρέχει στον Έβρο

79 χρόνια συμπληρώνονται από την εκτέλεση 5 αγωνιστών στις Φέρες

79 χρόνια συμπληρώνονται από την εκτέλεση 5 αγωνιστών στις Φέρες

22-01-2023

Φέτος συμπληρώνονται 79 χρόνια από εκείνο το χειμωνιάτικο πρωινό 22/1/1944 που οι Φεριώτες ξύπνησαν τρομαγμένοι από το κροτάλισμα των Γερμανικών πολυβόλων.

Σε λίγο από πόρτα σε πόρτα σαν αστραπή μεταδόθηκε το φρικτό νέο «Οι Γερμανοί εκτέλεσαν στην κάτω πλατεία 5 πατριώτες» και όλο αγωνία άρχισαν να συρρέουν για να αναγνωρίσουν τους εκτελεσμένους.

Το 1944 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους Ναζί. Μετά τις μεγάλες μάχες στο Στάλινγκραντ, στο Κουρσκ και σε ολόκληρο το Ανατολικό Μέτωπο ο Σοβιετικός Στρατός είχε πια στα χέρια του την πρωτοβουλία των κινήσεων και ο δρόμος προς το Βερολίνο ήταν ανοιχτός.

Τα ευχάριστα νέα έφτασαν και στον Έβρο και θέριεψαν την ελπίδα του λαού μας. Εκατοντάδες νέοι και νέες στρατεύθηκαν στο πλευρό του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ για να δώσουν το τελικό χτύπημα στο φασιστικό θεριό. Στο νομό Έβρου συγκροτήθηκε και ενισχύθηκε το 81ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ με 600 περίπου μαχητές, που καθημερινά έκαναν δύσκολη τη ζωή των κατακτητών.


Οι Γερμανοί, με το ηθικό τους πεσμένο «στα τάρταρα», σκληραίνουν τη στάση τους και απαντούν με εκτελέσεις, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν το λαό και να ανακόψουν την ενίσχυση του αντιστασιακού κινήματος. Έτσι, με τη δικαιολογία της κλοπής αλόγων συνέλαβαν και εκτέλεσαν για αντίποινα στις Φέρες τους:

  • Βαρσαμίδη Ελευθέριο του Δημοσθένη
  • Μιχαηλίδη Σάββα του Βασιλείου
  • Παπαδόπουλο Ιωάννη του Κωνσταντίνου
  • Σακάρη Δημήτριο του Μόσχου
  • Τσελεμπή Παντελή του Γεωργίου