Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Αίτημα για ανέγερση αγάλματος στην πλατεία του Φάρου του Βασιλέως Αλεξάνδρου

Αίτημα για ανέγερση αγάλματος στην πλατεία του Φάρου του Βασιλέως Αλεξάνδρου

21-07-2020

Την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020 συμπληρώθηκαν τα 100 χρόνια της Αλεξανδρούπολης. Είναι ένα ιστορικό γεγονός για την πόλη της Αλεξανδρούπολης και μεγάλης σημασίας.

Στην 13η Τακτική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα χθές ημέρα Δευτέρα στις 18:00 το απόγευμα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στο σημαντικό αυτό γεγονός και τον λόγο πήρε ο κ.Παύλος Μιχαηλίδης.

Ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παύλος Μιχαηλίδης παρουσίασε την πρόταση του με σκοπό την ανέργερση αγάλματος  με έφιππο αδριάντα του Βασιλέως Αλεξάνδρου επάνω σε μια μαρμάρινη βάση που να δεσπόζει σε περίοπτη θέση στην παραλία της Αλεξανδρούπολης.

Ο ίδιος τόνισε πως σκοπός δεν είναι να τεθεί ως θέμα της παρούσας συνεδρίασης το υλικό που θα φτιαχτεί αλλά η τελική απόφαση για την δημιουργία του. Επίσης, χαρακτηριστικά αναφέρει πως η πρόταση του αυτή έγινε δεκτή απο την Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών. 

Παράλληλα, επισήμανε πως σήμερα ημέρα Τρίτη 21 Ιουλίου είναι στην πόλη της Αλεξανδρούπολης η Πρόεδρος της επιτροπής κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και πως έχουν ετοιμαστεί δύο προτάσεις τις οποίες όμως "δεν γνωρίζουμε" αναφέρει ο Παύλος Μιχαηλίδης. Εν κατακλείδι θα ήταν καλό να αναφερθεί η δημιουργία για το άγαλμα στην κ.Αγγελοπούλου με σκοπό να βρεθεί και κάποια χορηγεία για την δημιουργία του.

Ο Παύλος Μιχαηλίδης λίγες μέρες μετά τον εορτασμό της πόλης για τα 100 χρόνια, έκανε αναφορά στην πρότασή του την συγκεκριμένη, σε προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης και εξέφρασε πως "γεγονός που πέρασε απαρατήρητο, χωρίς κάποια εκδήλωση ή έστω και ανακοίνωση από πλευράς του Δήμου της Αλεξανδρούπολης".

Ακολουθεί επακριβώς το κείμενο του Παύλου Μιχαηλίδη από τον προσωπικό του λογαριασμό:

"Προχθές συμπληρώθηκαν 100 χρόνια (8/7/2020) από την ιστορική επέτειο της ονοματοδοσίας της Αλεξανδρούπολης. Με αφορμή αυτό το τόσο σημαντικό γεγονός, με έγγραφη εισήγησή μου προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, πρότεινα την ανέγερση αγάλματος έφιππου αδριάντα του Β.Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με όλους τους ιστορικούς μελετητές, καθώς και από τα βιβλία των Κώστα Γέραγα «Ἀναμνήσεις ἐκ Θράκης 1920-1922», Τυπογραφεῖον ΕΣΤΙΑΣ 1925, αλλά και του αείμνηστου Γεωργίου Α. Παναγιώτου «Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Σταυροδρόμι στο Θρακικό Πέλαγος» που εξέδωσε ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.) το 2006, καταγράφονται τα εξής ιστορικά ντοκουμέντα:

[Αμέσως μετὰ τὴν ἀπελευθέρωση τῆς πόλεως, ὁ Μητροπολίτης, συμβουλευθεῖς καὶ τὸν λόγιο ἱατρὸ τῆς πόλεως, Ἀχιλλέα Σαμοθράκη, ζήτησε νὰ ἀλλάξουν τὸ τουρκικὸ ὄνομα καὶ νὰ δώσουν στὴν πόλη τὸ ὄνομα «ΝΕΑΠΟΛΙΣ», ἀφοὺ ἦταν ἡ νεότερη μέχρι τότε ἑλληνικὴ πόλη. Καὶ ὅτι κατὰ τὴν ἄφιξη τοῦ Βασιλιᾶ Ἀλεξάνδρου στὶς 8 Ἰουλίου 1920 στὴν πόλη, ὁ Δήμαρχος Ἐμ. Ἀλτιναλμάζης ποὺ τὸν ὑποδέχθηκε στὸ λιμάνι καὶ στὴ συνέχεια ἀπὸ ἄμβωνος ὁ Μητροπολίτης, στὴ δοξολογία ποὺ ἀκολούθησε στὴ Μητρόπολη, ἀνακοίνωσαν ὅτι, πρὸς τιμὴν τοῦ ἀφιχθέντος Βασιλέως, θὰ ὀνομάζουν τὴν πόλη τους, «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ»]


Έτσι λοιπόν πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ιστορική ημέρα που η Αλεξανδρούπολη πήρε το όνομα της, γεγονός που πέρασε απαρατήρητο, χωρίς κάποια εκδήλωση ή έστω και ανακοίνωση από πλευράς του Δήμου της Αλεξανδρούπολης.


Με αφορμή αυτό το τόσο σημαντικό γεγονός καλούμαστε να πάρουμε μια ιστορική απόφαση με σκοπό να ανεγερθεί άγαλμα με έφιππο αδριάντα του Βασιλέως Αλεξάνδρου, επάνω σε μια μαρμάρινη βάση που να δεσπόζει σε περίοπτη θέση στην παραλία της Αλεξανδρούπολης.
Επί πλέον είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα περίοπτο κλασσικό άγαλμα το οποίο θα κοσμεί την πόλη μας, αποτελώντας ένα σημαντικό σημείο αναφοράς ιστορικής και τουριστικής σημασίας".

Φ.Δούκογλου