Κάτι τρέχει στον Έβρο

Αλλαγή ώρας 2023: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια

Αλλαγή ώρας 2023: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια

25-03-2023

Μία ώρα μπροστά, θα μετακινηθούν οι δείκτες των ρολογιών την Κυριακή 26 Μαρτίου, καθώς αλλάζει η ώρα.

Συγκεκριμένα, οι δείκτες του ρολογιού θα προχωρήσουν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από τις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής στις 04:00.

Η αλλαγή ώρας σε θερινή επιτρέπει στους ανθρώπους να αξιοποιούν καλύτερα το φως της ημέρας κατά τους μήνες του καλοκαιριού και να εξοικονομούν ενέργεια.

IKEA

Η ιδέα της αλλαγής ώρας σε θερινή προήλθε από τον Αμερικανό επιστήμονα και διπλωμάτη Μπεντζαμίν Φράνκλιν το 1784. Στην πραγματικότητα, η ιδέα αυτή είχε ήδη υλοποιηθεί από τους αρχαίους Ρωμαίους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ένα σύστημα ώρας που είχε σχεδιαστεί για να αξιοποιούν το μέγιστο δυνατό φως της ημέρας κατά τους μήνες του καλοκαιριού.

Ωστόσο, η αλλαγή της ώρας σε θερινή έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί συζητήσεις και αντιδράσεις. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η αλλαγή της ώρας σε θερινή δεν είναι πλέον απαραίτητη, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα υγείας σε ορισμένους ανθρώπους.

Παρ’ όλα αυτά, η αλλαγή της ώρας σε θερινή συνεχίζει να εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, και πιστεύεται ότι προσφέρει πολλά οφέλη στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και της οικονομίας.