Κάτι τρέχει στον Έβρο

Αυτή είναι η εικόνα από την Αλεξανδρούπολη.
Αυτή είναι η εικόνα από την Αλεξανδρούπολη.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αλεξανδρούπολη από την φωτιά στο δάσος της Δαδιάς - Οδηγίες προφύλαξης

22-07-2022

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Αλεξανδρούπολη εξαιτίας την μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει από εχθές το μεσημέρι στην περιοχή του δάσους της Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου.

Σε χειρότερη φυσικά κατάσταση βρίσκονται όλοι οι οικισμοί του δήμου Σουφλίου. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.

Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.

Αναλυτικά οι οδηγίες από το ΚΕ.ΕΛ.ΠΝΟ:


– Στη περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται, η απομάκρυνση από τη περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.

– Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό ακολουθώντας τις παρακάτω συστάσεις:

– Διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, και χρησιμοποιείστε κλιματισμό ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα.

– Αποφύγετε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.

– Αποφύγετε τη χρήση σκούπας (ηλεκτρικής ή συμβατικής).

– Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα.

Οδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς:

– Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.

– Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.

– Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.

– Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Όλο το σχετικό ρεπορτάζ για την πυρκαγιά που μαίνεται στο δάσος της Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου εδώ.