Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Το έργο εκπονείται από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης.
Το έργο εκπονείται από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης.

ΔΠΘ: Προϊόντα KEΦΙΡ αξιοποιώντας την ποικιλότητα της Περιφέρειας ΑΜΘ ανέπτυξαν φοιτητές

26-05-2023

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη η ημερίδα του έργου με τίτλο «Ανάπτυξη καινοτόμων προβιοτικών προϊόντων KEΦΙΡ αξιοποιώντας την μικροβιακή ποικιλότητα της Περιφέρειας ΑΜΘ - Pinnokefir» στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου Έβρου στην Αλεξανδρούπολη τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023.

Το έργο εκπονείται από τον Αγροκτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Προσοτσάνης με την επωνυμία «Μενοίκιο» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης.

ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ


Στην ημερίδα, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Βασίλης Μελενεκλής, παρουσίασε τις υποδομές, τους στόχους και το όραμα του Συνεταιρισμού. Ακολούθησε η ομιλία του Καθηγητή Ιωάννη Κουρκουτά, με σύντομη αναφορά στις υποδομές, στον εξοπλισμό και στις δράσεις του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας και ανάλυση του αντικείμενου και των στόχων του έργου.

Κατά την ομιλία του εστίασε στη σημασία των μικροβιακών καλλιεργειών αγρίου τύπου και του μικροβιακού “terroir” στην ανάπτυξη νέων προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα και τον τοπικό χαρακτήρα. Στη συνέχεια, η ερευνήτρια - Μοριακή Βιολόγος – Γενετίστρια Ελισάβετ Δημούλα παρουσίασε τις νέες ξηρές ακινητοποιημένες καλλιέργειες kefirπου αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του έργου, ενώ η ερευνήτρια - Μοριακή Βιολόγος – Γενετίστρια Ιωάννα Πράπα αναφέρθηκε στα νέα προϊόντα kefir με ακινητοποιημένες καλλιέργειες που παράχθηκαν και στην ανάδειξη της μικροβιακής ποικιλότητας της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Στο τέλος της ημερίδας, το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει και να αξιολογήσει τα νέα προϊόντα.