Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Εβρίτικη Ζυγιά: To μέλλον της παράδοσης του Έβρου ανήκει στους νέους

Εβρίτικη Ζυγιά: To μέλλον της παράδοσης του Έβρου ανήκει στους νέους

26-04-2016

Αλέξης Παρτινούδης, Σπύρος Στράτος, Στρατής Πασόπουλος, Άγγελος Στράτος: Είναι νέοι, ωραίοι, ταλαντούχοι και κάνουν πανελλήνια και διεθνή καριέρα έχοντας για όπλα τους τη λύρα, τη γκάιντα, το καβάλι, το νταούλι. Ναι! Καλά καταλάβατε. Μ’ εκείνα τα παλιά παραδοσιακά θρακιώτικα όργανα. Μ’ εκείνα διασκεδάζει το κοινό του, το παραδοσιακό μουσικό σχήμα «ΕΒΡΙΤΙΚΗ ΖΥΓΙΑ»

Το φαινόμενο αυτό που έφερε τα πάνω- κάτω στο μουσικό στερέωμα της παράδοσης και ακούει στο όνομα «ΕΒΡΙΤΙΚΗ ΖΥΓΙΑ», πρωτοεμφανίστηκε το 2007. Εβρίτικη επειδή εδρεύει στον πανέμορφο Έβρο και Ζυγιά, που σημαίνει ζευγάρι, γιατί αυτή η λέξη είθισται να χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη της Ελλάδας για να δηλωθεί η αντιπροσωπευτική παραδοσιακή ορχήστρα ενός τόπου.

Οι τέσσερις φίλοι της παραδοσιακής μουσικής, αλλά και ο μόνιμος ηχολήπτης του σχήματος, κύριος Σωκράτης Γουγουλίδης, που έχουν ταξιδέψει το θρακιώτικο ηχόχρωμα στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τις Η. Π. Α, αλλά και σε διάφορα μέρη τόσο της ηπειρωτικής, όσο και της νησιωτικής Ελλάδας, είναι η γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον και δίνουν ελπίδες σε εκείνους που πιστεύουν ότι η παράδοση είναι ένα κύτταρο ζωντανό, το οποίο κληρονομήθηκε από τους γέρους και πρέπει να αναπαραχθεί από τους νέους.

Η ανησυχία τους για την παράδοση ξεκίνησε από πολύ νωρίς, για αυτό και μάλλον είναι οι πλέον κατάλληλοι να εντοπίσουν τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό, οι νέοι να ασχολούνται με την παράδοση. Ας ταξιδέψουμε όμως, μέσα από τα δικά τους λόγια, σ’ αυτήν την εμπειρία η οποία είναι πολύ πιθανό να αυξήσει το δέλεαρ για εκείνους που δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι πρέπει να περπατήσουν στα μονοπάτια τους…

- Όλοι σας ξεκινήσατε να ασχολείστε με την παραδοσιακή μουσική από μικρή ηλικία. Τί ήταν αυτό που σας ώθησε προς αυτήν την κατεύθυνση;

Είναι γεγονός πως η ενασχόλησή μας με την παράδοση προέκυψε σε αρκετά νεαρή ηλικία, κάποιοι στην αρχή ως χορευτές και στην πορεία σαν μουσικοί. Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε κοινωνίες πλούσιες σε εικόνες και ακούσματα, όπου το παραδοσιακό στοιχείο είναι καθ’ όλα ζωντανό και αποτελεί μέρος του τρόπου έκφρασης και ζωής των ντόπιων ανθρώπων. Ως εκ τούτου, η αλληλεπίδραση με το πλήθος των λαογραφικών στοιχείων της περιοχής ήταν ευχάριστα αναπόφευκτη. Αυτό που μας συγκίνησε ιδιαίτερα μάλλον ήταν η δυναμική που χαρακτηρίζει τα μουσικά όργανα μας, ειδικά όταν παίζουν μαζί, και το ηχόχρωμα τους, αυτό το αμάλγαμα αρχαίων και βυζαντινών μουσικών στοιχείων.

- Γιατί κατά τη γνώμη σας, σήμερα ένας νέος, είναι καλό, να ασχοληθεί με την παράδοση;

Χαιρόμαστε που τίθεται αυτή ή τόσο ουσιαστική ερώτηση. Η παράδοση στο σύνολό της έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά που καλλιεργούν το ήθος, το πνεύμα και την συλλογικότητα.

Επιπρόσθετα, μέσα της υπάρχουν κυψέλες ιστορικής μνήμης, που συμβάλλουν στην ομαλή κοινωνικοποίηση και παράλληλα στον προσδιορισμό τόσο της πολιτιστικής όσο και πολιτισμικής ταυτότητας του ατόμου στη σύγχρονη κοινωνία.

- Αν είχατε την ευκαιρία να επιλέξετε το κοινό για το οποίο θα παίζατε, τί θα διαλέγατε; Ένα κοινό αποτελούμενο από νέους ή από μεγαλύτερους σε ηλικία;

Είναι λίγο δύσκολο να διαλέξεις, διότι και τα δύο κοινά έχουν την χάρη τους. Από τη μια, οι μεγάλοι εμπνέουν σεβασμό, από την άλλη το νεανικό κοινό, ενθουσιασμό, δυναμική και πολύ δίψα για χορό. Εν τέλει θα διαλέγαμε ταυτόχρονα και τα δύο κοινά, διότι θα πρέπει να συνυπάρχουν, καθώς αντιλαμβανόμαστε την παράδοση , διττή, όπου συνυπάρχει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν.

Όπως καταλαβαίνετε η «ΕΒΡΙΤΙΚΗ ΖΥΓΙΑ» είναι φτιαγμένη από ανθρώπους, οι οποίοι έχουν απόλυτη επίγνωση της σημασίας του έργου τους. Ίσως αυτός είναι και ένας από τους παράγοντες στους οποίους οφείλεται και το γεγονός ότι έχει σχηματιστεί ένα φανατικό κοινό γύρω από το όνομα της, το οποίο σίγουρα θα χαρεί, μιας και οι παρακάτω πιο… προσωπικές ερωτήσεις θα το βοηθήσουν να γνωρίσει καλύτερα την αγαπημένη του μουσική φιγούρα.

- Ποιά είναι η καλύτερη και ποιά η χειρότερη στιγμή – εμπειρία σας ως σχήμα;

Μέσω της αλληλεπίδρασης με τον κόσμο, έχουμε την τύχη να βιώνουμε συχνά δυνατές εικόνες που μένουν στη μνήμη ανεξίτηλα γραμμένες. Ποια στιγμή να ξεχωρίσεις ως καλύτερη και ποια όχι. Ίσως, οι πιο βαρυσήμαντες στιγμές να συνδέονται με δυνατά συναισθήματα και αυτά τα νιώθεις συνήθως σε παραδοσιακά έθιμα, όπου υπεισέρχονται στοιχεία όπως το προσωπικό βίωμα, ο αυθορμητισμός, οι συμβολισμοί που τόσο εύστοχα μεταφέρουν εικόνες και μνήμες παλαιότερων εποχών. Απ’ την άλλη, εξίσου δυνατή είναι η εμπειρία μιας συναυλίας στις ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας ή το γλέντι με ομογενείς Θρακιώτες που νοσταλγούν την πατρίδα. Είναι πραγματικά δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποια εμπειρία ως καλύτερη και ίσως το νόημα δεν είναι αυτό, άλλα να μπορείς να διακρίνεις τη μοναδικότητα και αξία κάθε στιγμής.

- Περιμένατε όταν δημιουργήσατε τη Ζυγιά ότι θα αντικρίσει τόσο μεγάλη επιτυχία;

Η αλήθεια είναι πως ούτε στις αρχές αλλά ούτε και τώρα σκεφτόμαστε με αυτό τον τρόπο. Για την ακρίβεια αποφεύγουμε να συζητάμε γι’ αυτό που κάνουμε με όρους όπως η επιτυχία καθώς τέτοιοι όροι αναπόφευκτα εμπεριέχουν αφενός ασάφειες και αοριστίες και αφετέρου υποκειμενικότητα. Αυτό που μπορούμε σίγουρα να πούμε, είναι ότι χαιρόμαστε όταν ο κόσμος γοητεύεται από όλα αυτά τα στοιχεία της μουσικής της Θράκης που γοητεύουν και εμάς καθημερινά και θεωρούμε ευτύχημα το γεγονός ότι τα πατροπαράδοτα όργανα της Θράκης διαδραματίζουν ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα πανελληνίως και εμπνέουν ολοένα και περισσότερο τους νέους να εκφραστούν μέσα από αυτά. Χαιρόμαστε όταν η όρεξη και το μεράκι που βγάζουμε στο παίξιμό μας ξεσηκώνει τον κόσμο και του δημιουργεί ευχάριστα δυνατά συναισθήματα. Αυτό ακριβώς είναι που επιδιώκουμε και θέσαμε ως βάση σκέψης από την αρχή.

- Ποιός είναι ο στόχος, το όραμα σας για το συγκρότημά;

Στόχοι υπάρχουν πολλοί, μερικούς από τους οποίους έχουμε ήδη επιτύχει. Πέρα από τις δισκογραφικές παρουσίες, το κύριο όραμά μας είναι να καταφέρουμε να αναδείξουμε την θρακιώτικη μουσική σε υψηλότερο επίπεδο. Θεωρούμε ότι η δυναμική, ο ρυθμός, η μελωδία που χαρακτηρίζουν τη μουσική αυτή την καθιστούν ικανή να «πληροί » όλες τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει παγκόσμια και να την γνωρίσει και άλλος κόσμος, πέρα από τα όρια της πατρίδας μας.

- Ποιά είναι τα επόμενα βήματα της Ζυγιάς;

Ήδη πριν από ένα μήνα εκδόθηκε μια νέα δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Νερ για δγείτι, αφιγκραστείτι», υπό την παραγωγή του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Τα Δίδυμα Τείχη», στην οποία υπογράφουμε τη μουσική επιμέλεια .Πρόκειται για τη δεύτερη επίσημη δισκογραφική μας δουλειά ουσιαστικά, μια προσπάθεια που ολοκληρώθηκε, έπειτα από τρίχρονη συστηματική εργασία και απόθεμα ψυχής. Το cd πραγματεύεται μια άγνωστη μουσικοχορευτική περιοχή της Θράκης, εκείνη της ευρύτερης περιοχής της Μακράς Γέφυρας και περιλαμβάνει 14 ανέκδοτα τραγούδια και ένα ένθετο 136 σελίδων, πλούσιο σε λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία. Αναφορικά με τα μελλοντικά μας σχέδια, ανυπομονούμε να βρεθούμε στα φεστιβάλ, τις συναυλίες και τα γλέντια του καλοκαιριού σε όποιο μέρος εντός και εκτός Ελλάδος γοητεύει η μουσική της Θράκης. Επίτρεψέ μας να κρατήσουμε για έκπληξη κάποια project που θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

 

Ο Marilyn Manson είπε ότι η μουσική είναι η πιο ισχυρή μορφή μαγείας. Όσοι έτυχε να βρεθούν στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή και να ακούσουν την «ΕΒΡΙΤΙΚΗ ΖΥΓΙΑ» σίγουρα την ένιωσαν αυτήν την μαγεία, που έρχεται από το παρελθόν. Όσο για αυτούς που δεν την άκουσαν, μάλλον τα παραπάνω είναι αρκετά πειστικά, ώστε να το επιχειρήσουν στο μέλλον. Ακόμη όμως κι αν δεν θέλουν, για αρχή, να βρεθούν στο βαρύ παραδοσιακό τοπίο, στο τοπίο ενός πανηγυριού, μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα ίδια τα μέλη του σχήματος, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας τους www.evritikizygia.gr και να λύσουν τα τυχόν διλήμματα τους.

«ΕΒΡΙΤΙΚΗ ΖΥΓΙΑ»: Το παρελθόν , το παρόν και το μέλλον της θρακιώτικης μουσικής, της δικής μας μουσικής!

Ελένη Τσακαλδήμη