Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Αθλητικά Νέα

Ένας μπασκετικός αγώνας φιλίας διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη

Ένας μπασκετικός αγώνας φιλίας διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη

20-09-2019

Ένας συγκινητικός φιλικός αγώνας διεξήχθη πριν λίγες ημέρες στην Τουρκία ανάμεσα σε Έλληνες. Πρόκειται για την ομάδα μπάσκετ της  Αλεξανδρούπολης με  το όνομα Pontiakos B.C και την ομάδα των Ελλήνων που ζούνε στην Κωνσταντινούπολη  την ομάδα του Αθλητικού Συλλογου Πέραν Κωνσταντινουπόλεως

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Enka Sports στη περιοχή İstinye της Κωνσταντινούπολης και έληξε με 42-57 υπέρ του Pontiakos B.C, αυτό που αξίζει όμως να σημειωθεί είναι πως μετά την λήξη του αγώνα οι δυό ομάδες έφυγαν αγκαλιασμένες από το στάδιο ανανεώνοντας το ραντεβού.

Λίγα λόγια για τις ομάδες  

Αθλητικός Σύλλογος Πέραν

Από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης ίδρυσαν μια σειρά από αθλητικούς συλλόγους και διοργάνωναν αθλητικές δραστηριότητες, όπως οι Πανκωνσταντινουπόλειοι Αγώνες. Το 1877, ιδρύθηκε ο Αθλητικός Σύλλογος Ερμής στο Πέραν με σημαντική δραστηριότητα μέχρι το 1922, που αναγκάσθηκε να διακόψει τη λειτουργία του από τις τουρκικές αρχές.

Ο Αθλητικός Σύλλογος Πέραν ιδρύθηκε το 1914, με το όνομα "Ελληνική Ομάδα Ποδοσφαίρου" και σύντομα απέκτησε σημαντική δραστηριότητα. Με την εγκαθίδρυση της κεμαλικής Τουρκίας το 1922, αναγκάσθηκε να αλλάξει την επίσημη ονομασία του, σε Πέρα Σπορ Κουλουμπού (Pera Spor Kulübü) και αργότερα σε Μπεγιογλουσπόρ (Beyoğluspor). Η επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου δίνει ως έτος ίδρυσης το 1884.

Κατά τη διάρκεια της ιστορία του, πολλά από τα τμήματα του Συλλόγου κατάφεραν να διακριθούν σε διάφορες διοργανώσεις. Το τμήμα πετοσφαίρισης, υπήρξε από τα κορυφαία στην Τουρκία τις δεκαετίες του 1940 και 1950, ενώ κέρδισε και το τουρκικό πρωτάθλημα κάποια έτη

Σήμερα, ο Αθλητικός Σύλλογος Πέραν, είναι ένας από τους δύο εναπομείναντες ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους της Πόλης (ο άλλος είναι ο Α.Σ. Ταταύλων) με τμήματα πετοσφαίρισης, καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου σε ερασιτεχνικό επίπεδο.[2]

Παράλληλα λειτουργεί, με την ίδια ονομασία, αθλητικός σύλλογος και στην Ελλάδα, που ιδρύθηκε από Έλληνες που κατάγονται από την Κωνσταντινούπολη.

Pontiakos B.C

O Pontiakos B.C είναι μια παρείστικη ερασιτεχνική μπασκετική ομαδά η οποία δημιουργήθηκε το 2017 με αφορμή την συμμετοχή της στο 1ο Εργασιάκο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Αλεξανδρούπολης.

Στο 1ο Εργασιάκο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Αλεξανδρούπολης κατέλαβε την δευτερη θέση.

Την επόμενη χρονιά το 2018 στο 2ο Εργασιάκο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Αλεξανδρούπολης η ομάδα βελτιώθηκε αγωνιστικά σκαρφαλώνοντας στην 1η θέση επικρατώντας μάλιστα στον τελικό του περσινού νικητή την ομάδα της Αστυνομίας.

Ανάλογη πορεία είχε και φέτος οπου πανηγύρισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (back to back) την πρώτη θέση στο 3ο Εργασιάκο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Αλεξανδρούπολης επικρατώντας τα Ελάφια Κομοτηνής.