Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
King Cleanings

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Ενέργειες Αποκατάστασης των Αρχαίων Αξόνων του Κάστρου Διδυμοτείχου

Ενέργειες Αποκατάστασης των Αρχαίων Αξόνων του Κάστρου Διδυμοτείχου

28-11-2023

Η αρχαιολογική διερεύνηση των περιοχών επεμβάσεων του πακέτου εργασιών με τίτλο «Εργασίες διαμόρφωσης πεζοδρόμων στον αρχαιολογικό χώρου “Καλέ” Δήμου Διδυμοτείχου», που υλοποιήθηκε από τον Δήμο Διδυμοτείχου, με την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, έχει στόχο την ανάδειξη των αυθεντικών χαρακτηριστικών της πολεοδομικής συγκρότησης του κάστρου, καθορίζοντας έτσι την κλίμακα και την ποιότητα αυτού!


Η εκτέλεση των πρόδρομων εργασιών (αρ. 49 Ν.4412/2016) στο Κάστρο Διδυμοτείχου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, εταίρου της πράξης «Ardino and Didymoteicho connected through past and future» με το ακρωνύμιο ARDICO (MIS 5052688), εντάχθηκε στο διασυνοριακό πρόγραμμα INTERREG V-A GREECE-BULGARIA 2014-2020 και υλοποιήθηκε με την συνεργασία των Δήμων Ardino και Διδυμοτείχου.

Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων έγιναν οι παρακάτω παρεμβάσεις από τους δύο εταίρους της δράσης:

  • Σημειακή αρχαιολογική έρευνα εντός της περιοχής που ορίζεται από βορρά από το ναϋδριο της Αγίας Αικατερίνης έως τους πύργους 1-2 της οχύρωσης που περιφρουρούν την αρχική πύλη, η οποία είχε καταργηθεί με τη διάνοιξη αμέσως βορειότερα της νεώτερης πύλης της αγοράς, με στόχο την  αποκάλυψη των ρυμοτομικών χαράξεων της βυζαντινής πολιτείας και την επαναπόδοση της  στάθμης των πύργων 1-2
  • Αποκάλυψη νέων και καθαρισμοί παλαιότερα ανεσκαμμένων υποσκάφων, με παράλληλη διερεύνηση των χρήσεών τους, οι οποίες δεν περιορίζονται στις μαρτυρούμενες από τον λόγιο Νικηφόρο Γρηγορά αποθήκες και φρέατα, αλλά και των χαράξεων στις οποίες προσέβλεπαν
  • Αποχωματώσεις και καθαρισμοί εντός της σύνθεσης διαμόρφωσης της λεγόμενης “Πύλης της Γέφυρας”, με παράλληλη διερεύνηση της σύνδεσής της με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ίσως του Παλαιοκαστρίτη
  • Αποχωματώσεις και καθαρισμοί στην υφιστάμενη χάραξη της περιοχής μεταξύ του προσκυνηταρίου του Αγίου Δημητρίου και του ως άνω ναού,
  • Δοκιμαστική ανασκαφική έρευνα σε πυροβολείο, που συμπίπτει με απεικονιζόμενο στα 1902 πύργο των παλατίων και ανάδειξη ανεσκαμμένου θολωτού οικοδομήματος
  • Αποχωματώσεις και καθαρισμοί του δυτικότερου σημείου της ακρόπολης όπου και παλαιότερη ανασκαφή
  • Σωστικές εργασίες στερέωσης και συντήρησης, όπου απαιτήθηκε.


Οι παραπάνω εργασίες εκτελέστηκαν σύμφωνα με του κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής και τις υποδείξεις της αρμόδιας επίβλεψης. 

Σε συνέχεια των παραπάνω έργων, ακολούθησαν συμπληρωματικές κατασκευαστικές εργασίες και παρεμβάσεις, όπως περιγράφονται παρακάτω:

  • Η οδός Πατριάρχου Διονυσίου, με δάπεδο από γρανιτοκυβόλιθους, έχει τοπικό χαρακτήρα - εξυπηρετεί την πρόσβαση στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, σε ορισμένες κατοικίες και στην Αρμενική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
  • Έγινε τμηματική ανακατασκευή του οδοστρώματος του τμήματος της οδού Πατριάρχου Διονυσίου, με ολική αποξήλωση της υφιστάμενης επίστρωσης (τσιμεντοκυβόλιθοι και γρανιτοκυβόλιθοι) και της υποδομής τους.
  • Το νέο δάπεδο είναι ενιαίο, με αμφίπλευρη εγκάρσια κλίση 1-1,5% προς τον άξονα. κατασκευάσθηκε με φυσική  πέτρα Πυθίου, η οποία εφαρμόσθηκε κολυμβητά επάνω σε πλάκα σκυροδέματος C20/25, πάχους έως 12 cm, ελαφρά οπλισμένη με πλέγμα Τ196 άνω και κάτω (κοιτόστρωση), με την παρεμβολή στρώσης ισχυρού συνδετικού κονιάματος, μεταβλητού πάχους.
  • Τα συστήματα ομβρίων των παρόδιων ιδιοκτησιών θα απορρέουν επιφανειακά (όπως και σήμερα).
  • Σε συνέχεια της οδού Πατριάρχου Διονυσίου, αποκαταστάθηκε τμηματικά η διαδρομή προς την Αρμενική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ακολουθώντας την ίδια τεχνική και έχοντας υπόψη το γεγονός ότι η διαδρομή είναι μεταβλητού και εξαιρετικά μικρού πλάτους (3,00 μέτρα) για πρόσβαση με όχημα.
  • Επίσης στα πλαίσια της ανάδειξης των διαδρομών και των σημείων ενδιαφέροντος που διατρέχουν, εκτελέσθηκε η προμήθεια και τοποθέτηση σύγχρονων φωτιστικών LED, λαμβάνοντας υπόψη την σπουδαιότητα του μνημείου και τον σεβασμό προς το περιβάλλον.

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A “Greece-Bulgaria 2014-2020”