Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
FAGI

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Αγανακτησμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο Συνέδριο
Αγανακτησμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο Συνέδριο

Ένταση και επεισόδια στην έναρξη του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών

12-12-2015

Ένταση σημειώθηκε εχθές το απόγευμα στις Κλειστό Γυμναστήριο Φερών όταν κατά τη διάρκεια του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών, αγρότες και κτηνοτρόφοι επιτέθηκαν μεταξύ άλλων στον πρώην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Σγουρίδη και τον Βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Ρίζο.

«Τα χωράφια μας εξακολουθούν να είναι πλημμυρισμένα και δεν έχουμε λάβει ακόμη αποζημίωση» είπε ο επικεφαλής των αγροτών κ. Αλεξανδρής, προσθέτοντας ότι το υπουργείο τους οφείλει ακόμα τα 10.000 ευρώ που είχανε δώσει οι κτηνοτρόφοι για τον εμβολιασμό των βοοειδών για την οζώδη δερματίδα, τα οποία ο κ. Σγουρίδης είχε υποσχεθεί ότι θα καταβληθούν το συντομότερο δυνατό.  Κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να τους συμπαρασταθούν στον αγώνα τους, αφήνοντας το χώρο του γυμναστηρίου ώστε να διακοπεί το συνέδριο. 

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής είδαν αυτό το καλοκαίρι να αποδεκατίζεται το κτηνοτροφικό κεφάλαιο της Περιφέρειας από την Οζώδη Δερματίτιδα, αφού δεν είχαν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή εισόδου του νοσήματος στη χώρα μας. 

Ο κ. Σγουρίδης φυγαδεύτηκε τελικά από αστυνομικούς, αλλά οι εξαγριωμένοι πλέον αγρότες περικύκλωσαν το αμάξι του προσπαθώντας να τον εμποδίσουν.  

Τελικά, μετά από ώρα, τελέστηκε ο αγιασμός και έτσι το συνέδριο συνέχισε κανονικά τη ροή του.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ε. Λαμπάκης, ανεβαίνοντας στο βήμα για τον προγραμματισμένο χαιρετισμό του, κάλεσε τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε συζήτηση, προσθέτοντας ότι οι Θρακιώτες πρέπει τώρα να είναι ενωμένοι.

Όσο συνεχιζόταν το συνέδριο, η κ. Γκαρά και ο κ. Ρίζος βγήκαν στους προαύλιους χώρους του γυμναστηρίου ώστε να συνομιλήσουν με τους αγρότες κατ' ιδίαν, όταν και οι τελευταίοι ξέσπασαν με θυμό για τα πολλά αναπάντητα ερωτήματα τους.

"Στην πρώτη μας συνάντηση με τον κ. Σγουρίδη το Αύγουστο, αυτός μας έδωσε υποσχέσεις για εμβόλια για την οζώδη δερματίτιδα, για το ότι θα βρει λύση για τις πλημμύρες, για ότι θα βάλει ο ίδιος τις δικές του “πλάτες” για να βρεθεί η λύση σε όλα τα προβλήματα. Όλα αυτά όπως αποδείχτηκε ήταν ψέματα" δήλωσε στο e-evros.gr o Δημοτικός Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης, Νικόλαος Βουλγαρίδης, συπληρώνοντας αγανακτισμένος ότι "μετά από την αυτήν την πρώτη μας συνάντηση, ήρθε ξανά, παρά τα ψέματά του, με θράσος, να μας πει τι; Περιμέναμε αποτελέσματα, και το μόνο που εισπράξαμε ήταν περιφρόνηση και παντελής  αδιαφορία".

Ο κ. Βουλγαρίδης τόνισε ότι τέσσερις ολόκληρους μήνες μετά το χτύπημα της ζωονόσου, όλοι οι κτηνοτρόφοι παραμένουν απλήρωτοι, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα αφού οι αρμόδιοι δε δέχονται να αλλάξουν την ΚΥΑ ώστε οι αποζημιώσεις να συνάδουν με το πραγματικό ποσό των απωλειών τους: “Η αποζημίωση για τις πλημμύρες δεν ήρθε ποτέ. Όλοι οι παραγωγοί που επλήγησαν από αυτές έχουν μεγάλη απώλεια εισοδήματος, γιατί μας υποσχέθηκαν ότι εάν καλλιεργήσουμε  τα χωράφια μας θα μας δοθεί η  αποζημίωση. Και μέσα σε όλα αυτά μας φορολογούν στο έπακρο και δεν μας δίνουν τα λεφτά που δικαιούμαστε από την εξισωτική αποζημίωση ούτε και από τα βιολογικά προγράμματα.”

Τέλος, ο κ. Βουλγαρίδης εξήγησε ότι η αντίδραση των αγροτών και κτηνοτρόφων στο συνέδριο ήταν δικαιολογημένη: "Είμαστε σε απόγνωση..Κουραστήκαμε από ψέματα...Αγανακτήσαμε… Κανένας πολιτικός, βουλευτής δεν είναι επιθυμητός εδώ! Γι' αυτό και η αντίδραση μας ήταν αυτή χθες. Με οποιονδήποτε τρόπο διαμαρτυρίας κρίνουμε σωστό θα ζητάμε τα δικαιώματά μας".

H "κουβέντα" των αγροτών με τη βουλευτή Έβρου κ. Γκαρά στο "backstage":

Η "κουβέντα" των αγροτών με τη βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γκαρά

Και ενώ σήμερα, δεύτερη μέρα του Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών στις #Φέρες, οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά, εμείς κάναμε το ρεπορτάζ μας. Μιλήσαμε με αρκετούς εμπλεκομένους και καταγράφουμε όλα όσα έγιναν εχθές.Δείτε το video με τη "κουβέντα" των αγροτών με τη βουλευτή #Έβρου κ. Γκαρά στο "backstage" αλλά διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες με το τι έγινε, μαζί με φωτογραφικό υλικό από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις: https://www.e-evros.gr/gr/eidhseis/3/entash-kai-epeisodia-sthn-enar3h-toy-10oy-pagkosmioy-synedrioy-8rakwn/post28442

Δημοσιεύτηκε από e-evros.gr στις Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015
Ένταση και επεισόδια στην έναρξη του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών Ένταση και επεισόδια στην έναρξη του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών Ένταση και επεισόδια στην έναρξη του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών Ένταση και επεισόδια στην έναρξη του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών Ένταση και επεισόδια στην έναρξη του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών Ένταση και επεισόδια στην έναρξη του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών Ένταση και επεισόδια στην έναρξη του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών Ο κ. Λαμπάκης κάλεσε τους εκπροσώπους των αγροτών και κτηνοτρόφων σε ιδιωτική συζήτηση Ένταση και επεισόδια στην έναρξη του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών Ένταση και επεισόδια στην έναρξη του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών Ένταση και επεισόδια στην έναρξη του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών Ένταση και επεισόδια στην έναρξη του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών Ένταση και επεισόδια στην έναρξη του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών Η κ. Γκαρά και ο κ. Καρυπίδης Ένταση και επεισόδια στην έναρξη του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών Ο Νίκος Βουλγαρίδης με τον Βουλευτή Δημήτρη Ρίζο