Σήμερα είναι: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019
greek english turkish
ΙΚΤΕΟ ZUKERO SARIDIS BANNER

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Η αποκάλυψη των σημαιών από τη Μεραρχία
Η αποκάλυψη των σημαιών από τη Μεραρχία

Εορτασμός της 14ης Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη (φώτο+βίντεο)

14-05-2018

Ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας από όλες τις στρατιωτικές μονάδες παρέλασης!

Λίγο πριν (11:30) ξεκινήσει η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση της πρωτεύουσας του #Έβρου για την 14η Μαΐου, ένα διαφορετικό πλάνο του e-evros.gr δείχνει την αποκάλυψη των σημαιών από τις στρατιωτικές μονάδες της Μεραρχίας.

Υπόκρουση στο ξεχωριστό αυτό τελετουργικό είναι ο εθνικός ύμνος της #Ελλάδας


ΖΩΝΤΑΝΑ Τώρα (12:00) από κέντρο της #Αλεξανδρούπολης: Μεταδίδουμε ολόκληρη τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση για την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της πόλης στον κορμό της Ελλάδας.

 Συμβαίνει τώρα (10:35): Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έφτασε και αυτός με την σειρά του στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την είσοδο του στον προαύλιο χώρο του Ναού ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος από το Άγημα του Ελληνικού Στρατού που βρίσκεται στον χώρο.

 


Συμβαίνει τώρα (10:15): Ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην #Αλεξανδρούπολη, στη Μητρόπολη!

Συνοδευόμενος από το Μανώλη Κεφαλογιάννη, τον Λευτέρη Αυγενάκη αλλά και άλλα κομματικά στελέχη της περιοχής, λίγο πριν μπει στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου για την επίσημη δοξολογία συνομίλησε για λίγα λεπτά με το Σώμα Προσκόπων.


14η ΜΑΙΟΥ 1920 - η απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ προς τιμή του βασιλιά Αλεξάνδρου, ο οποίος πηγαίνοντας να απελευθερώσει την Ανδριανούπολη, πέρασε από την περιοχή.

Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα η Αλεξανδρούπολη προσφέρει στέγη στους διωγμένους από την Σμύρνη, Μικρασιάτες. Μετά την υπογραφή και της συνθήκης της Λωζάνης το 1923 έρχεται η επικύρωση της συνθήκης του Νεϊγύ και η παραχώρηση της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα (υποχρεώνοντας όμως την άνευ όρων παραχώρηση της Ανατολικής Θράκης στους Τούρκους).

Από εκεί και μετά αρχίζει ξανά η αναγέννηση της Αλεξανδρούπολης με μεγάλους πνευματικούς ηγέτες (Θεόδωρο Καστανό, Αθανάσιο Σπανό, Αχιλλέα Σαμοθράκη κ.λ.π.).

Η ανάπτυξη συνεχιζόταν μέχρι το ξέσπασμα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και ξανά την κατοχή της πόλης από τους Βούλγαρους, με καινούργιες καταστροφές και διωγμούς.

Η απελευθέρωση έρχεται με τον πρώτο υφυπουργό Γενικό Διοικητή, Αλέξανδρο Παπαθανάση, και η Αλεξανδρούπολη ξαναβρίσκει το χρώμα και τους ρυθμούς της και μάλιστα εξελίσσετε με γρηγορότερους ρυθμούς.

Άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων συμβάλλουν στην ανοδική πορεία της πόλης και συνεχίζει να αναπτύσσεται έως και σήμερα.

Μάλιστα, στα “Ελευθέρια” φέτος παρευρίσκεται και μεγάλη χορεία πολιτικών στελεχών, η μεγαλύτερη ίσως που έχει επισκεφτεί την Αλεξανδρούπολη. Συγκεκριμένα:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος,

Ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο αν. ΥΠΕΞ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση.

Εκλέγουμε