Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Φέρες: Εκδήλωση στη μνήμη των 5 εκτελεσθέντων αγωνιστών από τους Ναζί κατακτητές

Φέρες: Εκδήλωση στη μνήμη των 5 εκτελεσθέντων αγωνιστών από τους Ναζί κατακτητές

21-01-2022

Φέτος συμπληρώνονται 78 χρόνια από εκείνο το χειμωνιάτικο πρωινό 22/1/1944 που οι Φεριώτες ξύπνησαν τρομαγμένοι από το κροτάλισμα των Γερμανικών πολυβόλων. Σε λίγο από πόρτα σε πόρτα σαν αστραπή μεταδόθηκε το φρικτό νέο «Οι Γερμανοί εκτέλεσαν στην κάτω πλατεία 5 πατριώτες» και όλο αγωνία άρχισαν να συρρέουν για να αναγνωρίσουν τους εκτελεσμένους.

Το 1944 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους Ναζί. Μετά τις μεγάλες μάχες στο Στάλινγκραντ, στο Κουρσκ και σε ολόκληρο το Ανατολικό Μέτωπο ο Σοβιετικός Στρατός είχε πια στα χέρια του την πρωτοβουλία των κινήσεων και ο δρόμος προς το Βερολίνο ήταν ανοιχτός.

Τα ευχάριστα νέα έφτασαν και στον Έβρο και θέριεψαν την ελπίδα του λαού μας. Εκατοντάδες νέοι και νέες στρατεύθηκαν στο πλευρό του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ για να δώσουν το τελικό χτύπημα στο φασιστικό θεριό. Στο νομό Έβρου συγκροτήθηκε και ενισχύθηκε το 81ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ με 600 περίπου μαχητές, που καθημερινά έκαναν δύσκολη τη ζωή των κατακτητών.


Οι Γερμανοί, με το ηθικό τους πεσμένο «στα τάρταρα», σκληραίνουν τη στάση τους και απαντούν με εκτελέσεις, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν το λαό και να ανακόψουν την ενίσχυση του αντιστασιακού κινήματος. Έτσι, με τη δικαιολογία της κλοπής αλόγων συνέλαβαν και εκτέλεσαν για αντίποινα στις Φέρες τους:

  • Βαρσαμίδη Ελευθέριο του Δημοσθένη
  • Μιχαηλίδη Σάββα του Βασιλείου
  • Παπαδόπουλο Ιωάννη του Κωνσταντίνου
  • Σακάρη Δημήτριο του Μόσχου
  • Τσελεμπή Παντελή του Γεωργίου

Αντιπροσωπεία των παραρτημάτων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας, τιμώντας τους 5 εκτελεσμένους αγωνιστές, θα επισκεφτούν το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 στις 11:00 π.μ. τον τόπο θυσίας, στην κάτω πλατεία Φερών, και θα αποθέσουν λουλούδια, ανανεώνοντας την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα, διεκδικώντας:

• Την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου (κυριολεκτικά ληστεία) το οποίο ανέρχονταν στο ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ αγοραστικής αξίας 1936.

• Την καταβολή αποζημιώσεων - επανορθώσεων για τις ζημιές που προκάλεσαν στη χώρα μας και που η Διάσκεψη των Συμμάχων (Παρίσι Δεκέμβριος 1945 - Ιανουάριος 1946) τις κοστολόγησε στο ποσό των 7,181 δις δολαρίων ΗΠΑ αγοραστικής αξίας του 1946.

• Την αποζημίωση των θυμάτων των φρικιαστικών εγκλημάτων των ναζιστικών κατοχικών ορδών, των ομήρων και της αναγκαστικής εργασίας τους στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των Γερμανικών ομίλων.

• Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν.

• Για να μην περάσουν στις νέες γενιές οι προσπάθειες, που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, τη Γερμανική κυβέρνηση και διάφορες Μ.Κ.Ο., για να αλλάξουν την ιστορία και να μοιράσουν τις ευθύνες για τον πόλεμο στην Σοβιετική Ένωση και τους παρτιζάνους όλης της Ευρώπης.

• Για να μην μετατραπεί η Αλεξανδρούπολη σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και των Νατοϊκών χωρών, μετατρέποντας την περιοχή μας σε στόχο αντιποίνων με απρόβλεπτες τις συνέπειες.

• Να ονομασθεί η κάτω πλατεία των Φερών ως «Πλατεία των 5 εκτελεσμένων».

Τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας καλούν όλους τους εργαζόμενους, το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία της περιοχής να παραβρεθούν και να τιμήσουν τους απλούς ανθρώπους, που αυτοί είναι και οι ήρωες στην εξέλιξη της Ιστορίας, που αποδεικνύουν με τους αγώνες και τις θυσίες τους πως μόνο ο λαός μπορεί κάθε φορά να σώσει το λαό, να ανοίξει το δρόμο για την πρόοδο της κοινωνίας, για να «να ανθρωπέψει ο άνθρωπος».