Κάτι τρέχει στον Έβρο

«Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης»: Πήρε επίσημα το πράσινο φως η κατασκευή της μονάδας
«Πράσινο φως» και επίσημα δόθηκε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου για την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, καθώς η Γενική Συνέλευση της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» (του φορέα υλοποίησης) ενέκρινε την Τελική Επενδυτική Απόφαση για το έργο. Υπενθυμίζεται ότι μέτοχοι στην εταιρεία είναι η ΔΕΗ (51%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (29%) και ο Όμιλος Κοπελούζου (20%).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 480 εκατ. ευρώ, συνυπολογίζοντας πέρα από την κατασκευή της μονάδας και τα συνοδά έργα. Πηγές αναφέρουν ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840 MW, με την ολοκλήρωσή της να τοποθετείται στο τέλος του 2025. Αναμένεται να έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ανάμεσα στις θερμικές μονάδες, γεγονός που θα της δίνει τη δυνατότητα να μπαίνει πρώτη στη χονδρεμπορική αγορά.
Επίσης, η περιοχή εγκατάστασής της επιτρέπει την απευθείας τροφοδοσία της με καύσιμο από το FSRU Αλεξανδρούπολης της Gastrade. Η νέα μονάδα θα έχει επιπλέον τη δυνατότητα να καίει υδρογόνο σε μείγμα έως και 50%. Σύμφωνα με στελέχη της κοινοπραξίας, η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, η κατασκευή της οποίας θα ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2023, έρχεται την κατάλληλη στιγμή, αφού η ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου θεωρείται καθοριστικής σημασίας στην επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Για την Ελλάδα, το έργο αυτό αποτελεί έναν δυνατό πράσινο «σύμμαχο», αφού η συμβολή στην περαιτέρω απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας θα είναι πολύ σημαντική, «ανοίγοντας» ταυτόχρονα τις εμπορικές δυνατότητες της χώρας στα Βαλκάνια.
Εξίσου σημαντικό σε εθνικό επίπεδο, είναι το γεγονός πως με την νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Αλεξανδρούπολης, ισχύος 840 MW με τεχνολογία General Electric, η Ελλάδα θα διαθέτει την πρώτη μονάδα στην Ευρώπη που θα λειτουργήσει και με καύσιμο πράσινο Η2. Ειδικότερα, η μονάδα θα έχει την τεχνική ικανότητα να λειτουργεί με μείγμα καυσίμου φυσικού αερίου και πράσινου Η2, με περιεκτικότητα σε Η2 μέχρι 50% κατ’ όγκο. Το μεικτό αυτό καύσιμο έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, τόσο περιβαλλοντικά εξαιτίας της σημαντικής μείωσης του παραγόμενου CO2, αλλά και οικονομικά ειδικά αν λάβει κανείς υπόψιν ότι σήμερα το κόστος του CO2 ανέρχεται στα 80 €/tn.
Ένας ολοκληρωμένος κόμβος «πράσινης ενέργειας»
Το πράσινο Η2 για τις ανάγκες της μονάδας θα παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης νερού με την χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία με την σειρά της θα προέρχεται και αυτή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δηλαδή από το αιολικό και φωτοβολταϊκό δυναμικό του Ομίλου Κοπελούζου, αλλά και από την ηλεκτρική ενέργεια που θα μεταφέρεται από το «πράσινο» υποθαλάσσιο καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Ελλάδας, που αναπτύσσει ο Όμιλος.
Τόσο η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο και υδρογόνο στην Αλεξανδρούπολη, όσο και η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο που υποστηρίζουν ένθερμα τα δύο κράτη, έχουν την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, συμβάλλοντας στην ενεργειακή της επάρκεια. Παράλληλα, πρόκειται για έργα που μειώνουν το ενεργειακό κόστος, συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του «Fit for 55» και στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική δέσμευση του Ομίλου Κοπελούζου για συνεισφορά στην εθνική προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
- Έβρος: Ξεκινούν οι αιτήσεις από τους παραγωγούς για καταγραφή ζημιών λόγω παγετού
(30-03-2022) - Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών οχημάτων εκπονεί και ο Δήμος Διδυμοτείχου
(30-03-2022) - Βυσσιώτης που μένει πλέον στην Αγγλία μίλησε για τον εθελοντισμό στο Λύκειο Νέας Βύσσας
(30-03-2022) - Έρχονται νέα δρομολόγια για Ηράκλειο & Ρόδο απευθείας από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης
(30-03-2022) - Στο "μικροσκόπιο" της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ο Έβρος για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων & μεταναστών
(30-03-2022)