Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Κατασκευάζεται το δίκτυο και η υδροδότηση στις ιστορικές αποθηκές και στο τελωνείο στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Κατασκευάζεται το δίκτυο και η υδροδότηση στις ιστορικές αποθηκές και στο τελωνείο στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

19-12-2020

"Επαναφέρεται" η ζωή στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα κατασκευάζεται το δίκτυο και η υδροδότηση στις ιστορικές αποθήκες και στο τελωνείο που βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης.

Μέσα από την συνεργασία της Δ.Ε.Υ.Α.Α. , των Τεχνικών Υπηρεσιών και του Αντιδημάρχου Κυριάκου Αραμπατζή του Δήμου η υπηρεσία της Δ.Ε.Υ.Α.Α. εκπόνησε μελέτη προϋπολογισμού 13.000€ συμπεριλαμβανομένου και των συμβολαίων μεταξύ Δ.Ε.Υ.Α.Α. και Δήμου, για την κατασκευή του δικτύου και συνέβαλε στην αξιοποίηση των ιστορικών αποθηκών στο λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ξεκινήσει το έργο της ανακατασκευής των αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Στο έργο έχουν συμπεριληφθεί οι τρεις πρώτες αποθήκες του λιμένα, πιο συγκεκριμένα στην αποθήκη 1 θα γίνουν εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης της εξωτερικής όψης του κτιρίου καθώς και εργασίες εσωτερικής διαρρύθμισής του.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, το κτίριο θα φιλοξενήσει εκδοτήρια εισιτηρίων για τα πλοία καθώς και μια έκθεση-αγορά τοπικών προϊόντων σε ένα συνολικό εμβαδό 309 τετραγωνικών μέτρων.

Στη θέση της αποθήκης 2, η οποία έχει καταρρεύσει και δεν υπάρχει πια, θα κατασκευαστεί ένα καινούριο διώροφο κτίριο το οποίο θα έχει την ίδια μορφή με το παλαιό και θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος εστίασης και καφέσυνολικού εμβαδού 558 τετραγωνικών μέτρων.

Τέλος, στα όρια της αποθήκης 3, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει καταρρεύσει, θα κτιστεί ένα νέο  διώροφο κτίριο, εμβαδού 507 τετραγωνικών μέτρων, με ταυτόχρονη αποκατάσταση του τμήματος της αποθήκης που σώζεται. Το νέο κτίριο θα λειτουργήσει ως κινηματοθέατρο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1.576.450,27 €, με συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης 36 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Οι Αποθήκες του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης είναι κτίσματα του 1870 και κατασκευάστηκαν από την Εταιρία Ανατολικών Σιδηροδρόμων, την εποχή που κατασκευαζόταν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και χτιζόταν γύρω από αυτό η καινούρια πόλη. Να σημειωθεί πως μετά την καταστροφή τους από τον αγγλικό στόλο και τις δυνάμεις τις Αντάντ που βομβάρδισαν το λιμάνι το 1915, ανακατασκευάστηκαν πιθανότατα γύρω στο 1930, με το συγκρότημα των τριών αποθηκών (στα ανατολικά) να χαρακτηρίζεται διατηρητέο το 1997.