Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός στην Παναγία Κοσμοσώτειρα στις Φέρες (+video)

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός στην Παναγία Κοσμοσώτειρα στις Φέρες (+video)

15-08-2022

Πλήθος πιστών συμμετείχαν και φέτος με ευλάβεια και συγκίνηση, στην Θεία Λειτουργία προς τιμήν της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρες Αλεξανδρούπολης.

Στην Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος, ενώ το παρόν έδωσαν αυτοδιοικητικοί, θεσμικοί, φορείς καθώς και εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, αλλά και πλήθος πιστών.

Αν και ο καιρός φέτος δεν ήταν "σύμμαχος" ωστόσο και φέτος ο ερτασμός της Παναγίας Κοσμοσώτειρας πραγματοποιήθηκε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια.

Λίγα λόγια για την Παναγία Κοσμοσώτειρα

Η Παναγία Κοσμοσώτειρα εορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο και αποτελεί το θρησκευτικό σύμβολο της Θράκης. Ο φερώνυμος Ιερός Ναός στις Φέρες έχει ανακηρυχθεί παγκόσμιο προσκυνηματικό κέντρο των απανταχού Θρακιωτών.

Θεωρείται ένα από τα παλαιότερα εμβλήματα του Βυζαντίου, με την ίδρυσή του να ανάγεται στον Ισαάκιο Κομνηνό, τριτότοκο γιο του Αλεξίου του Α΄.

Ο Ισαάκιος το 1151 μ.Χ. ίδρυσε μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία Κοσμοσώτειρα και ο ναός ήταν το καθολικό της μονής. Σήμερα διασώζεται μεγάλο τμήμα των ονομαστών και θαυμαστών αγιογραφιών, καθώς και του γλυπτού διάκοσμου του ναού.

Ακολουθεί βίντεο - αφιέρωμα στην Παναγία Κοσμοσώτειρα