Κάτι τρέχει στην Ελλάδα
Όλα όσα θέλετε ή πρέπει να ξέρετε για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και πώς μας επηρεάζει – Ποιες είναι οι εφαρμογές της, πώς λειτουργεί, τη συναντάμε στην καθημερινότητά μας; Είναι κάτι καλό ή κακό;
Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και πώς χρησιμοποιείται
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και επηρεάζει πολλούς τομείς της δραστηριότητάς μας: από μικρά πράγματα της καθημερινότητας, όπως τα αγαπημένα μας τραγούδια στις μουσικές πλατφόρμες, μέχρι τα παιχνίδια που μας ταιριάζουν καλύτερα στα αγαπημένα μας καζίνο, όπως το Vulkan Vegas Greece αλλά και πολύ σοβαρές εφαρμογές, που μπορεί να σώσουν ζωές σε νοσοκομεία, μέσα μεταφοράς και άλλα.
Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη
Τι ακριβώς είναι, όμως, η Τεχνητή Νοημοσύνη; Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στις μηχανές να «μαθαίνουν» μέσα από τις εμπειρίες τους, να αποκομίζουν απαραίτητα εφόδια για την πρόοδο και τη βελτίωσή τους, να ρυθμίζουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν και να τις χρησιμοποιούν για να κάνουν πράγματα που μέχρι τώρα έκαναν μόνο οι άνθρωποι. Η λειτουργία αυτή γίνεται δυνατή μέσα από την επεξεργασία τεράστιων ποσοτήτων πληροφοριών και από την αναγνώριση μοτίβων μέσα στις πληροφορίες αυτές.
Ο ρόλος του ανθρώπου στη διαδικασία αυτή δεν γίνεται περιττός, απλά αλλάζει μορφή. Αντί να επιτελεί αυτά τα καθήκοντα, αναλαμβάνει τον ρόλο του καθοδηγητή του μηχανήματος, που «τρέχει» την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τα μηχανήματα δεν μπορούν – ακόμη – να λαμβάνουν αποφάσεις, κάτι που σημαίνει πως οι χειριστές τους είναι απαραίτητοι, για να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις και να δίνουν τις σωστές κατευθυντήριες γραμμές.
Οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης ζωής, και, με την κατάλληλη προσοχή και ενημέρωση, να αποδειχθεί ένα πολύτιμο εργαλείο. Ενδεικτικά, διάφοροι τομείς στους οποίους έχει να προσφέρει πολλά είναι οι παρακάτω:
-
Υγεία
-
Εκπαίδευση
-
ΜΜΕ
-
Διασκέδαση
-
Υπολογιστές
-
Μεταφορές
Φυσικά, δεν περιορίζονται εκεί οι χρήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, μιας και οι δυνατότητες είναι πραγματικά απεριόριστες και μπορούν να επεκταθούν σχεδόν σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Υγεία
Ίσως αποτελεί τον πιο κρίσιμο τομέα, μιας και η ελπίδα είναι πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορέσει στο άμεσο μέλλον να βελτιώσει την υγειονομική φροντίδα, να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες ίασης και να μειώσει το κόστος περίθαλψης για όλους. Οι εφαρμογές στον τομέα αυτόν επεκτείνονται από την άντληση πληροφοριών για τους ασθενείς, μέχρι την ακριβέστερη διάγνωση αλλά και την πρόβλεψη και αντιμετώπιση πανδημιών.
Εκπαίδευση
Από την αυτοματοποιημένη βαθμολόγηση μέχρι την αναζήτηση και διαμόρφωση μαθημάτων, δίνοντας στους καθηγητές το χρονικό περιθώριο να εμπλουτίσουν τα μαθήματα αυτά και να εξερευνήσουν βαθύτερα τις ανάγκες των μαθητών τους, κι εδώ η Τεχνητή Νοημοσύνη αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να αποκαλύψει νέους τρόπους εκμάθησης και εκπαίδευσης, να παρέχει σημαντικά όπλα για την εμβάθυνση σε διάφορα ζητήματα, ενώ, εμπεριέχοντας, ίσως, και έναν βαθμό ειρωνείας, μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και την απομάκρυνση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις εργασίες των μαθητών.
ΜΜΕ
Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα newsrooms των ιστοσελίδων, των τηλεοράσεων ή και των εφημερίδων ίσως δεν είναι και η πιο θετική εξέλιξη, είναι, όμως, μια πραγματικότητα. Τη στιγμή που οι κοινωνίες διψούν για μια κριτική δημοσιογραφία, η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται να αντικαταστήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιογράφων, κάνοντας δυνατή την αναπαραγωγή ειδήσεων εύκολα, γρήγορα και, κυρίως (για τα μεγάλα δημοσιογραφικά δίκτυα) ανέξοδα. Η δημοσιογραφία αυτή δεν διαθέτει καμία κριτική ικανότητα και αποστερείται της βαθιάς ματιάς, που θα περίμενε κανείς από έναν δημοσιογράφο. Είναι, όμως, ένας τρόπος για να βγουν οι ειδήσεις χωρίς να απαιτείται ο χρόνος ελέγχου και συγγραφής τους και, φυσικά, χωρίς το έξοδο της απασχόλησης ανθρώπων για τον ρόλο αυτόν.
Διασκέδαση
Από την επιλογή των σωστών διαφημίσεων για το κάθε άτομο, μέχρι και τη δημιουργία ταινιών, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει θέση και στη διασκέδαση. Η στοχευμένη διαφήμιση δεν είναι κάτι νέο – εδώ και χρόνια έχει παρατηρηθεί πως μια απλή αναφορά σε ένα θέμα γεμίζει τα timeline μας με σχετικά προϊόντα. Τώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη το ανεβάζει σε άλλο επίπεδο, φυσικά, καθώς χρησιμοποιείται από της ίδιες τις εταιρείες για να δημιουργούνται διαφημίσεις και περιεχόμενο. Επιπλέον, χρησιμοποιείται και στην κινηματογραφική βιομηχανία με διάφορους σκοπούς, όπως η δημιουργία περιεχομένου στις ταινίες, αλλά ακόμα και η συγγραφή σεναρίων.
Software και υπολογιστές
Όπως είναι φυσικό, ο χώρος της συγγραφής κώδικα λογισμικού έχει επηρεαστεί από την έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η πιο συχνή χρήση είναι η δημιουργία εφαρμογών, ωστόσο μέχρι στιγμής η εμπλοκή της Τεχνητής Νοημοσύνης σε αυτόν τον χώρο έχει περιοριστεί σε απλούστερα επίπεδα.
Μεταφορές
Ο κλάδος των μεταφορών έχει επηρεαστεί αρκετά από την εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Από την οδήγηση οχημάτων μέχρι τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, την πρόβλεψη καθυστερήσεων, την επίβλεψη της κίνησης των πλοίων στους ωκεανούς, κάνοντας ευκολότερη και ασφαλέστερη τη διάσχισή τους κοκ, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει λύσει τα χέρια στους υπεύθυνους σε αυτόν τον τομέα.
Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μπει στις ζωές μας για τα καλά. Οι επαναστατικές ανακαλύψεις της τεχνολογίας πάντοτε προκαλούσαν ένα αρχικό «μούδιασμα» και μια δυσπιστία – κάποιες φορές δίκαια, κάποιες φορές όχι. Το σίγουρο είναι πως η προσφορά της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν μπορεί να παραβλεφθεί ή να ακυρωθεί. Κι ακόμη κι αν έρχεται με κάποια αρνητικά στοιχεία, η αλήθεια είναι πως τα πλεονεκτήματα φαίνεται να υπερέχουν των μειονεκτημάτων. Το μέλλον της ανήκει.
- mAigov: O «Ψηφιακός Βοηθός» του gov.gr στην υπηρεσία των πολιτών
(13-12-2023) - Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Ελευθερίου στην Αλεξανδρούπολη
(13-12-2023) - Αλεξανδρούπολη: Νέος κύκλος μαθημάτων BRAILLE από τον Ιανουάριο
(13-12-2023) - Πανευρωπαϊκή διάκριση ερευνητικής αριστείας κατέκτησε η καθηγήτρια του ΔΠΘ Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου
(13-12-2023) - Ο τουρισμός στο επίκεντρο για τους δήμους Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου & Σουφλίου
(13-12-2023)